Mar 9, 2010

Zřítelnice oka mého

Jablko. Ovocie, ktoré sprevádzalo ľudstvo od nepamäti. Všetci dobre vieme o prvej oberačke aj ako dopadla. A neprávom mu vyslúžila hanlivé latinské spojenie so zlom (lat. malus — jablko, malum — zlo). Adamovi sa vraj tak zaseklo v krku, že v ňom má dodnes z neho ohryzok. Neskôr sa s ním bavilo mnoho ďalších dievčat. Aj grécka bohyňa sváru Eris, vyurážaná že ju na hostinu nepozvali, ho pohodila medzi tri bohyne s nápisom tej najkrajšej a skončilo to niekoľkoročnou Trójskou vojnou. A ešte dnes si dievčatá len tak šupky poza chrbát pohadzujú, keď jablko ošúpu, aby sa dozvedeli ako sa bude ich budúci manžel volať. A preto sú všetci Ondrejovia, Olegovia, Oskari, Otovia a Oldrichovia dávno ženatí.
Anglický výraz apple of my eye vyjadruje presne význam jablka v dejinách ľudstva. Je to niečo vzácne, cenné, čo treba chrániť ako oko v hlave a pohľad na to nás potešuje, oku lahodí, srdce poteší.
Zřítelnicí oka mého sa jablko stalo. Jem ho takmer každý deň. Pečiem z neho koláče. Najmä odkedy som sa naučila robiť americký apple pie.
Dokonalý jablkovo-tekvicový koláč však má ešte pridanú hodnotu: kombinuje lahodne karamelovú vrstvu jabĺk a sladko-pikantnú tekvicovú vrstvu. Môžete si upiecť aj koláč s každou zvlášť. Ale ich kombinácia je do-ko-na-lá.
Americké gazdinky si kúpia cesto ako polotovar, ja urobím klasické krehké cesto: štvrť kila múky, štipku soli a osminku masla rozmrvím rukami a premiesim, potom spojím – v klasickom recepte sa spája jedným vajíčkom – ja používam zásadne Ralbovskej vylepšenie so svetlým pivom v pomere deci piva do cesta, štyri deci do kuchárky. Rozvaľkám na klasickú koláčovú okrúhlu formu.
Jablková vrstva:
1/3 šálky hnedého cukru
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
škorica, trošku soli
1/3 šálky vody
2 lyžice masla
2 kyslejšie zelené jablká (napr. Granny Smith), ošúpané, nakrájané na malé kúsky aké chceme nájsť v koláči – cca 3 šálky
Hnedý cukor, škrob, škoricu, štipku soli, vodu a maslo rozpustíme v hrnci na malom plameni za stáleho miešania, privedieme k varu. Pridáme jablká a povaríme ešte 3-4 minúty, premiešame, aby sa dobre obalili chutnou karamelovou omáčkou. Odložíme bokom.
Tekvicová vrstva:
1 vajíčko
1/3 šálky kryštálového cukru (alebo hnedého)
3/4 šálky upečenej tekvice (oranžová tekvica na pečenie, rozkrojíme napoly, necháme upiecť v trúbe aspoň hodinu, povyberáme lyžičkou, použijeme do koláča, čo nepoužijeme, to zamrazíme)
škorica, podrvené klinčeky, zázvor
3/4 šálky kondenzovaného mlieka
Vymiešame vajíčko s cukrom, pridáme tekvicu, soľ, škoricu, klinčeky, zázvor a mlieko, všetko dobre premiešame.
Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Do formy vystlatej rozvaľkaným cestom rozložíme najprv jablkovú vrstvu, na ňu rovnomerne rozotrieme tekvicovú vrstvu. Pečieme 10 minút na silnej teplote, potom znížime na 190 stupňov a pečieme ešte asi 40 minút. Podávame so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

4 comments:

  1. A ten blbec Paris si vybral lasku zeny, napriek tomu, ze sa mu ponukala vlada na kralovstvami ci vojenske uspechy. Bol to jednoduchy chlapec vychovany pastiermi.

    ReplyDelete
  2. to je hned vidiet ze jednoduchi chlapci maju zdravy sedliacky rozum a vedia co je pre nich najlepsie :)

    ReplyDelete
  3. "dve deci do cesta, štyri do kuchárky" - a čo s načatou fľašou? Alebo už dostať /čapujú šesťdecové pivo?

    ReplyDelete
  4. diky za upozornenie, opravim
    asi som si otvorila aj dalsie potom

    ReplyDelete