May 14, 2010

Rýchla rolovaná rozkoš

Už od stredy sa dušujete, že tento víkend naozaj, ale naozaj nič piecť nebudete, nikto vás k peci nedostane, ani párom volov? Žiadne víkendové raňajkové mafiny, zážitkové buchty, banánové bomby, pudingové pochúťky či makové mňamky. Celá rodina sa aj na hlavu môže postaviť. Nič sladké nedostane. Iba vám zadok rastie a vôbec. Netreba ich rozmaznávať.
Haha. Už vás vidím. Nedeľné kura sa už hodinku pečie v trúbe, ryža je hotová a vy už namáhate závity, čo by sa tak dalo rýchlo a ľahko vyrobiť, len tak na zobnutie po obede, lebo po nedeľnom obede sladký dezertík treba. Rýchlo skontrolujete chladničkové zásoby, teda nič moc, ale tri-štyri vajíčka sa tam vždy nájdu, aj šľahačková smotana, divsasvete, lyžica-dve kakaa tiež. Drobné ovocie síce nemáte, ale budete improvizovať a namiesto neho nasekáte orechy a čokoládu. Upečie sa aj popri kurati, lebo máte rúru s vrtuľou, tak ju nakopnete a môžete sa do toho pustiť.
Teda, takto sa to stalo minulej nedele mne, kto sa pripraví dopredu, má koláč presne podľa predstáv, ale ona aj tá improvizácia má svoje čaro.

Na rýchlu rolovanú rozkoš potrebujeme:
5 vajíčok
10 deka cukru
2 veľké lyžice kakaa
1 lyžicu polohrubej múky (nemusí byť)
1 šľahačkovú smotanu
vanilkový cukor
drobné ovocie - maliny, čučoriedky, nakrájané jahody, nektarinky (alebo sekané orechy či čokoládu či oboje)
Rúru rozohrejeme na horúco - najmenej 200°C.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Cukor a žĺtky utrieme do peny, pridáme kakao a múku. Opatrne primiešame tuhý sneh.
Rozotrieme na plech vyložený vymasteným a múkou vysypaným papierom na pečenie. Rýchlo upečieme - v dobre rozohriatej rúre by to nemalo trvať dlhšie ako 5-7 minút.
Necháme úplne vychladnúť.
Vyšľaháme šľahačku, pripravíme si náplň - umyjeme, nakrájame ovocie, prípadne nasekáme iné prísady. Primiešame do šľahačky.
Rozotrieme na úplne vychladnutý korpus a pomocou papiera zrolujeme. Necháme stuhnúť v chladničke (najlepšie do druhého dňa, ale chcela by som vidieť toho, kto to vydrží).

Improvizovaná roláda: nemala som dosť šľahačky ale zato som mala dosť sekanej čokolády (70%) a vlašských orechov. Na obrázku v pozadí je originál ideál.

No comments:

Post a Comment