May 8, 2010

Kňazom nič nepovieme. Hrozili by nám, že je to hriech.

Valpurgina noc

Faust: Šiel by som radšej k výšinám!
Už vidím blk a kudliaci sa dym.
Tam k Zlému prúdi masa celá,
tam rozriešim ja záhad veľa.

Mefistofeles: A mnohé zauzlia sa tým.
Veľkému svetu mocne zúriť dajme
a my tu v tichu prebývajme.
Veď od pradávnych tak je liet,
že vo veľkom svete sa spraví malý svet.
Strigôčky, vidím, vyzliekli sa do naha,
staré sa múdro do šiat skryli,
pekne ťa prosím, buď k nim milý,
žart je to veľký a malá námaha.
Počujem rôzne inštrumenty kvíkať!
Prekliaty škripot! Musíme si zvykať.
Len poď už! Nemôže to ináč byť,
tu sa mi musíš znovu zasľúbiť,
vstúpim a povediem ťa tade.
Čo vravíš? Nie je malý priestor ten.
Len pozri! Konca nedovidíš hen.
Stá ohňov tuná horí v rade,
vidíš ich tancovať a ľúbiť sa a piť,
no kdeže, povedz, môže lepšie byť?*


Veru, aj my sme, v zdraví a plné sily,
túto čarodejnú noc prežili.
By kúzla, čary získali pravú moc,
napiekli sme si koláč na pomoc.
On srdce tmavé má ako noc.

Hriešne, vábivé a opojné.
No po noci vždy biely deň nám svitne,
dá srdcu chvíle radostné a pokojné.



Naspodok korpus dáme, nech dobrý základ máme:
250 g hladkej múky
170 g masla (izbová teplota)
50 g krupicového cukru, najlepšie hnedého
štipka muškátového orieška, nastrúhaného
štipka soli

Vrstva čokoládová bude na ňom, no noc nám nebude už pánom:
200 ml šľahačkovej smotany
240 horkej kvalitnej nasekanej čokolády
50 ml Baileys (alebo podobného likéru)

A potom pomaly nám začne svitať, koláč tvarohovú vrstvu si bude pýtať:
800 g plnotučného tvarohu (ja som dala menej - 500 gramov a stačilo)
100 g práškového cukru
vanilkový cukor (2 vrecúška alebo domáci kvalitný)
40 g škrobu - Maizena
2 lyžice tmavého rumu
15 g (= 3 lyžice) instantnej kávy
1 lyžička melasy (nemusí byť)
3 veľké vajíčka izbovej teploty

A ráno príde biely deň, smotanová poleva chutí ako sen:
280 g hustej kyslej smotany
40 g cukru
strúhaná čokoláda (nemusí byť)

Hin opúšťame poetickú pózu, bo pečenie si vyžaduje prózu:

Pripravíme si čokoládovú vrstvu: v hrnci rozpustíme smotanu s čokoládou, poriadne miešame. Prilejeme alkohol. Vymiešame dohladka. Necháme chladnúť.
Zatiaľ si pripravíme si mrveničku na korpus: múku a soľ preosejeme do misy, pridáme zmäknuté maslo, cukor a muškátový oriešok. Vidličkou alebo prstami vypracujeme mrveničku a nasypeme do guľatej formy s priemerom cca 24 cm. Ucapkáme prstami najprv okraje, potom ku dnu, nebojíme sa že sa drobí, chce to len trpezlivosť a vznikne hladká, pružná hmota. Nakoniec uhladíme obrátenou lyžicou.
Na korpus nalejeme vychladnutú čokoládu a šupneme na 30-40 minút do mrazáku.
Kým stuhne, pripravíme si tvarohovú náplň: V jednej lyžici horúcej vody rozpustíme kávu, pridáme rum a melasu, ak máme. Rúru predhrejeme na 170°C. Tvaroh, cukor, škrob a kávu vyšľaháme. Postupne primiešavame vajíčka.
Nalejeme na čokoládovú vrstvu.

Pečieme cca 1 hodinu.
Vyberieme z pece na mriežku a necháme chladnúť asi 20-25 minút. Trúbu nevypíname!
Vymiešame si prísady na polevu, nalejeme na vychladnutý koláč, rozotrieme. Ak chceme nastrúhame čokoládu. Pečieme ešte 10 minút.
Vyberieme z pece, necháme vychladnúť. Necháme v chladničke najlepšie cez noc, všetky ingrediencie sa krásne spoja.


Sbor stríg: K vrcholom potiahneme my,
vy poplazte sa po zemi.
Pokryte diaľ a šírku lúk,
nech sa tu hmýri ten váš strídží hluk.*

(*Goethe, JW: Faust. Bratislava, Tatran 1966. s. 280 a 278)

2 comments: