Jun 30, 2011

Koláč pre Thelmu a Louise

Od rôznych ľudí sa učíme rôzne veci. Napríklad od najbližších priateľov - od niektorých sa naučíme uvariť skvelé jedlo, niektorí nám ukážu cestu k skvelým knihám či filmom, niektorí nám ukážu aký je to pocit cítiť nôž v chrbte a potom sú tu ešte tí zvláštni priatelia, čo nám ukážu ako si život užiť naplno, ako sa len dá, do dna, aj s tou raňajšou opicou.
Za všetko vlastne mohli Thelma a Louise. S kamarátkou posledného menovaného druhu sme si tento film pozreli a rozhodli sa, že pôjdeme do sveta. Asi rok sme šetrili (a veľa papali, aby sme vyrástli a mohli do toho sveta vyraziť, čo sa nám podarilo, aj keď sme vyrástli najmä do šírky.). A potom sme vyrazili. Autobusom do Sofie a odtiaľ stopom do Grécka. Tam sme sa potĺkali celý mesiac, od pláže k pláži, ráno sme otvorili mapu, náhodne sme do nej zabodli prst na miesto, kam by sme sa večer mohli dostať a vyzeralo dosť zaujímavo, ale ak sa nám to nepodarilo, vôbec nám to nevadilo. Zoznamovali sme sa s ľuďmi, popíjali frapé a veľa veľa sa plážovali a kúpali v mori. Spávali sme kade-tade, hocikde, jedli tzatziky a suvlaki, alebo len chlieb s olivami a syrom a spoznávali krajinu, históriu a všetky krásy, ktoré nám mohla ponúknuť. Podotýkam, že narozdiel od Thelmy a Louise sme pri tom za sebou nezanechávali žiadne mŕtvoly. Ale aj tak to bolo najlepšie leto aké som kedy zažila.
Nedávno som bola u tejto kamarátky na návšteve a zo svojej záhradky mi darovala veľkú cuketu. Upiekla som z nej koláč - na pohľad nenápadný, nezaujímavý, blonďavý a mäkký ako Thelma, ale keď ho ochutnáme, náhle nás prekvapí zaujímavou a pikantnou príchuťou kozieho syra.

Cuketový koláč s kozím syrom


Urobíme si krehké cesto - pre zopakovanie: 250 gramov hladkej múky zmiešame so 125 gramami povoleného masla, urobíme mrveničku, spojíme jedným vajíčkom alebo deci svetlého piva, ktoré lepí lepšie ako vajíčko. Odložíme do chladničky, aby stuhlo a lepšie sa nám vaľkalo.
Na náplň budeme potrebovať.
500 gramov cukety alebo cukiet, väčšinu nastrúhame, jednu malú alebo kus veľkej si necháme
trochu masla
4 vajíčka prešľahané vidličkou
280 gr šľahačkovej smotany
140 gr kozieho syra
bylinky, soľ a korenie na dochutenie
Nastrúhané cukety, okrem tej nenastrúhanej, posolíme, dáme na sitko a necháme odkvapkať aspoň polhodinku. Môžeme aj vyžmýkať rukou. Cuketu, čo sme si nechali, pokrájame pozdĺžne na veľmi tenké plátky, osolíme a necháme vypotiť.
Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto rozvaľkáme, vystelieme ním koláčovú formu, dôkladne popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a suchými fazuľami a 10 minút predpečieme. Vyberieme, potrieme trochou vajíčka a ešte pečieme 5 minút.
Medzitým rozohrejeme maslo na panvici, opečieme cuketové plátky. Odložíme na tanier. Opečieme aj nastrúhanú cuketu, preložíme do misy, zmiešame s vajíčkami, smotanou a bylinkami, dochutíme soľou a korením.
Cuketovú zmes rozložíme na predpečený korpus, pokladieme kozí syr. Navrchu ozdobíme opečenými cuketovými plátkami, ľahko ich zatlačíme do náplne. Pečieme asi 40 minút dozlatova.


Podávame spolu s plánmi na letnú dovolenku.

No comments:

Post a Comment