Aug 10, 2011

Ide vláčik ši ši ši

Sedeli sme v partičke, dobrej nálade, ešte vylepšovanej malým, mierne unudeným chlapčaťom, ktoré sa práve dalo zaháňať nudu novou zábavkou. Našiel umývačku riadu a začal predstierať, že je to tunel a vozík so špinavým riadom vlak, ktorý doňho vchádza. Dali sme mu kontrolnú otázku, či vôbec môže riadiť taký vlak - že či vie ako robí vláčik, keď vchádza do tunela. Ešte predtým, než malý strojvodca stihol odpovedať, zamyslene sa ozval kamarát, inak takto s výzorom vyholenej hlavohrude, ktorým sa bohvieprečo snaží zakrývať svoje vzdelanie, inteligenciu a rozhľad: "Zahúka!" A skôr než si stihol uvedomiť, prečo sa rehoceme ako kone, stihol si ešte vychutnať sekundu neskonalej hrdosti na svoju správnu odpoveď, ktorú dal ako prvý.
Odvtedy som túto kontrolnú otázku položila ešte v niekoľkých spoločnostiach a vždy sa tam našiel veľký chlapec, ktorý poznal správnu odpoveď a neváhal ju použiť.
To len dokazuje, že chlapci zostávajú hraví celý život. A tak môžeme takúto tortičku rušeň napiecť chlapcom každého veku. Aj keď tí malí asi skôr odpustia prípadné nedokonalosti, hlavne ak to bude plné sladkých cukríkov.
Korpus a krém budú úplne rovnaké ako pri tortičke lodičke, keďže sa osvedčili, nemáme dôvod ich meniť:

Na tortový korpus budeme potrebovať:
120 g zmäknutého masla plus ešte trochu na vymazanie plechu
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu
300  g práškového cukru + 3 veľké lyžice vanilkového cukru (alebo vanilková esencia)
6 vajec, zvlášť bielky a žĺtky
480 g polohrubej múky - ja som časť nahradila mletými orechami (cca 200 g) - dodalo to tortičke slávnostný ráz
1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva
šťava a kôra z jedného citrónu
300 ml mlieka

Na krém
200 gramov kvalitnej čokolády, s obsahom kakaa najmenej 70%
1 šľahačková smotana
2 nátierkové maslá bez príchute (alebo mascarpone, ak chcete. nátierkové maslo poslúži rovnako dobre)
cukor podľa chuti - cca 100 g
kyslejší (napr. ríbezľový) lekvár

Tentokrát som to celé ešte natrela čokoládovou polevou: 150 gr čokolády a maslo rozpustené.
Na ozdobu som použila: lentilky a skittles, besipky na okná, jednu širšiu trubičku na komín, oplatky Florenta na podvaly a nakrájané na úzke a namočené do čokolády na koľajnice, detské okrúhle piškóty na kolesá. Okolo sú rozhádzané kvetinky Haribo.

Rúru predhrejeme na 180°C. Plech s vyšším okrajom a s rozmermi asi 40x25 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.
Ušľaháme tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor a žĺtky do peny. Pridáme citrónovú kôru a šťavu, zašľaháme. Prisypeme múku a orechy a prášok do pečiva, dobre premiešame. Prilejeme mlieko a ešte dobre prešľaháme mixérom. Nakoniec opatrne varechou primiešame tuhý sneh.
Vylejeme na plech a upečieme dozlatova, asi 30-40 minút, podľa trúby. Vyskúšame špáradlom či je hotovo, ak neuľpieva cesto, máme rušeň pekne vypečený.
Necháme dôkladne vychladnúť. Nakrájame podľa obrázku na štyri diely: podvozok rušňa - modrý, kabína pre rušňovodiča - zelená a kotol napredku - oranžový.

Medzitým si pripravíme krém: čokoládu a šľahačku rozpustíme vo vodnom kúpeli a dôkladne premiešame. Po vychladnutí zamiešame nátierkové maslá a docukríme podľa chuti - pre malé deti viac, pre veľké deti menej (ak robíme tortičku pre nejakého veľkého chlapca, môžeme pridať aj kvapku rumu alebo iného liquére.) Ak je krém málo tmavý, môžeme pridať aj kakao podľa chuti.
Zostavíme rušeň. Všetky diely najprv zarovnáme, ak pri pečení narástli a nie sú rovné. Potom ich ešte horizontálne prekrojíme a budeme medzi ne plniť lekvár a krém, aby torta nebola suchá. Podvozkovú (modrá) časť, prekrojíme na dve, spodnú časť natrieme lekvárom a krémom, prikryjeme hornou časťou. Opäť natrieme. Urobíme kotol (oranžová), mal by byť nižšie ako kabína. Trochu ho zrežeme, aby bol do okrúhla. Nakoniec kabínu (zelená) - mala by byť vyššie ako kotol, môžeme prípadne použiť odrezky alebo viac krému, aby sme ju ešte zvýšili.
Aby to lepšie držalo pohromade, môžeme použiť špajdle, ktoré zhora zapichneme, aby držali všetky vrstvy spolu.
Všetko ešte natrieme krémom.
Do čokoládovej polevy ponamáčame piškóty na kolesá, komín a koľajnice. Celú tortičku potrieme polevou a ozdobíme podľa fantázie. Alebo podľa obrázku. Moja kamarátka, podľa ktorej som tortičku robila, ešte použila vatu ako dym z komína.
Necháme stuhnúť v chladničke.
Podhodíme bande detí, ktorá to rozoberie do piatich minút.

Cukríky sme vyjedli. Nakrájajte nám to!

2 comments:

  1. Torty pre deti majú svoje čaro.

    ReplyDelete
  2. ano, deti su vdacni adresati, vedia prejavit neskryvanu radost :)

    ReplyDelete