Jul 9, 2010

Trhnite si po cisársky

Cisárovná Sisi sedela pri rodinnej c. a k. tabuli so svojím c. a k. manželom a hlavou jej vírili chmúrne myšlienky. Ako obyčajne. Vrecká už mala plné jedla, čo schovávala zo stola, obrúsok sa nadúval od poschovávaných nezjedených prepelíc a holúbät. Už zase určite pribrala, je si celkom istá, že ráno si nahmatala rastúcu pneumatiku na boku a uvidela začínajúcu celulitídu na ľavom stehne. A to ešte neservírovali dezert. Božínku, už to nesú, vyzerá to nechutne tučné. Vypražené na masle. A ten krém navrchu, samý tučný tvaroh. Toto nemôžem jesť.
Znechutene odstrčila tanier s dezertom.
C. a k. manžel ju pozoroval po celý čas s rastúcou neľúbosťou. Keď však odmietla aj dezert, konečne vybuchol: "Also! Lassen Sie mich sehen, was für ein Schmarrn unser Küchenchef hat gekocht!" A milú prekrásne prepečenú palacinku roztrhal vidličkou na márne kúsky. Tento Kaiserschmarrn už bol potom dobrý len pre služobníctvo. A to sa veru zalizovalo až za ušami.
Na to, že Sisi údajne trpela anorexiou a strážila si svoju líniu sa s jej menom spája vcelku veľké množstvo dezertov. Nuž ale tvrdí to Wikipedia a tá je vraj dôveryhodnejšia ako Encyklopedia Britannica. Kto tomu neverí, môže si trhnúť. Po cisársky.

Kto si trhnúť nechce, mohol by aj oľutovať, lebo cisársky trhanec môžu byť skutočne luxusné víkendové raňajky alebo nedeľný popoludňajší dezert. Na štyri potrhané vytunované palacinky potrebujeme:
2 vajíčka
štipka soli
250 ml mlieka
150 gr polohrubej múky
lyžica nasekanej mäty alebo medovky
šťava a kôra z polovice citróna
2-3 lyžice cukru, najlepšie trstinového
500 gr marhúľ, alebo iného ovocia, ja som použila kombináciu marhúľ a čerešní
100 ml vody alebo aromatickejšieho sladšieho vína (tramín, muškát)
50-100 g masla
cukor na pocukrenie, vyšľahaný tvaroh, mascarpone, kyslá smotana alebo šľahačka na podávanie
Najprv si pripravíme ovocie: marhule nakrájané na polovice a vykôstkované zahrievame s 2-3 lyžicami cukru, podľa kyslosti ovocia, až do rozpustenia cukru a kým zmäknú a pustia šťavu. Podľa potreby podlejeme vodou či vínom. Dochutíme citrónovou šťavou a cukrom.
Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Žĺtky prešľaháme so štipkou soli a mliekom. Postupne prisýpame múku, prihodíme nasekanú mätu či medovku a citrónovú kôru. (Mäta je môj osobný nedávny objav, robí v ceste veľmi dobrú chuť). Opatrne zapracujeme vyšľahaný sneh.
Na rozpálenej panvici rozpustíme trochu masla. Lyžicou rozotrieme časť cesta (asi štvrtinu, z uvedeného množstva vyjdú zhruba 4 trhance), upečieme z jednej strany, otočíme, nevadí keď sa potrhá, len čo drží pokope, potrháme ju ešte viac vidličkou (Ak máme teflónovú panvicu, najlepšie drevenou alebo plastovou, tou čo nám darovala kamarátka pred 15 rokmi a v živote sme ju doteraz nepotrebovali, to je dôkaz že nič netreba vyhadzovať a všetko sa raz zíde). Keď sú kúsky pekne opečené, vyberieme na tanier. Podávame s pripraveným ovocíčkom aj so šťavou, ozdobíme lístkami mäty, prihodíme kôpku tvarohu či inej smotanovej dobroty.

No comments:

Post a Comment