Jun 12, 2011

Grilovačkové dezertovanie

Medzi búrkovými dňami sa už vyskytujú aj krásne letné dni a tak je tu čas grilovačiek. Gurmánski kamaráti sa prekonávajú, nosia mäsiská na gril od výmyslu sveta a k tomu súťažia kto konečne prekoná guru v doteraz najlepšej a neprekonanej prílohe - chlebe s maslom (jednotlivé krajce chleba natreté maslom s bylinkami a posypané parmazánom, opäť pritlačené k sebe a celé zapečené v alobale, niekedy sa rozpíšem podrobnejšie). A koláčovej mudrlantke nezostáva nič iné, len súťažiť vo svojej vlastnej kategórii - dezertovaní. Bohužiaľ, svoju kategóriu som už vytunovala tak dokonale, že nikto iný sa so mnou súťažiť neodváži a tak mi dezert zostáva vždy na krku. No ale nesťažujem sa, kým ma to baví, rada sa predvediem. A keďže jahody sa mi ešte stále neprejedli a ich sezóna práve vrcholí a čo nevidieť bohužiaľ skončí, nič iné ako ďalší výborný orechovo-jahodový koláč to nemôže byť.

Na cesto budeme potrebovať:
140 g hladkej múky
50 g mletých lieskových alebo vlašských orechov
100 g masla
cukor podľa chuti
1 žĺtok
Na plnku:
250 g mascarpone alebo nátierkového masla
2 lyžice práškového cukru
150 ml šľahačkovej smotany
450 g jahôd
na posypanie - nasucho opražené mandľové lupienky

Múku a pomleté orechy premiešame s maslom nakrájaným na kocky na mrveničku, najlepšie to ide prstami. Prihodíme cukor ak chceme. Pridáme žĺtok a ak treba 1-2 lyžice studenej vody. Vypracujeme na hladké cesto - a máme krehké cesto.
Rozvaľkáme alebo roztlačíme ho do nízkej koláčovej formy, urobíme zvýšené okraje. Formu s cestom odložíme do chladničky na polhodinku, pomôže to, aby sa cesto nezmrsklo pri pečení a udržalo tvar.
Rúru predhrejeme na 190°C. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ho suchými fazuľami, aby nenarástlo. Pečieme 15 minút, potom odstránime papier a dopečieme dozlatova a dochrumkava - asi 10 minút. Necháme vychladnúť.
Jahody umyjeme a nakrájame na menšie časti. Necháme odkvapkať. Vyšľaháme šľahačku, premiešame mascarpone s cukrom, primiešame k tomu ušľahanú smotanu a polovicu jahôd.
Korpus uložíme na servírovací tanier. Rozotrieme krém s jahodami, ozdobíme druhou polovicou jahôd (nám sa k nim primiešali aj višne, ale boli pomerne kyslé - bolo treba koláč pocukrovať. Dalo by sa však použiť aj iné ovocie - napríklad maliny). Posypeme mandľovými lupienkami, viem si predstaviť aj strúhaný marcipán, ak nemáte hostí čo k nemu majú zúrivý odpor.
Podávame s kopčekom čokoládovej zmrzky. Tíšime manželské hádky o posledný kúsok.

1 comment:

  1. Dobrý deň,

    Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť publikácie vášho blogu na našom ženskom portáli Kankan.sk a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily ponuky.

    Ďakujeme vopred!

    S pozdravom

    Silvia Karasová
    redakcia Kankan.sk
    skarasova@kankan-group.com

    ReplyDelete