Apr 22, 2012

Načisto jarný obed

Keď zas príde to pitomý jaro, ptáci řvou a šeříky smrdí, pro samý jehňata není kam plivnout, vieme, že je čas, pozháňať si jedno jahniatko pre seba, lebo Slovensko síce je jedným z najväčších chovateľov jahniat, ale všetko sa vyvezie do Talianska. Je preto záhodno jedno si uloviť pre seba. Už sme dávno zabudli aká je to dobrota a že sa oplatí ju konzumovať.
Ak máte to šťastie a zájdete si do Freshmarketu v pravý čas, keď je tam jarný trh a skvelí dodávatelia, kúpite od nich čerstvé jahniatko vo výbornej kvalite. (Ale v tejto sezóne majú jahňacinu aj niektoré mäsiarstva.) Možno vám pri tom bude asistovať aj šéfkuchár Žídek, ale keď si od neho vypýtate recept, odkáže vás na svoju reláciu. Môžete sa na neho spoľahnúť, alebo dáte na svoje schopnosti a spoľahnete sa na svoj obľúbený časopis, kde si vyguglite recept podľa svojich predstáv.
Potom už len stačí zájsť na trh a zohnať veľa veľa zelených dobrôt na ochutenie. A môžeme sa do toho pustiť.

Na pečené jahňacie stehno budeme potrebovať: 
jahňacie stehno (ja som ulovila cca 2 kilové, ktoré je pomerne dosť veľké, nakŕmite ním 6 aj viac osôb)
Na marinádu:
lyžica čerstvého tymiánu
1 hlava cesnaku rozdelená na neolúpané strúčiky, ja som použila 1rozkrájaný mladý cesnak plus zväzok nasekaného medvedieho cesnaku
kôra a šťava z jedného biocitrónu
olivový olej
soľ a korenie
Všetky prísady premiešame a natrieme na stehno. Keďže som mala pomerne veľký kus mäsa, urobila som to rovno do pekáča, v ktorom sa mäso neskôr pieklo. Prikryjeme a necháme marinovať, najlepšie cez noc.
Na pečenie stehna budeme ďalej potrebovať:
soľ a korenie
olivový olej
1 kg cibule, nahrubo nakrájanej
veľký zväzok tymiánu (ja som na to minula celý čerstvý trs tymiánu zakúpený v kvetináči na trhu)
300 ml suchého červeného vína
petržlen na ozdobu
zemiaky ako prílohu pre všetkých stolovníkov

Mäso v marináde vyberieme, marinádu si odložíme do misky, môžeme ju použiť.
Rúru predhrejeme na 160°C. V pekáči rozpálime dostatočné množstvo oleja, mäso na ňom zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahlo. Keď je do hneda opečené, vyberieme a odložíme. Vsypeme cibuľu, opekáme cca 10 minút domäkka. Pridáme väčšinu tymiánu, krátko opečieme. Osolíme a okoreníme. Mäso posadíme na cibuľu a prelejeme vínom. Pridáme marinádu. Zakryjeme a pečieme. Mne to trvalo cca 3 a pol hodiny. Pomalé pečenie má to čaro, že síce trvá dlhšie, ale mäso je krásne domäkkučka upečené.
Asi hodinu pred dopečením pridáme zemiaky, alebo ich pripravíme zvlášť (viac-menej uvarené v cibuľovo-vínovej omáčke chutili výborne). Na poslednú pol hodinku môžeme mäso odkryť a zvýšiť teplotu, nech sa na povrchu pripečie.

Podávame posypané zvyškom tymiánu a petržlenom. Nezabudneme na stôl položiť aj omáčku, po cibuľkovo-vínovej dobrote s kúskami cesnaku si všetci olizovali prsty.

Ako prílohu môžeme podávať aj jarný šalát - napríklad z listov mladého špenátu, s redkvičkou, mladou cibuľkou či pažítkou a medvedím cesnakom s klasickou zálievkou (olej, ocot, horčica, soľ, korenie).

Prestrieme si krásny stôl a pozveme najbližších, ktorých máme najradšej. Dopíjame zbytok vína, prípadne otvoríme ďalšie, lebo v dobrej spoločnosti a pri dobrom jedle jedno dobré malokarpatské víno nikdy nestačí.

1 comment: