Aug 8, 2011

Cesta do Čierneho lesa

Schwarzwald. Čierny les. Názov presne toho miesta, kde si predstavujeme, že sa odohrala tá patália s Červenou Čiapočkou a jej starou mamou. Ale nebojte sa milé deti, dnes nikto nikoho nezožerie, v našom príbehu sa všetci šťastne pochytajú za ruky a so spevom odtancujú do chalúpky starej matere, bo ona dnes oslavuje narodeniny a tak si všetci naliali po pohári šampanského, a možno aj starej materinej domácej čerešňovice, a majú dobrú náladu. Jediné čo budú všetci fakt ale fakt žrať, bude starej mamy narodeninová Schwarzwaldská torta.
Uznávam, takto na počúvanie je to trochu nudná rozprávka. Zanechajme preto fiktívnych príbehov a vyberme sa sami do kuchyne, zažiť si to na vlastnej koži. Čerešňovicu si berieme so sebou, bez nej by sa táto torta nemohla nazývať svojím pravým menom. Tvrdia to ľudia z Čierneho lesa, musí to byť pravda, vedia o nej najviac, veď si ju vymysleli.

Na tortu budeme potrebovať:
140 gr tmavej kvalitnej čokolády
75 gr masla zmäknutého
6 vajíčok
180 gr cukru
100 gr múky
prášok do pečiva alebo sódu bikarbonu

Na plnku:
500 gr čerešní, odkôstkovaných
800 ml šľahačky, do takýchto receptov používam zásadne tortovú šľahačku s obsahom tuku 36%, predáva tesko v tetrapakovom obale po 500 ml
panáka čerešňovice
kyslejší lekvár, napríklad višňový
cukor do šľahačky
čokoládu a čerešne na ozdobu - v originále sa torta ozdobuje čokoládovými hoblinkami, ktoré sa dajú vyrobiť škrabkou na zeleninu z čokolády krátko zmäknutej pri izbovej teplote, môžeme použiť aj mliečnu a horkú čokoládu, aby boli viacfarebné (ja som použila mačacie jazýčky z horkej čokolády, ktoré som dostala do daru deň predtým)

Aby som tortičku ešte vytunovala, použila som na plnku namiesto šľahačky crème fraiche. Dva dni pred výrobou torty som do jednej z tortových šľahačiek s objemom 500 ml zamiešala jednu veľkú lyžicu kyslej smotany a nechala na teple pracovať (mimo chladničky, pri izbovej teplote). O dva dni som mala krásne hustú, kyslejšiu ale pritom zamatovo jemnú luxusnú smotanu. Pred ďalším šľahaním treba nechať vychladiť v chladničke.

Rúru predhrejeme na 180°C.
Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Zašľaháme čokoládu. Múkou pomiešanou s práškom do pečiva alebo sódou bikarbonou poprášime povrch (môžeme aj preosiať) a jemne zamiešame do krému. Nakoniec opatrne zamiešame sneh.
Upečieme vo vyhriatej trúbe (pôvodný recept uvádza 45 minút ale moja potrebovala ešte o 20 minút viac. Podľa zapichnutej špajdle sa to ľahko spoznalo.). Necháme vychladnúť.
Medzitým odkôstkujeme čerešne. Môžeme použiť aj zavárané alebo mrazené, rovnako ich treba zbaviť kôstok a nechať dôkladne odkvapkať. Šťavu z mrazených alebo trocha šťavy z kompótu zachytíme a odložíme.
Lekvár zohrejeme, aby bol tekutejší, pridáme trochu čerešňovej šťavy. Ak robíme tortu pre deti, môžeme priliať panáka čerešňovice teraz a nechať trochu povariť, aby sa vyparil alkohol. Ak robíme tortu pre dospelých, pridáme panáka a nevaríme, nech len zostane. Necháme vychladnúť.
Vychladnutú tortu
dvakrát horizontálne prekrojíme. Šľahačku vyšľaháme. Ak máme crème fraiche, aj ten môžeme ešte našľahať, zvlášť. Korpus môžeme popichať špajdlou, potrieme ho lekvárovou zmeskou (tým, že ho poprepichujeme, šťava lepšie vsiakne aj dnu do cesta). Potrieme šľahačkou alebo crème fraiche, pokladieme čerešne. Ak ich máme dosť, niečo si necháme aj na ozdobu navrch. Opakujeme aj s ďalšou vrstvou. Zvyšnou šľahačkou potrieme celú tortu, ozdobíme čokoládou a zvyšnými čerešňami.
V mojej najnovšej obľúbenej kuchárke som čítala dobrý trik ako ozdobiť kraje torty čokoládovými hoblinkami: môžeme ich nasypať na papier na pečenie a ten opatrne pritlačiť k torte, tým pádom nám nezostanú prilepené na teplej ruke. Ešte som neskúšala, keďže som zdobila jazýčkami, ale niekedy vyskúšam určite.

A nikto nemusí mať veľké oči, ani veľké uši, aby sme lepšie videli a počuli, keď sa bude krájať, ani veľké zuby, netreba ju veľmi hrýzť, je to samý krém a ujde sa všetkým.

foto: Veronika K.

No comments:

Post a Comment