(Čízkejková výzva)
Dlho som sa nevedela odhodlať upiecť nejaký čízkejk. Hocijaký. Je to ťažké, keď máte na krku guru, ktorá navyše miluje krémové koláče a keď píšem krémové myslím tým veľaveľaveľa krému a len toľko cesta, aby to nejak držalo pokope. Nie je to ľahké kamarátiť sa s guru. Človek by mal k takýmto osobám zachovávať bezmedzný obdiv a úctu. A to znamená odstup do neosobnej vzdialenosti. Len si skúste vážiť niekoho, kto prinúti vlastnú matku upiecť metrový koláč dlhý doslova jeden meter, z toho trištvrte metra musí byť plnka. A potom idete na dovolenku a tam na každom rohu narážate na božské čízkejky, ktoré zostanú navždy v blahej pamäti ako niečo, čomu sa nič iné nevyrovná.
Druhý problém, ktorý bol pre mňa dlho neriešiteľný, je, že čo je to vlastne ten krímčíz. Vlasy som si od zúfalstva trhala nad receptami z obrázkových časopisov, ktoré s ľahkým srdcom uvádzajú "krémový syr" alebo "jemný tvaroh", keď je jasné, že v origináli bol použitý krímčíz. Nie je to nič, čo by sa u nás bežne vyrábalo a predávalo. Nie je to ani cottage cheese, ani tvaroh. Je to niečo na polceste - ako čerstvý syr ale so zachovanou krémovo smotanovou konzistenciou. Po niekoľkých konzultáciách s kamarátkou žijúcou v Londýne, ktorá tento čízkejkový recept vyskúšala prvá, som sa rozhodla, že to vyskúšam s naším nátierkovým maslom.
Navyše, pravý newyorský čízkejk sa pečie vo vodnom kúpeli. Už som sa videla, ako obaľujem otváraciu tortovú formu alobalom a môžem pri tom v šikovnosti súťažiť s Patom a Matom a nakoniec bude aj tak koláč premočený od vody.
Napriek všetkým týmto problémom, pochybnostiam, ba až traumám, som sa jedného pekného dňa pustila do ovocného čízkejku. Potrebovala som naň:
Na ovocnú plnku:
340 gramov čerstvého alebo mrazeného ovocia - originálny recept je s brusnicami, ja som použila mrazené višne
pol šálky (100 gr) kryštálového cukru - bieleho alebo hnedého
2 šálky (480 ml) vody
kôra z chemicky neošetreného citrónu alebo pomaranča
na cesto budeme potrebovať:
2 šálky (200 gr) podrvených obľúbených sušienok, napríklad maslových alebo bebe
2 lyžice (25 gr) cukru
pol šálky (114 gr) masla roztopeného
na čízkejkovú plnku: - všetky ingrediencie majú byť izbovej teploty
680 gr krímčízu - originálne sa používa značka Philadelphia, ja som použila nátierkové maslo Mana, má vysoký obsah smotany (okolo 90%) a iba málo umelých pridaných ingrediencií - v žiadnom prípade nepoužívajte nízkotučné alebo odtučnené nátierkové maslo (a ani pažítkové či chrenové nebude najvhodnejšie)
1 šálka (200 gr) práškového cukru
lyžica múky
4 väčšie vajíčka
1 lyžica tučnej šľahačky
1 lyžička vanilkovej esencie alebo lyžica vanilkového cukru s pravou vanilkou
Najprv si pripravíme ovocnú plnku. Do hrnca alebo na panvicu dáme ovocie, cukor a vodu. Zahrejeme až k varu, miešame, kým sa nerozpustí cukor. Znížime teplotu a necháme mierne variť, často miešame, aby nám neprihorel cukor, až kým nemáme hustejšiu sirupovitú konzistenciu plnky, ktorá by z pôvodného objemu mala byť zredukovaná asi na dve šálky - 480 ml. Trvá to asi 20-30 minút. Odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú kôru. Pred ďalším použitím necháme úplne vychladnúť. (Môžeme si pripraviť aj deň pred pečením a uschovať v chladničke).
Urobíme cesto - podobá sa krehkému. Vymastíme klasickú otváraciu tortovú formu. Podrvíme keksy na malé omrvinky (napríklad valčekom v igelitovom vrecku). Pomiešame ich s cukrom a roztopeným maslom. Natlačíme naspodok a asi do výšky 2,5 cm na okraje formy. Odložíme do chladničky, kým si pripravíme čízkejkovú plnku.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Mixérom zapnutým na strednú rýchlosť (do plnky nechceme nahnať príliš veľa vzduchu, aby nám po upečení nepopraskala) vymiešame nátierkové maslo, cukor a múku dohladka (asi 2 minúty). Po jednom zamiešame vajíčka. Potom pridáme lyžicu šľahačky a vanilku, dobre zamiešame.
Vyberieme cesto z chladničky, nalejeme naň polovicu krémovej plnky. Na ňu lyžicou pokladieme asi polovicu šálky ovocnej plnky. Potom nožom urobíme mramorovanie - prejdeme opatrne sem a tam cez ovocnú a krémovú plnku - nie príliš, aby sme ich celkom nepremiešali a nestratili vzor - dôležitejšie to bude na povrchu. Opatrne nalejeme zbytok krémovej plnky. Pridáme zbytok ovocnej plnky, alebo si časť môžeme nechať na podávanie s hotovým koláčom. Opäť urobíme kúzlo s nožom.
Formu položíme na plech, keby nám niečo vytieklo a dáme do stredu rúry.
Prvých 15 minút pečieme na 180°C, potom znížime teplotu na 120°C a pečieme ešte ďalších 60-70 minút alebo dokým povrch nespevnie. Koláč môže v strede vyzerať ešte trochu nedopečený a trasľavý, ale to nevadí, on dozajtra stuhne v chladničke. Upečený už je.
Vyberieme z rúry. Opatrne prejdeme nožom medzi cestom a formou, aby sme ho odlepili od stien - malo by to zabrániť popukaniu povrchu pri chladnutí.
Necháme vychladnúť, potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc (alebo najmenej 8 hodín) v chladničke. Tam ešte stuhne a parádne sa premiešajú chute.
Ukázalo sa, že tento koláč je maximálne blbuvzdorný, pochybnosti zaháňajúci, traumy liečiaci. Už budem robiť len tento podľa tohto receptu. Ani tá ovocná plnka by v ňom nemusela byť (ale dodáva mu šmrnc a ďalší rozmer). Je to naozajský čízkejk. Ani vodný kúpeľ mu netreba.
A guru tiež uznala, že je výborný.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
super, gratulujem (-: jednoduchy, vsak?
ReplyDeletehej, diky za recept aj dobre rady :)
ReplyDeletevyskusany, dokonaly, odporucam :))
ReplyDeleteZ osobnej skúsenosti, som si uvedomila, že na prípravu chutných a zdravých jedál sú potrebné kvalitné nádoby. A pre každé jedlo zvlášť. Veľa užitočných vecí pre svojú kuchyňu, som kúpila tu. http://semilton.sk/household/
ReplyDeleteCasino & Hotel Reno, NV - Mapyro
ReplyDeleteCasino & 영천 출장샵 Hotel Reno, NV is the ultimate Las Vegas getaway, with more than 2,500 rooms, five-star restaurants, exciting 태백 출장샵 leisure activities 의정부 출장샵 and endless baoji titanium entertainment. 동해 출장샵