Sep 21, 2010

Pár švestiček jsem si dovolila

Nepotrebujeme ani pričinlivého Hujera, čo by si dovolil doniesť nám pár švestiček ze své zahrádky, aby sme si všimli, že dni sa skracujú, noci predlžujú, večery sú chladné, vonku už sa nedá vysedávať, v záhradkách pivných aj ovocných by nám už po zotmení odmrzli zadky, a to aj keby sme sa tuho posilňovali dačím ovocným. To nás ale nezastaví naoberať si za baboletných slnečných dní v záhradke u Hujerovcov, vo vlastnej za domom alebo na trhu zopár slivôčok, hruštičiek či iného jesenného ovocia a napiecť si parádny koláč.
Napríklad slivkový kysnutý s orechovo-škoricovou mrveničkou.

Na plný plech koláča budeme potrebovať:
400 gr polohrubej múky
2 dl mlieka
pol kocky droždia
2 veľké lyžice cukru
1 vajce
1 dl oleja alebo 50 gr rozpusteného a vychladnutého masla
1 kilo sliviek alebo aj viac
na mrveničku: 15o gr orechov, 100 gr cukru, 100 gr zmäknutého masla, škorica

Slivky umyjeme, rozpolíme a odkôstkujeme.
Zohrejeme deci mlieka do vlažna, aby bolo nie horúce, nie studené, tak akurát príjemné na namočený prst. Rozmrvíme do neho droždie, pridáme lyžicu cukru. Necháme kvások vykysnúť.
Zmiešame múku, kvások, vajíčko, tuk (olej alebo maslo), lyžicu cukru, môžeme pridať aj za lyžicu vanilkového cukru, prilejeme deci mlieka, alebo podľa potreby aj viac, aby sme mali krásne vláčne hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Zatiaľ si pripravíme mrveničku - rukami zmiešame všetky prísady do zmesi hrudkovitej konzistencie.
Predhrejeme rúru na 190°C.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo rovno na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Vyberieme si veľký plech aby sme mohli rozvaľkať fakt na tenko, chceme dosiahnuť málo cesta a veľa dobroty na ňom. Môžeme aj rukami poroztláčať, nech sa zbavíme zbytočného vzduchu, v tomto prípade nie je žiadúci. Presunieme aj s papierom na plech.
Rozložíme slivky, posypeme mrveničkou. Upečieme dozlatista.

Keď sa tak zamyslím, ja vlastne slivky ani veľmi nemám rada. Ani kysnuté koláče nie sú moje najobľúbenejšie. Ale keď som uvidela tento recept, až mi slinky vytryskli. Druhýkrát vytryskli keď som ho vytiahla z pece. Veru, aj zaťatých odmietačov kysnutých ovocných koláčov a sliviek toto presvedčí.

2 comments:

  1. Ano, ano, tento bol dokonaly. Ten by som mohla denne jest. Nemozes vymysliet nejaku dietnu verziu?

    sestra

    ReplyDelete
  2. toto je dietna verzia a este k tomu zdrava - same ovocie a orechy! cesta minimum :)

    ReplyDelete