Aug 4, 2010

Upečený hriech

Recept na takýto koláč nemohol napísať nikto iný ako Domáca bohyňa Nigella - dokonalá gazdinka, vždy bezchybne upravená, vyvárajúca jedlá úžasnej chuti a k tomu všetkému neuveriteľne sexi. Proste sen každého reklamného manžela.
Len sa na ňu pozrite - ako si bezostyšne namáča prst do čokoládových krémov a potom ho oblizuje, pohadzuje pritom bujnou hrivou a hádže flirtovné pohľady do kamery. Ako vyzývavo ochutnáva jedlá, ktoré práve dokončila s výrazom na pokraji najvyššej rozkoše.
A toto je presne taký koláč. Váš tajný hriech, ktorý si vychutnávate pod rúškom tmy, plný temnej a hlbokej chuti a zároveň trpkosladkej šťavnatosti, lebo viete, že nebude mať dlhého trvania. Aj by ste sa na dennom svetle hlboko červenali, keby tá vášeň a chtíč neboli proste silnejšie ako výčitky svedomia a stud.
Až sa žiada napísať, že je to koláč nevhodný pre deti a mládež. A komu inému by ste ho chceli upiecť, keď nie osobe najmilovanejšej, najmä ak máte zrovna narodeniny. Bo ak sa s ním začnete deliť, nič vám z neho nezostane. Ale to už hovoríme o láske a nie o vášni.

Tak nechajme reči, nakúpime suroviny a upečieme čokoládovo-malinový koláč.
Budeme naň potrebovať:
185 g hladkej múky
30 g kakaa
250 g masla
2 lyžice malinového likéru - crème de framboise (ak nám zrovna došiel, môžeme použiť aj tuzemák, či kvalitný tmavý rum alebo aj kávový likér)
190 g cukru (alebo aj menej)
250 g kvalitnej čokolády (na tej si dáme fakt záležať, nešidíme sa. ja som použila jednu a pol 70% kakaovú a k tomu sladkú vášeň malinovú, pekne podčiarkla malinovú príchuť)
185 ml silnej čiernej kávy
185 ml vody
2 vajíčka
250 g malín

Uvaríme fakt silnú čiernu kávu. Rúru predhrejeme na 180°C. Vymažeme tortovú formu s priemerom cca 22 cm. Naspodok dáme papier na pečenie.
Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli, keď už sú takmer rozpustené, zamiešame rum, cukor, kávu a vodu. Dostaneme hustú tmavú tekutú zmes. Stiahneme zo sporáka. V mise zmiešame s múkou a kakaom, všetko dobre premiešame, masa musí byť hladká a lesklá. Do vychladnutej zmesi primiešame vajíčka. Trochu to zriedia, nepanikárime, nepridávame múku. Čokoláda po upečení a vychladnutí tuhne.
Asi dve tretiny zmesi nalejeme do pripravenej formy. Nasypeme maliny, rovnomerne rozložíme, zalejeme zbytkom cesta. Maliny, ktoré vytŕčajú, zasunieme prstíkom do cesta. Oblizneme ho. Zatvárime sa flirtovne.
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40-45 minút. Neskúšame či je upečené zapichnutím špáradla - nechceme, aby na ňom nič neuľpievalo. Naopak - má to byť vnútri mazľavé a vlhké. Keď je koláč hotový, povrch je pevný, môžu byť na ňom pukliny, ale to nevadí, zakryjeme ich posýpkou.
Najlepšie je servírovať ho do hodiny po upečení, potom čokoláda príliš stuhne a koláč stratí takú tú penovú štruktúru.
Môžeme ho jemne pocukrovať alebo posypať strúhanou bielou čokoládou podľa hesla - čokolády nikdy nie je dosť. Podávame so šľahačkou alebo bielym jogurtom alebo crème fraiche a veľa veľa čerstvými malinami. Vychutnávame si naplno, bez výčitiek svedomia a veľkou lyžicou.

No comments:

Post a Comment