May 18, 2010

Čo s prezlečenou sviňou?

Jedna z prvých kníh, ktoré okrem prečítania zanechali vo mne aj nejaký ten dojem, je kniha Maroško od Martina Rázusa. Mali sme toho veľa spoločného. Chlapčisko vystrájalo, ako sa patrí, detstvo prežívalo na dedine a ani voľby mu neboli ľahostajné. Zložil pesničku, ktorú potom vyvreskoval s kamarátmi pred domami tých, ktorí svoje hlasy predali za pálenku.

Už sú voľby, už sú u nás,
za pálenku nedajte hlas,
a kto dá, je sviňa stará,
nech ho Pánboh z neba skára.

Tu paralela s hrdinom končí. Ja som žiadnu pesničku nikdy nezložila a ísť ju kdekoľvek zaspievať sa mi smrti rovná, ale nech mi nik nehovorí, že nie je aktuálna. Len ten Pambo (ako ho volala Marošova mama) má v skáraní veľké medzery. Nič to, dáme si rady. Nejedna sviňa sa najprv tvári ako oslík potras sa, hrdý ako bažant, potom sa zmení na hlucháňa, sysľa, tak prečo s nimi od začiatku nejednať ako s diviakmi?
Tu je recept.

Najprv si pripravíme z 10 zrniečok jalovca (aké veľavravné), 10 klinčekov a 10 bobuliek čierneho korenia hrubý prášok, zmiešame ho s dvomi lyžicami soli. Zahájime losovanie, či na 7 cm kúsky budeme krájať bravčové pliecko, alebo radšej stehno a víťaznú rozkockovanú svalovinu dobre ponatierame už pripraveným koreniacim práškom. Dáme to všetko do misy, ktorú skladujeme v chladničke a počas 3 dní starostlivo premiešavame. V deň prípravy kocky mäsa osušíme a opražíme na olivovom oleji tak, aby vznikla kôrka. Kocky odložíme do misy, na panvicu pridáme olej a opražíme tri nadrobno pokrájané cibule, 3 strúčky prelisovaného cesnaku, 1 rozdrvenú čili papričku a 1 a pol lyžice soli. Opekáme len chvíľu, prilejeme pol litra červeného vína a šálku hustej paradajkovej šťavy - toto všetko privedieme do varu a ponoríme kocky mäsa. Dusíme, kým sa maso nepoddáva lyžici a keď prídeme do tohoto bodu, mäso vyberieme, do omáčky pridáme 2 strúčky prelisovaného cesnaku, mletý rozmarín a 2 lyžice červeného vínneho octu.
Bravčové á la diviak najlepšie chutí s kúskami čerstvej bagety, pokvapkanej olivovým olejom, zmiešaným s cesnakom a zapíjané tým dobrým červeným vínkom, na názov ktorého si neviem spomenúť, ale vy určite áno.

Nuž nič sa od čias Maroša na svete nezmenilo. Svine sa ozdobujú všakovakými doplnkami, aby prišli na chuť. S tým nič neurobíme. A tak som aspoň trochu vylepšila ďalšiu predvolebnú prekáračku od Maroška:

Spytuje sa parlament
kde je ten Fico Robert?
Na východe brodí blatom.
Už nebude ablegátom.


2 comments:

  1. podla mna to cervene ma byt rulandske modre

    marosko, marosko - nebol to ten s tymi farebnymi ocami - ze kazde ine alebo dokonca pol jedneho kazda ina? nic ine si nepamatam, ale takeho dakeho chlapceka som kreslila do citatelskeho dennicka a na tom oku som si dala zvlast zalezat

    ReplyDelete
  2. Máš pravdu v oboch prípadoch. Červená nech je radšej modrá a Maroš mal neobvyklé oči.

    ReplyDelete