Jul 10, 2011

Rozporuplný malinový koláč

Medzi najlepšie radosti leta patrí aj tá rozkoš, keď si môžeme naoberať čerstvé letné plody priamo zo záhrady. Len tak si všetko odtrhnúť a zjesť, rovno zo stromu či z kríka, neumyté, šťavnaté, ešte teplé od slnka. Nedávno ma kamaráti pozvali na návštevu do nového domu s veľkou záhradou. Akoby som sa vrátila do detstva, keď som sa vrhla na kríky s ríbezľami a malinami a ládovala ich do seba hlava-nehlava.
Po opadnutí prvotného nadšenia a naplnení brucha sme boli schopní ich aj normálne obrať a tak som mohla upiecť fajný malinový koláč.
To som však netušila, aký bude mať nakoniec úspech a čo všetko ešte spôsobí. O posledný kúsok totiž vznikli isté rozpory, dokonca to chvíľu vyzeralo na rozpad manželstva. Všetko sa však šťastne vyriešilo, rozhodlo a spravodlivo podelilo.

Na fajnový malinový koláč budeme opäť potrebovať krehké cesto. A opäť si ho urobíme podľa osvedčeného receptu. Štvrť kila hladkej múky zmiešame s osminkou masla a spojíme vajíčkom alebo pivom. Aj vodou by sa dalo. Odložíme do chladničky kým naňho nepríde rad. Kto potrebuje podrobnejší recept, môže si ho nájsť v predošlých postoch.
Ďalej budeme potrebovať:
500 gr mascarpone alebo nátierkového masla
100 gr krupicového cukru
100 gr mletých mandlí
2 veľké vajíčka
350 gr čerstvých malín
100 gr bielej čokolády nasekanej


Rúru prehdrejeme na 180°C a predpečieme cesto cca 15 minút.
Zmiešame mascarpone alebo nátierkové maslo, cukor, mandle a vajíčka. Primiešame nasekanú čokoládu a maliny opatrne. Zmes nalejeme na cesto. Upečieme (cca 25-30 minút).
Necháme vychladnúť v rúre s otvorenými dvierkami a potom stuhnúť v chladničke.

Uistíme sa, že je dosť veľký pre všetkých záujemcov a počítame aj s porciami na dupľu.

No comments:

Post a Comment