May 4, 2012

Orechové brownies na cesty

 Čokolády v živote nikdy nie je dosť. Medzi jeden z najlepších čokoládových koláčikov patria brownies. Plné čokolády, upečenej tak akurát - niekde na polceste do tuha ale ešte stále vláčne. Často sa však stáva, že sa pod pevnou krustičkou navrchu drobia a rozpadajú. Našťastie je tu koláč, čo tento problém vyrieši. A má aj bonus - pekanové orechy. Mimochodom, dosť sa podobajú na vlašské. Nabudúce ich skúsim nahradiť.

Na pekanový koláč s čokoládou budeme potrebovať:
krehké cesto, môžeme kúpiť hotové (375 g) alebo si urobiť: 250 g hladkej múky, 125 g masla a jedno vajíčko, prípadne trochu vody. Zmiešame, necháme stuhnúť v chladničke zabalené vo fólii. Ako vždy.
Na plnku:
125 g masla, soleného alebo nesoleného so štipkou soli
100 g čokolády
200 g trstinového cukru
2 vajíčka
1 lyžička vanilkového extraktu alebo lyžica pravého vanilkového cukru
4 lyžice hladkej múky (nahradila som mletými orechami, nech je to pravé orechové)
125 g pekanových orechov, nahrubo nasekaných, niekoľko celých si necháme na ozdobu

Rúru predhrejeme na 200°C. Cesto rozvaľkáme a dáme do koláčovej formy. Zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou (aby nenarástlo). Pečieme 15 minút. Odstránime papier s fazuľou.
Medzitým si pripravíme náplň. Čokoládu s maslom rozpustíme nad vodným kúpeľom. Necháme trochu vychladnúť. Zašľaháme cukor, vajíčka a vanilku, nakoniec múku (či mleté orechy). Zamiešame nasekané pekanové orechy. Naplníme predpečené cesto Ozdobíme zvyšnými orechami. Pečieme na 180°C asi 30 minút.
Necháme vychladnúť, podávame so šľahačkou alebo crème fraîche. Chutí aj bez.


No comments:

Post a Comment