Nov 4, 2010

Koláč pre tri grácie

Vedia o vašich všetkých nemožných účesoch, hroznom štýle obliekania, všetkých trapasoch, prvých láskach a zlomených srdciach. Pamätajú si, ako ste na lyžiarskom výcviku nestihli nastúpiť na pomu a viezli ste sa po bruchu až kým ste neodpadli do snehu. A vy si pamätáte ako dlho a nešťastne boli zamilované do toho dlhovlasého chalana, ktorý ich existenciu ani nezaregistroval. Viete aký smiešny závoj mali na svojej prvej svadbe, držali ste na rukách ich trojtýždňového prvorodeného syna, boli ste svedkom ich novonadobudnutej slobody, ktorú si po rozvode užívali plnými dúškami, tlieskali ste im na doktorandskej promócii. Môžu byť vašim vzorom dokonalej matky s dokonalou rodinou, či skvelého životného prístupu Nikdy To Nevzdať a Užiť Si Každý Okamih.
Kamarátky z puberty. To je ten čas, keď už si človek priateľov vyberá podľa svojho vkusu a nátury a ak má to veľké šťastie, udržiava s nimi kontakt po celý život. Nemusíte sa stretávať často. Ale vždy to urobíte rady a na to stretnutie sa tešíte. Máte úprimnú radosť z každého ich životného úspechu.
A keď sa znovu po čase stretnete, táto špeciálna príležitosť si zaslúži čosi exkluzívne dobrého. Napríklad čučoriedkovú tortu s kyslou smotanou.
Budeme na ňu potrebovať:
krehké cesto: 250 gr polohrubej múky (časť môžeme nahradiť mletými orechmi alebo mandľami)
100 gr hnedého alebo krupicového cukru, lyžica vanilkového cukru
125 gr masla, pokrájaného
3 lyžice citrónovej šťavy
štipka škorice, štipka soli
1 vajíčko alebo deci piva, stále je to krehké cesto, aj keď osladené a dochutené
orechová plnka:
100 gr mletých orechov, vlašské (ktorých je toho roku málo) alebo lieskovce
2 lyžice cukru
pol lyžičky škorice
1 vajíčko
čučoriedková plnka:
1 stredne veľký čučoriedkový kompót
1 balíček vanilkového pudingu (lepší je bio, obsahuje len škrob, ktorý potrebujeme a vanilku, žiadne umelé farbivá, príchute a arómy)
1 lyžica cukru
môžeme použiť aj čerstvé alebo mrazené čučoriedky a šťavu
smotanová poleva:
3 vajíčka, zvlášť bielky a žĺtky
4 lyžice cukru
200 ml kyslej smotany

k tomu ešte: čučoriedky na ozdobu a práškový cukor na posypanie (nemusia byť)
hrubá múka a tuk na vymazanie formy

Urobíme krehké cesto, zmiešame múku s nasekaným maslom, cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a štipkou soli, pridáme citrónovú šťavu, urobíme mrveničku, spojíme vajíčkom alebo pivom, dôkladne premiesime. Odložíme do chladničky zabalené do fólie.
Rúru predhrejeme na 200°C. Kruhovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou.
Orechy (pomleté, alebo ja som použila nasekané) zmiešame s cukrom, škoricou a vajíčkom.
Čučoriedkový kompót zlejeme na sitko, šťavu zachytíme, ovocie necháme odkvapkať. Podľa návodu uvaríme puding s cukrom, namiesto mlieka použijeme zachytenú šťavu (zvyčajne sa robí s pollitrom tekutiny, ak nemáme dosť, prilejeme vodu).
Vychladené cesto rozvaľkáme na veľkosť formy. Položíme do formy (ja som zaťažila sušenou fazuľou položenou na papieri na pečenie, ale recept to neuvádza) a pečieme 15 minút.
Vyberieme z rúry, rozotrieme naň orechovú náplň, na ňu rozložíme čučoriedky a zalejeme pudingom. Pečieme ďalších 20 minút.
Medzitým si pripravíme smotanovú polevu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne doň zašľaháme polovicu cukru. Žĺtky a zbytok cukru vyšľaháme do peny, pridáme kyslú smotanu a nakoniec zľahka primiešame sneh. Rozotrieme na koláč a pečieme posledných 20 minút.
Necháme pozvoľna vychladnúť v otvorenej vypnutej rúre.


Trojvrstvový koláč, pre tri grácie. Každá z nich je iná, ale keď sa stretnú, parádne to spolu ladí a vychutnáte si každé sústo. Také sú správne koláče. A správne priateľstvá.

No comments:

Post a Comment