Na cesto budeme potrebovať:
140 g hladkej múky
50 g mletých lieskových alebo vlašských orechov
100 g masla
cukor podľa chuti
1 žĺtok
Na plnku:
250 g mascarpone alebo nátierkového masla
2 lyžice práškového cukru
150 ml šľahačkovej smotany
450 g jahôd
na posypanie - nasucho opražené mandľové lupienky
Múku a pomleté orechy premiešame s maslom nakrájaným na kocky na mrveničku, najlepšie to ide prstami. Prihodíme cukor ak chceme. Pridáme žĺtok a ak treba 1-2 lyžice studenej vody. Vypracujeme na hladké cesto - a máme krehké cesto.
Rozvaľkáme alebo roztlačíme ho do nízkej koláčovej formy, urobíme zvýšené okraje. Formu s cestom odložíme do chladničky na polhodinku, pomôže to, aby sa cesto nezmrsklo pri pečení a udržalo tvar.
Rúru predhrejeme na 190°C. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ho suchými fazuľami, aby nenarástlo. Pečieme 15 minút, potom odstránime papier a dopečieme dozlatova a dochrumkava - asi 10 minút. Necháme vychladnúť.
Jahody umyjeme a nakrájame na menšie časti. Necháme odkvapkať. Vyšľaháme šľahačku, premiešame mascarpone s cukrom, primiešame k tomu ušľahanú smotanu a polovicu jahôd.
Korpus uložíme na servírovací tanier. Rozotrieme krém s jahodami, ozdobíme druhou polovicou jahôd (nám sa k nim primiešali aj višne, ale boli pomerne kyslé - bolo treba koláč pocukrovať. Dalo by sa však použiť aj iné ovocie - napríklad maliny). Posypeme mandľovými lupienkami, viem si predstaviť aj strúhaný marcipán, ak nemáte hostí čo k nemu majú zúrivý odpor.
Podávame s kopčekom čokoládovej zmrzky. Tíšime manželské hádky o posledný kúsok.
foto: Veronika K.
Dobrý deň,
ReplyDeletePráve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť publikácie vášho blogu na našom ženskom portáli Kankan.sk a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily ponuky.
Ďakujeme vopred!
S pozdravom
Silvia Karasová
redakcia Kankan.sk
skarasova@kankan-group.com