May 22, 2011

Máj - čas lásky (k sezónnym potravinám)

Všetko nám kvitne, po večeroch prenikavo rozvoniava, keď kráčame vo voňavom súmraku, nemôžeme sa nabažiť všetkých tých sladkých aróm jari. Každý večer na balkóne stačí len vysedávať a vychutnávať si všetky tie dary, ktoré sa vznášajú vo vzduchu. A konečne vypukla sezóna Naozajstných Potravín. Paradajky konečne chutia ako paradajky, sú krásne červené, voňavé a chutné. Do všetkého dávame nové bylinky, ktoré sa rozbujneli v kvetináčoch. Jedlá majú zrazu nové pikantné a ostré chute, lebo do nich pridávame novú cibuľku, cesnak, špenát, petržlen, pažítku a iné čerstvé a sviežo zelené pochutiny.

A jahody. Už dostať naozajstné voňavé sladké a chutné jahody! Niektoré časti trhu rozvoniavajú iba sladko jahodovo. Nevieme sa ich nabažiť. Môžeme ich jesť samé, s cukrom ako v detstve, so šľahačkou, v koláčoch a keď už nevieme čo od rozkoše, tak príde čas aj na to, aby sme si urobili jahodovú panna cottu.
Budeme na ňu potrebovať:
500 gramov jahôd, čerstvých alebo rozmrazených
150 gramov práškového cukru
balíček želatíny - ja som použila Dr. Oetker plátkovú (mala by sa dať povariť)
250 ml šľahačkovej smotany
maslo na vymazanie formičiek
Jahody rozmixujeme dohladka. Prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok.
Do misky dáme 4-5 lyžíc vody a pridáme plátky želatíny, necháme nabobtnať (alebo sa riadime návodom na obale).
Jahodové pyré a cukor dáme do menšieho hrnca, na stredom plameni privedieme k varu. Povaríme 10-12 minút, aby sa objem zredukoval asi na polovicu. Odstavíme zo sporáka.
Pomaly prilejeme smotanu a pridáme želatínu. Vrátime na sporák a povaríme ešte cca 2 minúty, miešame metličkou.
Formičky (ja som použila silikónové srdiečkové formy na muffiny, zo silikónu sa to ľahšie vyklopí) vymažeme maslom. Nalejeme jahodovú zmes. Necháme stuhnúť v chladničke, najmenej 4-6 hodín, lepšie cez noc.
Pred podávaním si pripravíme nejakú zálievku: môžeme použiť napríklad bielu, mliečnu alebo tmavú čokoládu rozpustenú vo vodnom kúpeli a vychladnutú. Veľmi dobre sa k tomu chuťovo hodí aj čerstvá mäta.


Chutí to všetkým, aj tým, čo od poslednej návštevy Talianska vyhlasovali, že panna cottu už nikdy jesť nebudú.

No comments:

Post a Comment