
Kamarátky z puberty. To je ten čas, keď už si človek priateľov vyberá podľa svojho vkusu a nátury a ak má to veľké šťastie, udržiava s nimi kontakt po celý život. Nemusíte sa stretávať často. Ale vždy to urobíte rady a na to stretnutie sa tešíte. Máte úprimnú radosť z každého ich životného úspechu.
A keď sa znovu po čase stretnete, táto špeciálna príležitosť si zaslúži čosi exkluzívne dobrého. Napríklad čučoriedkovú tortu s kyslou smotanou.
Budeme na ňu potrebovať:
krehké cesto: 250 gr polohrubej múky (časť môžeme nahradiť mletými orechmi alebo mandľami)
100 gr hnedého alebo krupicového cukru, lyžica vanilkového cukru
125 gr masla, pokrájaného
3 lyžice citrónovej šťavy
štipka škorice, štipka soli
1 vajíčko alebo deci piva, stále je to krehké cesto, aj keď osladené a dochutené
orechová plnka:
100 gr mletých orechov, vlašské (ktorých je toho roku málo) alebo lieskovce
2 lyžice cukru
pol lyžičky škorice
1 vajíčko

čučoriedková plnka:
1 stredne veľký čučoriedkový kompót
1 balíček vanilkového pudingu (lepší je bio, obsahuje len škrob, ktorý potrebujeme a vanilku, žiadne umelé farbivá, príchute a arómy)
1 lyžica cukru
môžeme použiť aj čerstvé alebo mrazené čučoriedky a šťavu
smotanová poleva:
3 vajíčka, zvlášť bielky a žĺtky
4 lyžice cukru
200 ml kyslej smotany
k tomu ešte: čučoriedky na ozdobu a práškový cukor na posypanie (nemusia byť)
hrubá múka a tuk na vymazanie formy
Urobíme krehké cesto, zmiešame múku s nasekaným maslom, cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a štipkou soli, pridáme citrónovú šťavu, urobíme mrveničku, spojíme vajíčkom alebo pivom, dôkladne premiesime. Odložíme do chladničky zabalené do fólie.
Rúru predhrejeme na 200°C. Kruhovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou.
Orechy (pomleté, alebo ja som použila nasekané) zmiešame s cukrom, škoricou a vajíčkom.
Čučoriedkový kompót zlejeme na sitko, šťavu zachytíme, ovocie necháme odkvapkať. Podľa návodu uvaríme puding s cukrom, namiesto mlieka použijeme zachytenú šťavu (zvyčajne sa robí s pollitrom tekutiny, ak nemáme dosť, prilejeme vodu).
Vychladené cesto rozvaľkáme na veľkosť formy. Položíme do formy (ja som zaťažila sušenou fazuľou položenou na papieri na pečenie, ale recept to neuvádza) a pečieme 15 minút.
Vyberieme z rúry, rozotrieme naň orechovú náplň, na ňu rozložíme čučoriedky a zalejeme pudingom. Pečieme ďalších 20 minút.
Medzitým si pripravíme smotanovú polevu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne doň zašľaháme polovicu cukru. Žĺtky a zbytok cukru vyšľaháme do peny, pridáme kyslú smotanu a nakoniec zľahka primiešame sneh. Rozotrieme na koláč a pečieme posledných 20 minút.
Necháme pozvoľna vychladnúť v otvorenej vypnutej rúre.

Trojvrstvový koláč, pre tri grácie. Každá z nich je iná, ale keď sa stretnú, parádne to spolu ladí a vychutnáte si každé sústo. Také sú správne koláče. A správne priateľstvá.
No comments:
Post a Comment