Nov 30, 2010

Deväť dielov tešenia

Tipy na chutný adventný kalendár

Ktorýsi z mojich priateľov na fasabuku v lete citoval vo svojom statuse nasledujúci výrok, týkajúci sa plánovania letných dovoleniek: "Turizmus pozostáva z deviatich dielov tešenia a jedného dielu skutočného zážitku. Sklamanie vzniká nie z toho, že samotná dovolenka nie je dobrá, ale že už sa nemôžeme ďalej tešiť." Nemyslím si, že je to celkom presné (aj keď v globále chápem, čo tým chcel básnik povedať) - aspoň čo sa týka letných dovoleniek, lebo tie sa každý snaží užiť si čo najviac a počíta s tým, že raz skončí aj dovolenka aj radosť z nej. Na tento citát som si však spomenula v súvislosti s adventom, ktorý sa práve začal, a na ktorý to sedí dokonale.
Advent pre mňa predstavuje presne to tešenie sa na Vianoce. Je plný svetielok, dobrého jedla, stretnutí s priateľmi, bezuzdného a bezstarostného hodovania a flámovania. Oproti tomu Štedrý deň tradične končieva stresom z dozdobovania stromčeka, dopekania a dovárania štedrovečerných dobrôt, balenia darčekov na poslednú chvíľu a potom sa v dusnej rodinnej atmosfére obávame, či nám nezabehne kosť z kapra, ktorého vlastne ani nemáme radi, či horká slina zo sklamania, že sme sa opäť darčekovo netrafili do svokrinho vkusu. A samozrejme z toho, že už skončil advent. Štedrý deň treba proste prekusnúť so všetkým čo k nemu patrí, ale to všetko okolo neho si treba poriadne užiť.
A aby sme si mohli advent poriadne vychutnať, vyrobíme si k nemu aj najchutnejší adventný kalendár podľa svojho gusta.

Medovníčkový
Najjednoduchší advenťák si vyrobíme veľmi jednoducho popri pečení tradičnej zásoby vianočných medovníčkov. Držíme sa svojho osvedčeného receptu na medovníčky, napríklad toho, ktorý sme zdedili po prababičke, alebo skúšame každý rok nový a ešte lepší. Napríklad takýto:
500 gramov hladkej múky
200 gramov práškového cukru
3 celé vajíčka
100 gramov rozpusteného vlažného medu
50 gramov masla
lyžička sody bikarbony
korenie: lyžička škorice, asi tri klinčeky, lyžička anýzu, 1-2 nové korenia, citrónová kôra (zázvor) - všetko podrtíme v mažiariku alebo pomelieme v mlynčeku na korenie. Môžeme použiť aj kúpenské, ale toto je voňavejšie.
vajíčko na potretie
Múku preosejeme, pridáme sodu bikarbonu a potom všetky ostatné prísady. Vypracujeme cesto. Zabalíme do igelitového vrecúška alebo potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť 1-2 dni. Potom rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, pri tvaroch pre adventný kalendár si môžeme pustiť fantáziu na špacír a vymyslieť si aj vlastné. Upečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rúra by mala byť hodne vyhriata, potom znížime teplotu. Hneď po vybratí potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme vychladnúť.
Bielkovou polevou napíšeme čísla a dozdobíme podľa fantázie.
Bielková poleva: bielok, práškový cukor, trošku citrónovej šťavy, prípadne škrob vypracujeme do konzistencie, ktorou sa dá plniť igelitové vrecúško s odstrihnutým rožkom a písať na medovníčky.



Čokoládový
Na čokoládový advenťák budeme potrebovať:
dve kvalitné čokolády s obsahom kakaa najmenej 70% (po 100 gramov)
1 šľahačkovú smotanu
rôzne prísady a príchute na dochucovanie a zdobenie: napríklad: vlašské, lieskové, pekanové, kešuové a iné orechy, arašídy, mandle, sušené ovocie, sušené ovocie namočené v rume čo nám zostalo z pečenia vianočného koláča, strúhaný kokos, nejaký dobrý alkohol, instantná káva, vanilková esencia, čili korenie pre drsňákov, cukrárske ozdôbky pre slečinky (alebo naopak).
Čokoládu a šľahačku rozpustíme nad vodným kúpeľom, poriadne premiešame. Malé dávky dochucujeme uvedenými surovinami a plníme pripravené formičky na čokoládu (môžeme použiť aj formičky na ľad, ale nie tie jednorázové igelitové).
Necháme stuhnúť v chladničke alebo mrazničke, vyklopíme, z druhej strany cukrárskou polevou napíšeme číslice.

A vychutnávame.

No comments:

Post a Comment