Aug 23, 2010

Koláč z Juhoslávie

V Juhoslávii som nikdy nebola. Nemám žiadne vtipné príhody o zháňaní devízových doložiek ani strašidelné historky o podrobnej colnej kontrole celého autobusu. Nemám žiadne zážitky s deravými nekvalitnými nafukovačkami zalepovanými záplatami na bicyklové duše. More som videla prvýkrát niekedy okolo dvadsiatky, bolo to vo Walese a bolo rozbúrené a počasie bolo nevľúdne studené a zamračené, ale aj tak na mňa urobilo veľký dojem. Aj bez nafukovačky. Či nafukovania.
Svoje detské socialistické letné prázdniny som trávila u starej mamy na Liptove, kúpali sme sa len v plechovej vani na sieni za domom, ráno sme si hadicou napustili príšerne studenú vodu a potom sme pol dňa museli čakať, kým sa trochu zohreje a mohli sme sa tam všetky tri sesternice nastrkať, čľapkať a skúšať, či sa dá potápať s lyžiarskymi okuliarmi (dá, ak vám nevadí voda v očiach). Za domom sme si stavali stany z diek natiahnutých na drevenú kozu, po ktorej behali ucholaky a my sme sa navzájom strašili, že nám vlezú do ucha a prepichnú bubienok. Kradli sme družstevný hrach a kukuricu, naháňal nás potom družstevný pes a my sme sa pred ním schovávali do stohov sena, ktoré sme volali baby. Proste čistá vidiecka romantika a rozkoš.
Ale nevadí, že nemám žiadne spomienky z Juhoslávie. Mám aspoň recept na koláč z Juhoslávie a pochádza od sesternice, ktorá sama prebehla domov, keď nás naháňal družstevný pes a nám pred nosom zabuchla bráničku. Teraz naháňa po dedine s varechou vlastnú dcéru, ktorá je celá po nej.
Na koláč z Juhoslávie potrebujeme:
cca 500 ml mlieka
40 g droždia
3 lyžice krištáľového cukru
600 g polohrubej múky (v koláči na obrázku bola časť múky nahradená celozrnnou)
2 lyžice soli
100 ml oleja
Na krém:
200 g masla
2 žĺtky
2 lyžičky soli
150 g strúhaného syra

Z uvedených surovín sme pochopili, že ideme piecť slaný koláč. Uvedené množstvo sa mne zdá príliš veľké a tak ho robievam z polovičnej dávky.
Je to koláč kysnutý, takže najprv si urobíme kvások. Nebojíme sa, nie je to nič zložité, ako sme si mysleli keď sme ho robili prvýkrát a museli sme mať na telefóne pol ženského príbuzenstva. Základom je, aby boli všetky suroviny izbovej teploty, kvasniciam sa páči v teple a vtedy najlepšie pracujú. Asi deci mlieka zohrejeme tak, aby bolo vlažné ale nie vriace, to už kvasniciam nevyhovuje (zistíme namočením prsta). Drožie musí mať izbovú teplotu. Rozmrvíme ho do mlieka, spolu s cukrom. Necháme podkysnúť, najlepšie na teplom mieste - v zime napríklad na radiátore, v lete na slniečku.
Keď vykysne, zmiešame múku, soľ, olej a kvások a postupne pridávame mlieko (nemusíme spotrebovať všetko) tak, aby sme vypracovali hutné cesto. Poriadne ale fakt poriadne premiesime. Ja to robím rukou, aj keď to bolí, asi som to podedila od predkýň. Ale dá sa aj mixérom. Cesto necháme vykysnúť opäť na teplom mieste, trvá to cca 30-40 minút.
Medzitým si urobíme krém: zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami, osolíme a primiešame strúhaný syr. Kto má rád cesnak, môže si ho pridať tiež.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Ak robíme z celej dávky, cesto si rozdelíme na dve časti, aby sa s ním lepšie pracovalo. Obidve časti postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme krémom. Stočíme do závinu, krémom potrieme aj napovrchu a posypeme korením - červenou paprikou, rascou, sezamom, bylinkami - podľa chuti.
Nakrájame na väčšie kusy. Pečieme nastojato na suchom plechu do zlatova. Maslo v plnke sa môže roztopiť a roztiecť po plechu spolu so syrom, máme bonus - pripečený syr z plechu.

Letná obmena plnky s cuketou a cibuľou:
1 veľkú (môže byť aj červená, urobí peknú farbu) cibuľu a 1 stredne veľkú cuketu nakrájame nadrobno, opražíme na troche olivového oleja do zmäknutia, osolíme, okoreníme, pridáme za hrsť nasekanej pažítky a petržlenu, prípadne iných byliniek, ktoré nám chutia. Rozložíme na rozvaľkané cesto namiesto pôvodného maslového krému. Zavinieme, nakrájame na kusy, pokladieme rezom na plech, každý posypeme strúhaným syrom. Upečieme.
Uvedené množstvo je na polovičnú dávku cesta, ak robíme z celej dávky, použijeme dve menšie cukety alebo jednu veľkú.


Po prvom prečítaní receptu som si nevedela predstaviť, čo to vlastne bude, a vyšli mi z toho žemličky plnené syrom, výborné k dobrým pomazánkam a k vínku alebo iným alkoholickým nápojom. Cuketové sa výborne uplatnili aj na grilovačke, ako príloha k mäsu a iným dobrotám.

No comments:

Post a Comment