Nov 8, 2011

Podzimní depku nemáme

lebo máme čokoládovo-tekvicový koláč. Je veselý, farebný, obsahuje čokoládu a najlepšie sa konzumuje v príjemnej spoločnosti. Je to vlastne čízkejk, ale s tajnou ingredienciou, ktorá mu dodáva zaujímavú pikantnosť a chuť.
Tu je návod na zhotovenie.

Budeme naň potrebovať:
150 g obľúbených keksíkov, najlepšie čokoládových, ak nemáme čokoládové, pridáme kakao
70 g masla, zmäknutého
cukor, ak chceme, ak sú sušienky dosť sladké, nemusí byť

450 gramov nátierkového masla (bez príchute)
150 g cukru, napríklad hnedého
lyžicu pravého vanilkového cukru alebo vanilkovú esenciu
250 ml (1 šálka) upečenej tekvice na pečenie (piekli sme ju aj do jablkovo-tekvicového koláča, takže len na pripomenutie: oranžovú tekvicu rozkrojíme napoly, dáme na plech, pečieme kým nie je dužina mäkká a nedá sa povyberať lyžicou ako pyré)
3 veľké vajíčka
3 lyžice hladkej múky
perníkové korenie (ak nemáme, môžeme použiť: trochu škorice a k nej pomelieme klinčeky, nové korenie, štipku zázvoru)
štipku soli
110 gramov kvalitnej čokolády, rozpustenej

Rozpustíme čokoládu nad vodným kúpeľom.
Formu 20x20cm vyložíme papierom na pečenie (môžeme podeň pomastiť, aby lepšie držal). Keksíky rozdrobíme, najľahšie to ide v mixéri, kto by predsa len trpel nejakou tou depresiou alebo akútnou nasranosťou, môže použiť aj valček na cesto, ktorým podrví keksy v igelitovom vrecku. Pridáme maslo, zmäknuté alebo úplne roztopené a trochu vychladené a cukor - ak chceme. Natlačíme naspodok formy v rovnomernej vrstve, odložíme do chladničky, aby stuhlo.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Nátierkové maslo rozmixujeme, pridáme cukor, zapracujeme, tekvicu, zapracujeme, vajíčka, po jednom zapracujeme, a nakoniec múku, korenie a soľ. Premiešame dohladka.
Tri štvrtiny cesta vylejeme na pripravený keksíkový základ. Necháme si asi jeden hrnček. Ten dôkladne premiešame s rozpustenou čokoládou. Po lyžiciach popridávame do cesta. Nakoniec prejdeme nožom krížom-krážom cez celú formu (pozor na spodok), aby sme mali pekné mramorovanie. Aj keď niekomu sa podariť nemusí. Napríklad mne sa podarilo až na druhý raz (taký bol dobrý, že som ho musela dvakrát piecť).
Pečieme 40-50 minút. Necháme vychladnúť vo forme,necháme v chladničke, najlepšie cez noc. Nakrájame na kocky, lepšie malé, je dosť sýty.

1 comment: