Feb 4, 2012

Farmárske mrkvové potešenie

Kuchárskym objavom tohto roku je kniha Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu, českej novinárky, píšucej o jedle, zakladateľky farmárskych trhov v Čechách a propagátorky dobrého jedla. Načisto som sa do nej zamilovala. Do Hanky, ale hlavne do jej knihy. Obsahuje totiž recepty zo surovín, ktoré vám rastú v záhradke za domom, alebo ich kúpite na najbližšom trhu a kŕmili vás nimi odmalička v školskej jedálni, kde ste si ich dokonale sprotivili (napríklad taký kel poznáte iba ako kelový prívarok). Hankine recepty však dodávajú domácim surovinám svetový šmrnc. A zároveň rešpektujú, zachovávajú a vyzdvihujú ich originálnu chuť a kvality. Väčšina z nich sa hodí aj do novoročnej odľahčovacej diéty. Proste dokonalá kniha. Vrele odporúčam!
Dovolím si tu uverejniť jeden z jej receptov na mrkvové mafiny. Piekla som ich už niekoľkokrát a vždy mali úspech - u gurmánov, bežných milovníkov sladkostí, ľudí, čo neznášajú mrkvu, aj žravých puberťákov. Uplatnili sa pri nedeľných raňajkách, všednodennom mlsaní aj pri vysokohorskej turistike. Proste dokonalá, všestranná pochúťka.
Budeme potrebovať:
300 gr najemno nastrúhanej mrkvy
1 veľké jablko, ošúpané a nastrúhané najemno (pokvapkať citrónom aby nehnedlo)
300 gr hladkej múky (ja som miešala s celozrnnou napolovicu)
200 gr hnedého cukru plus lyžica pravého vanilkového
3 veľké vajíčka
200 ml oleja
lyžička sódy bikarbony
1,5 lyžičky škorice
štipka soli
môžeme pridať aj nasekané orechy alebo čokoládu, aj hrozienka v horkej čokoláde sa hodili

Rúru predhrejeme na 180°C, formu na mafiny vymažeme maslom alebo olejom nevýraznej chuti (nie olivovým). V jednej mise zmiešame suché suroviny: múku, cukor, sódu bikarbonu, škoricu a soľ.
V druhej miske prešľaháme metlou vajíčka a olej. Zamiešame k tomu mrkvu a jablko.
Zmiešame suché a mokré ingrediencie dokopy. Primiešame nasekané dobroty, ak chceme. Rozdelíme do mafinovej formy. Pečieme cca 30 minút alebo kým zapichnuté špáradlo vyjde suché.
Rozdávame kade chodíme, lebo sme presvedčení, že treba
viac mafinov tomuto svetu!

2 comments:

  1. mnam, mnam. urcite skusim.

    ReplyDelete
  2. jojo, ta mrkva tam posobi ako nadlahcovadlo. clovek z nich ma taky zdravy pocit :)

    ReplyDelete