May 28, 2011

Jahôdková lahôdka

Jahodová sezóna je v plnom prúde a nepotrvá večne, takže si to ešte poriadne užijeme a to bez dlhých rečí.
Jednoducho zrolujeme roládu.

Cesto:
4-6 bielkov, podľa toho koľko nájdeme v mrazáku
lyžička kukuričného škrobu
lyžička bieleho vínneho octu
lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
100 gramov práškového cukru (alebo podľa chuti)
balíček mandľových lupienkov

Plnka
jeden vanilkový puding, najlepšie bio
pol litra mlieka
jedna biela čokoláda
100 gramov masla
(želatínový stužovač na studené krémy)

450 gramov jahôd
250 šľahačkovej smotany

Krém si urobíme dopredu. Uvaríme puding podľa návodu na obale. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Maslo necháme mimo chladničky, aby malo izbovú teplotu.
Puding necháme vychladnúť, potom postupne primiešame čokoládu a takisto postupne zašľaháme maslo. Necháme úplne vychladnúť. Odložíme do chladničky stuhnúť. Ak nemá hustú krémovú konzistenciu, použijeme stužovač. Nikomu to nehovoríme, aby sa tá hanba neprevalila.
Bielky vyberieme z mrazáku, kam sme si ich postupne odkladali, a necháme rozmraziť.
Trúbu predhrejeme na 160°C. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý môžeme aj vymastiť, cesto sa bude lepšie odlepovať.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zašľaháme doňho cukor a potom vanilku, ocot a škrob. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom. Posypeme mandľovými lupienkami. Upečieme - trvá to 20 minút.
Vyberieme, preklopíme na iný papier na pečenie, zlupneme ten, na ktorom sa cesto pieklo. Necháme mierne vychladnúť.
Rozotrieme krém, na krátkej strane necháme 5 cm od okraja, na dlhej strane až ku krajom. Pokladieme plátkami umytých a odkvapkaných jahôd. Pomocou papiera roládu zvinieme od kratšej strany. Mandľovo-lupienková strana by mala byť hore.
Podávame s ďalšími jahodami a ušľahanou šľahačkou.

No comments:

Post a Comment