Jul 16, 2010

Pavlovovej reflex

Je horúco ako v pekle, a tak nám opäť zostalo plno bielkov, lebo sme si narobili do mrazáka pravej zmrzliny zo žĺtkov. A cítime sa ako skapínajúca labuť. Tieto okolnosti by mohli byť spúšťačom Pavlovovej reflexu. Ale nie sú. K nemu sa dostaneme neskôr. Spúšťajú akurát tak Pavlovov reflex na niečo ľahké, dobré a pri čom nemusíme vypotiť ďalšie dodatočné litre potu pri sporáku, a to u nás, aj u hostí všelijakých letných grilovačiek a záhradných slávností.
A tak si s láskou spomenieme na Annu Pavlovovú. Bola to ruská baletka, ktorá sa na prelome minulého a predminulého storočia preslávila po celom svete, pretože svoje netypicky baletkovské telíčko s čudnými nohami, ktoré vraj vedeli zatancovať najlepšiu Umierajúcu labuť, sa nebála zobrať na svetové turné. Našťastie pre nás labužníkov dorazila aj do Austrálie a na Nový Zéland, kde pre ňu vymysleli špeciálny dezert. Nadýchaný a ľahký ako baletná suknička, sladký ako pohľad na primabalerínu a s čerešničkou či iným ovocím navrchu ako poriadny aplauz. Dodnes sa tam sporia, kde ho vymysleli prv, či v Austrálii alebo na Zélande, zdá sa, že vyhráva menší ostrov, ale nám to môže byť jedno, vymysleli to dobre a tak si ho napečieme. Nazvali ho Pavlova, prechyľovať ho nebudeme, v tomto teple nie je vhodná akákoľvek námaha, ešte by sa nám hlava zatočila. A on si to ani nezaslúži. Je to proste torta Pavlova.

Budeme na ňu potrebovať:
6 bielkov
šálku práškového cukru
vanilkový cukor
1 malú lyžičku vínového octu
1 lyžičku kukuričného škrobu
3 veľké lyžice kakaa
50 gramov vysokopercentnej čokolády, nasekanej
2 šľahačkové smotany
ovocie podľa chuti - jahody, maliny, lesné ovocie
(ak má niekto niečo proti čokoláde, neviem si takého predstaviť, môže kakao a čokoládu vynechať, dostane obyčajnú bielu Pavlovu)

Rúru predhrejeme na 130°C.
Bielky šľaháme kým nie sú nadýchané, potom postupne začneme pridávať cukor, po lyžiciach, a ďalej šľaháme až úplne dotuha. Vyšľahané máme vtedy, keď sa na ňom robia po vytiahnutí metličiek tuhé špičky. Či je úplne rozpustený cukor vyskúšame tak, že trošku snehu potrieme medzi prstami, mal by byť hladký, cukor by sme už nemali cítiť ako pieskovitú konzistenciu.
Stierkou zamiešame ocot. Kakao a škrob preosejeme a dôkladne stierkou zamiešame. Nakoniec opatrne primiešame nasekanú čokoládu.
Plech vyložíme papierom na pečenie, môžeme si naňho nakresliť kruh s priemerom asi 20 cm a do tohto kruhu rozotrieť sneh tak, aby sme vytvorili akoby misku s trošku vyššími okrajmi a nižším stredom. Uhladíme boky.
Poooomaaaalyyyy pečieme hodinu a štvrť až hodinu a pol až kým vonkajšie okraje nevyschnú. Vonkajšok by mal byť pevný, vnútri bude mäkšia, guru hovorí, že ako žužu. Vypneme trúbu a necháme pootvorené dvierka, nech sa dosuší, kým vychladne.
Vychladnutá vydrží niekoľko dní v uzatvorenej nádobe, v chlade a suchu, môžeme si pripraviť dopredu.
Tesne pred podávaním vyšľaháme šľahačku, napatláme na základ, posypeme ovocíčkom podľa výberu. Podávame hneď, šľahačka bielkový základ pomaly prevlhčí a prestane držať tvar. Obyčajne sa však zje skôr, ako by sa to mohlo stať.

Pri podávaní Pavlovy bol spozorovaný často sa vyskytujúci úkaz - nazvime ho Pavlovovej reflex. Deti sa nadšene a radostne smejú a tlieskajú ručičkami, ženy nešetria slovami chvály a nadšenia a dokonca aj muži, vrátane tých, ktorí sladké nemajú radi, zabručia čosi uznanlivé. A všetci chcú recept. Nech sa páči.

No comments:

Post a Comment