Aug 11, 2010

Kolébá boky plachetnice, jak by si s ní jenom hrál

Vzhůru do kuchyne, plechy volajú,
recept už príhodný našli sme.
Tajomné postupy nás už čakajú
výsledkom ich bude tortička.
V miske už polevu mixér nadúva,
ženie loď na podnos.

Oslávenec kolíše boky plachetnice
ako rád sa s ňou hrá.
Tonyho tento škuner neľaká,
žraloky ani kyslé rybičky.
Koniec už lodičky rýchlo blíži sa
Poje ju celú hneď.

Tak nejak, alebo aj takto v origináli -
V ráhnoví plachty vítr nadouvá,
žene loď v širou dál,
kolébá boky plachetnice,
jak by si s ní jenom hrál

- som si pospevovala keď som v kuchynských dokoch vyrábala tortičku pre môjho obľúbenca Tonyho. Zbytok textu som si musela vygoogliť, je to už predsa nejaký ten rôčik, odkedy seriál bežal v telke. Pre nostalgických pamätníkov pridávam aj video. Mimochodom, okrem tej pesničky si z toho seriálu nepamätám absolútne nič.



Nuž ale ničtozato, ako inšpirácia a povzbudenie pri výrobe tortičky-lodičky nám poslúži aj pesnička samotná, tak si ju pustíme na plné pecky a potom vzhúru do kuchyne, plechy volajú!
Na tortový korpus budeme potrebovať:
120 g zmäknutého masla plus ešte trochu na vymazanie plechu
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu
300  g práškového cukru + 3 veľké lyžice vanilkového cukru
6 vajec, zvlášť bielky a žĺtky
480 g polohrubej múky - ja som časť nahradila mletými orechami (cca 200 g) - dodalo to tortičke slávnostný ráz
1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva
šťava a kôra z jedného citrónu
300 ml mlieka

Na krém
200 gramov kvalitnej čokolády, s obsahom kakaa najmenej 70%
1 šľahačková smotana
2 nátierkové maslá bez príchute (alebo mascarpone, ak chcete. nátierkové maslo poslúži rovnako dobre, napríklad z Bánoviec.)
cukor podľa chuti - cca 100 g
kyslejší (napr. ríbezľový) lekvár
Alternatíva: ak vám nevadí použitie surových vajec a masla a máte dobrý overený zdroj, od ktorého kupujete naozaj čerstvé vajíčka, môžete použiť aj krém z dobošky

Na ozdobu
riadok čokolády na schodíky
cukríky, želé tyčinky a iné gumové zveriny
(ja som použila: besipky krúžky na okienka, Haribo Pico Balla - farebné krúžky na prove, Haribo Pico Balla - na stĺpiky zábradlia, Jojo delfíny a kyslé rybičky, Pencils farebné zábradlie, farebné žraloky)
trubičky na sťažne
plachty vystrihnuté z (jedlého) papiera
(Jedlý papier som zakúpila v tesku, pod názvom Lookalook, nájdete ho medzi gumovými cukríkmi, ale úprimne, chutí skôr ako obyčajný papier, takže ono to ani nestojí za to.)

Rúru predhrejeme na 180°C. Plech s vyšším okrajom a s rozmermi asi 40x25 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.
Ušľaháme tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme zmäknuté maslo (musí byť fakt zmäknuté, priamo z chladničky neušľaháte nič), cukor, vanilkový cukor a žĺtky do peny. Pridáme citrónovú kôru a šťavu, zašľaháme. Prisypeme múku a orechy a prášok do pečiva, dobre premiešame. Prilejeme mlieko a ešte dobre prešľaháme mixérom. Nakoniec opatrne varechou primiešame tuhý sneh.
Vylejeme na plech a upečieme dozlatova, asi 30-40 minút, podľa trúby. Vyskúšame špáradlom či je hotovo, ak neuľpieva cesto, máme trup lodičky pekne vypečený.
Necháme dôkladne vychladnúť. Nakrájame podľa obrázku na štyri diely: trup lode, prova a zadná časť.

Medzitým si pripravíme krém: čokoládu a šľahačku rozpustíme vo vodnom kúpeli a dôkladne premiešame. Po vychladnutí zamiešame nátierkové maslá a docukríme podľa chuti - pre malé deti viac, pre veľké deti menej (ak robíme tortičku pre nejakého veľkého chlapca, môžeme pridať aj kvapku rumu alebo iného liquére.) Ak je krém málo tmavý, môžeme pridať aj kakao podľa chuti.

Zostavíme loď. Ak máme smolu a cesto v trúbe narástlo, musíme ho zrezať, aby diely na sebe pekne sedeli a lodička sa príliš nenakláňala v búrlivom mori a nezrútila sa skôr ako ju oslávenec stihne oceniť. Provu vpredu zrežeme do tvaru lode.
V pôvodnom recepte bola loď zostavená len zo suchých kusov cesta, medzi ktorými nebol žiadny krém. Ja si ale veľmi dobre pamätám to sklamanie, keď som ako decko zistila, že nejaká úžasne vyzerajúca torta vnútri chutí ako kus suchého keksu. Nechceme predsa oslávencovi servírovať niečo ako piškótu, ktorú mu strkáme do ruky každý všedný deň, hocako pekne načinčanú. Myslím si, že to nie je fér.
Takže oba dva veľké kusy ešte prerežeme na polovicu a natrieme kyslejším lekvárom a krémom, naskladáme na seba. Pridáme provu a zadnú časť a všetko prišpendlíme špajdlami. Prečnievajúce kusy špajdlí odlomíme.
Položíme na tácku, na ktorej plánujeme lodičku servírovať, najlepšia farba je modrá, pekne nám naevokuje more. Potrieme krémom. Ozdobíme podľa fantázie, my bez fantázie ozdobíme podľa obrázku. Vyrobíme okienka, zábradlie, schodíky. Zapichneme trubičkové sťažne, pripevníme plachty. Do mora nasadíme morskú faunu - gumové žraloky, kyslé rybičky a delfíny, môžeme použiť aj iné potvory.
Servírujeme a kúpeme sa pritom v obdivnom nadšení detí každého veku.


Johoho a fľašu mlieka!

Rozobrané do polhodinky :)

No comments:

Post a Comment