Aug 29, 2010

Ganášová princezná

Ďalšie ročné obdobie sa skončilo ostrým rezom, ale my si zúfať nebudeme, ešte si ho trošku pripomenieme koláčom plným dobrôt: letného ovocia a čokolády v orechovom ceste.
Keď sa raz kuchár amatér naučí klasické postupy, môže začať improvizovať a vylepšovať vlastné aj cudzie recepty. Keď som našla tento recept s plnkou z bielej čokolády zmiešanej so šľahačkou v obrázkovom časopise, hneď som si pomysela - aha - ganache. To by sa dalo urobiť aj s tmavou čokoládou. Krehké cesto som vylepšila mletými lieskovcami či mandľami, trpezlivým experimentovaním som si správnosť predpokladov overila.
Výsledok chutil všetkým. Očaril kolegyne (a je taký ľahký!), chutil synovcovi, ktorý odmalička nemá rád čokoládu a svoje uplatnenie našiel aj ako grilovačkový dezert so zmrzlinou.





Krehké cesto urobíme zo 150 gramov hladkej múky, 100 gramov mletých lieskových alebo vlašských orechov, prípadne mandlí (podľa vlastných preferencií), 100 gramov masla (namiesto 125 gramov stačí menej, orechy sú mastné) a jedného vajíčka (do tohto cesta sa mi pivo nehodí, ale môžete ho kľudne použiť, ak vám hrdlo ráči).
Na plnku budeme potrebovať jednu šľahačkovú smotanu (250 ml), 200 gramov bielej alebo tmavej čokolády (používame kvalitnú, nekvalitná biela sa zle roztápa a ešte horšie znovu tuhne), môžeme pridať aj za poldeci čokoládového či kávového likéru (nie viac, aby sme si nerozriedili plnku, potom by nestuhla). Letné ovocie podľa chuti - maliny, černice, čučoriedky, môžu byť aj jahody či iné ovocie, ktoré máme radi.
Múku a orechy rukami dôkladne premiešame s nasekaným maslom až nám vznikne jemná mrvenička. Pridáme vajíčko, pekne všetko spojí, dôkladne rukou premiesime. Necháme v chladničke stuhnúť asi polhodinu.
Rúru predhrejeme na 180°C. Podľa mojich skúseností je cesto príliš lepivé, aby sa dalo vaľkať, takže ho do vymastenej formy musíme rozplácnuť rukou. Dôkladne a rovnomerne roztlačíme na celý povrch formy, okraje mierne zvýšime, aby sme mali misku, ktorú neskôr naplníme plnkou.
Cesto prikryjeme papierom na pečenie, ktorý zaťažíme strukovinami, napr. fazuľou, aby cesto nenarástlo. Upečieme dozlatova - cca 35-40 minút.
Čokoládu a smotanu necháme rozpustiť nad parou, dôkladne premiešame, pridáme za pol deci likéru, ak chceme. Ak chceme urobiť dve vrstvy - postup opakujeme raz s bielou, druhý raz s tmavou čokoládou, táto kombinácia vyzerá a chutí výborne.
Necháme úplne vychladnúť v chladničke, kľudne aj dve hodiny. Mierne vyšľaháme (to sa dá iba s naozaj studenou šľahačkou).
Na upečený vychladnutý korpus, z ktorého sme odstránili papier a fazule, rovnomerne rozložíme dve tretiny ovocia, rozotrieme plnku, ozdobíme zvyškom ovocia. Necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do ďalšieho dňa.

No comments:

Post a Comment