
Kedysi som mala spolubývajúcu Američanku. S ňou sme slávili tento sviatok po americky. S jej priateľmi sme vyrezávali tekvice a mali kostýmovú party s jedlom a pitím. Bola to zábava. Nemám nič proti takémuto spôsobu osláv všechsvätých. Myslím si, že premieru duchovna a duchov je fajn vyvážiť trochou srandy a nadhľadu. A ak vás priatelia pozvú na dušičkové posedenie napríklad pri pečených rebrách, môžete sa blysnúť vtipným tematickým dezertom. Napríklad čokoládovým cintorínom.
Budeme naň potrebovať - ingrediencie na obľúbenú čokoládovú piškótu. Ja som skúšala čokoládovú tortu od Nigelly:
225 g hladkej múky
30 g kvalitného kakaa

200 g práškového cukru
100 g masla
200 g kondenzovaného mlieka
100 g kvalitnej vysokopercentnej čokolády
2 vajíčka prešľahané
na čokoládovú plnku (ganache) - nemusí byť
250 g kvalitnej čokolády a 250 šľahačkovej smotany
Najprv si pripravíme plnku - vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu so smotanou.
Rúru predhrejeme na 180°C. Vymažeme menšiu štvorcovú formu, ale môže byť aj okrúhla tortová, podľa toho, aký tvar cintorína chceme mať. Vyložíme papierom na pečenie.
Zmiešame suché suroviny - preosiatu múku, kakao a štipku soli.
Do hrnca dáme cukor, maslo, kondenzované mlieko, 100 ml vriacej vody a čokoládu nalámanú na malé kúsky, necháme rozpustiť a dôkladne vymiešame nad miernym plameňom dohladka. Necháme trochu vychladnúť, a potom primiešame do múkovej zmesi. Nakoniec zamiešame vajíčka.
Pečieme 35-45 minút. Hotovo máme, keď je povrch pevný. Špáradlo asi čisté nevylezie, ani to od neho nechceme.
Keď kompletne vychladne, rozrežeme napoly a naplníme plnkou.
Medzitým si pripravíme ozdoby - keksy namočíme do rozpustenej čokolády, farebnými trubičkami na zdobenie ich popíšeme tematickými nápismi. Na ozdobu môžeme použiť aj želé červy, žaby, myši a iné príšery. Komu sa červy bridia, môže použiť aj snehových duchov, napríklad takýchto. Povrch koláča posypeme podrvenými kakaovými keksami, pozapichujeme náhrobky a ozdobíme podľa fantázie.

Budeme na ne potrebovať:
na cesto:
120 g podrvených alebo pomixovaných čokoládových sušienok (ja som použila Hobbits a pridala kakao)
50 gramov masla, rozpusteného
na plnku:
454 g krímčízu - naposledy sa mi osvedčil čerstvý krémový syr z radu Naše bio od Billy, tentoraz som ho ale nevedela zohnať, tak som použila nátierkové maslo bez príchute, ako obyčajne
130 g práškového cukru
2 väčšie vajíčka
1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo lyžica vanilkového cukru
polovica kelímku kyslej smotany
na čokoládové pavučiny: 55 g roztopenej čokolády
Rúru predhrejeme na 150°C a mriežku dám

Podrvené keksy a rozpustené maslo zmiešame. Rozdelíme na spodok 12 formičiek, pritlačíme lyžicou. Odložíme do chladničky, kým vyrobíme plnku.
Mixérom zapnutým na malú rýchlosť rozmiešame dohladka nátierkové maslo. Pridáme cukor a šľaháme kým sa poriadne nezmiešajú. Pridáme vajíčka po jednom, každé poriadne zamiešame. Pridáme vanilku a kyslú smotanu, zamiešame. Naplníme rovnomerne do pripravených formičiek.
Pečieme 18-20 minút alebo kým nie sú pevné, aj keď v strede môžu byť ešte trošku trasľavé. Necháme vychladnúť. Prejdeme nožom medzi koláčikom a formou, aby sa oddelili od stien. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
Ešte raz prejdeme nožom medzi koláčom a formou, aby sa uvoľnili. Ak máme vyložené papierom, použijeme ho na vybratie, ak máme silikónovú formu, otočíme, jemne vytlačíme, vyklopíme.
Roztopíme čokoládu, ozdobíme pomocou cukrárenského alebo obyčajného igelitového vrecúška s odstrihnutým rožkom. Necháme stuhnúť v chladničke.
Ak budeme podávať s ovocnou omáčkou, budú chutiť ešte lepšie. Ovocie (jahody alebo maliny, teraz mrazené), trochu cukru a trochu vody povaríme nad miernym plameňom, kým nebude mať želanú omáčkovú konzistenciu.
No comments:
Post a Comment