
Odkedy vynašli spôsob, ako uchovávať exotické alebo aj domáce ovocie dlho jedlé, odvtedy sa pečie aj fruitcake - tradičný vianočný a vôbec slávnostný koláč. Plný kandizovaného a sušeného ovocia a orechov. A špeciálnej ingrediencie, ktorá ho dlho dlho udržuje v kondícii a robí ho nesmierne príťažlivým aj pre našu pozornosť.
Nenadarmo sa o vianočnom ovocnom koláči s láskou žartuje, že jeden vzácny kus sa v rodinách dedí po celé generácie. Niektorí zasvätenci vás budú dokonca presviedčať, že na svete existuje len jeden jediný exemplár vianočného koláča a ten si ľudia donekonečna navzájom podarúvajú (okrem iného je to aj tradičný sviatočný darček, ktorým obšťastňujú starí rodičia svoje vnúčatá, lebo nevedia, že by ich viac potešil najnovší ipad).
Ovocné a špeciálne slivkové koláče (so sušenými slivkami), boli začiatkom 18. storočia postavené mimo zákon, pretože boli považované za "hriešne výdatné". Viktoriánska doba ich naopak omilostila a nemohol sa bez nich zaobísť žiadny čaj o piatej. O kráľovnej Viktórii sa hovorí, že raz vydržala nezjesť ovocný koláč, ktorý dostala do daru, celý rok. Vraj to považovala za znak sebaovládania, striedmosti a dobrého vkusu. Ešte je tu ovšem iná možnosť - až po roku bol koláč správne pripravený pomocou špeciálnej ingrediencie a najvhodnejší na konzumáciu v spoločnosti škótskeho dandyho. Alebo írskeho, keď sme už pri tom.
Nuž ale odhoďme túto britskú zdržanlivosť, ktorá vyvoláva zdanie tajomnosti, a nalejme si čistého vína. Vlastne whisky. Či bourbonu alebo aj brandy. To, prečo nás koláč zaujal a prečo ho budeme považovať za vhodný doplnok k tradičným slovenským vianočným pochutinám, je - alkohol. Po upečení sa totiž koláč ešte aspoň mesiac každý týždeň dopuje hojnými množstvami tmavého alkoholu (odtiaľ pochádza aj jeho alternatívny názov Whisky Dundee - podľa miesta pôvodu a najdôležitejšej prísady). A tak je na vianočné sviatky, medzisviatky, Silvestra, prípadne ešte celý január pripravený ako dôstojný, vhodný a veselý, sviatočný dezert.
Nenadarmo si ho Viktorka chovala aj celý rok.
Veselý sviatočný ovocný koláč si pripravíme najneskôr mesiac dopredu. Takže správny čas je práve TERAZ.
Budeme potrebovať:
700 gr sušených hrozienok - vyberieme rôzne farby a veľkosť, tmavé aj svetlé, veľké aj malé
300 gr sušených brusníc (prípadne iného sušeného ovocia, ktoré máme radi alebo sme ochotní kúpiť - podiely jednotlivých druhov môžeme meniť na úkor hrozienok)
100 gr kandizovaných čerešní
150 gr posekaných orechov - vlašské alebo lieskové či ktoré máme najradšej
tuzemák alebo iný alkohol na namáčanie deň vopred (pri pečení sa vyparí, takže netreba mrhať kvalitným, ten si necháme na neskôr)
300 gr masla
180 gr hnedého cukru
citrónová a pomarančová kôra nastrúhaná, môžeme použiť aj kandovanú, tú prihodíme k ostatným surovinám na namáčanie)
4 veľké vajíčka
2 polievkové lyžice cukrového sirupu alebo melasy, môžeme použiť aj med
1 čajová lyžica mandľovej esencie (nemusí byť)
300 gr hladkej múky
150 gr mletých mandlí
štipka soli
korenie: môžeme použiť špeciálnu zmes korenia Mixed Spice (napríklad od Marksa a Spencera) alebo si ju namiešať: mala by obsahovať minimálne pol lyžičky drvených klinčekov, 1 lyžičku mletej škorice, pol lyžičky zázvoru (môžeme nastrúhať aj čerstvý) a ďalej: pol lyžičky strúhaného muškátového orieška, nového korenia, koriander. Na korení nešetríme, robí tam tú špeciálnu chuť. Dalo by sa použiť aj perníkové korenie, ale to už bude perník a nie britský vianočný koláč.
Toto množstvo sa zmestí do formy s priemerom 23-26 cm.
Deň vopred zalejeme všetko sušené ovocie aspoň 3 vrchovatými lyžicami tmavého alkoholu. Tento sa bude ešte piecť, takže sa odparí, arómu a promile dodá aj tuzemák. Necháme namáčať aspoň cez noc.
Nejaký čas pred pečením vyberieme z chladničky vajíčka a maslo, aby mali izbovú teplotu. Maslo by malo byť naozaj zmäknuté, aby sa dalo šľahať na krém.
Rúru vyhrejeme na 150°C. Formu vymastíme a dôkladne vyložíme papierom na pečenie. Koláč musí byť zakrytý. Vystrihneme si dve kolieska veľkosti formy naspodok aj navrch a ešte ju vystelieme aj dookola.
Vymiešame cukor s maslom na hladký krém, zašľaháme nastrúhanú citrónovú kôru. Po jednom pridávame celé vajíčka a každé dôkladne zašľaháme. Potom pridáme melasu a mandľový extrakt.
Múku preosejeme, zmiešame suché ingrediencie. Striedavo do krému primiešavame suché prísady a namočené ovocie. Dôkladne premiešavame. Nakoniec zamiešame sekané orechy.
Zmes nalejeme do pripravenej formy. Zakryjeme papierom, ale v strede papierového vrchnáka vystrihneme dierku, aby mala kade unikať para.
Pečieme cca 3,5 hodiny alebo kým zapichnutá špajdla nevyjde čistá.

Keď úplne vychladne, vybalíme, vyberieme z formy. Apoň tri týždne skladujeme v chlade vo vzduchotesnej nádobe, aby sa spojili všetky vône.
Urobíme doňho špajdlou diery, alebo použijeme veľkú striekačku bez ihly a pravidelne každý týždeň dolievame tmavým alkoholom, na toto kŕmenie už použijeme kvalitný.
Pokračovanie o štyri týždne.
No comments:
Post a Comment