Vyzeralo to ako klasický nedeľný obed. Práve sme dojedli hlavný chod, vlastnoručne ulovený, zabitý, vyfiletovaný a upražený hlavou rodiny a náležite vychválený zbytkom rodiny. Chystali sme sa presunúť do obývačky k televízoru a schyľovalo sa k podávaniu dezertu a za ním skrytej Koláčovej Battle o najlepší nedeľný dezert medzi koláčovo-ambicióznymi členkami rodiny.
Akurát som si predstavovala, ako ma všetci chvália za víťazstvo, keď som si všimla, že nikto od stola nevstáva. Zato sa pri ňom premnožili jablkové výrobky. A tým nemyslím žiadne gurmánske špeciality, ale produkty tej firmy s nahryznutým jablkom v logu.
Začalo to nevinne - niekto si potreboval vybaviť telefonát zo svojho i-phone, sestra potom vytiahla svoj i-telefón s novým červeným obalom, nato ju tromfoval synovec a vytiahol svoju vyššiu verziu. Brat sa nenechal zahanbiť a o chvíľu už bavil matku upravovaním jej fotografie vo svojom i-phone, kde jej pridával rôzne smiešne účesy a outfity.
Na moju jedovatú poznámku o jablkovej závislosti mi synovec strčil pod nos nový i-pad, aby ma presvedčil o dokonalosti Apple výrobkov. O chvíľu sa kochala celá rodina. Na noťasi s vysvieteným jablkovým logom sme si pozreli video z časopisu Apetít o tom ako správne vyfiletovať kapra, zatiaľčo brat komentoval každý krok profesionálneho šéfkuchára poznámkami o tom, ako to on vie urobiť lepšie. Na opačnom konci stola sa druhý synovec a jeho frajerka hrali na i-pade hru s kŕmením zlovestne sa tváriacej žaby. Frajerkin iphone medzitým zamrzol, keď sa ho chlapci snažili naládovať najnovšími aplikáciami.
Začala som hľadať skrytú kameru, ktorá natáča toto virálne video šťastnej jablkovej rodiny, ktoré sa potom bude šíriť internetom ako mor a bude zabávať milióny unudených kancelárskych krýs. Ale nič také.
Pomyslela som si, že je načase vytiahnuť aj svoj jablkový výrobok a tak som na stôl predostrela tento jablkový dezert. Pre jablkových fanúšikov ako stvorený.
Upozornenie: váš jablkový (alebo akýkoľvek iný) milovník si bude pravdepodobne pamätať tento koláč ako svoj obľúbený z detstva, s láskou pripravovaný mamičkou. S mamičkou v žiadnom prípade nesúťažte, nikdy by ste v jej kategórii nevyhrali. Vymyslite si vlastnú kategóriu, napríklad pridaním špeciálnej ingrediencie. Najviac sa osvedčil alkohol, ten zaručene vo svojom detskom koláčiku nemal. Môžeme ozvláštniť aj zafarbením jednej vrstvy či poliatím čokoládou. Alebo kombináciou všetkých uvedených. Tak si bude môcť vychutnávať svoj dezert od vás aj od mamičky a zostane verný obom.
Na nepečený jablkový koláč budeme potrebovať:
kilo kyslejších jabĺk (napr. Granny Smith)
8 lyžíc hnedého cukru
2-3 klinčeky
2 balíčky vanilkového pudingu v prášku (napr. Tesco bio puding), môžeme použiť aj Zlatý klas, ale vanilka tomu dodá fajn dochutenie
1-2 balenia piškót
2 lyžice citrónovej šťavy
600 ml vody
(tuzemský rum, čerešne namočené v rume - nemusia byť)
100 gr čokolády a 100 ml šľahačky na čokoládový krém na polevu
šľahačka na podávanie
Jablká ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Zalejeme 200 ml vody, pridáme cukor, klinčeky, citrónovú šťavu. Privedieme k varu. Varíme asi 5 minút. Vyberieme klinčeky (zapamätáme si počet, aby sme vedeli skontrolovať, či sme vybrali všetky). Jablká popučíme lisom na zemiaky tak, aby niektoré boli rozmačkané a niektoré ešte vcelku.
Pudingy rozmiešame v 400 ml studenej vody. Prilejeme do jablkovej zmesi. Privedieme k varu a za stáleho miešania varíme ešte dve minúty.
Tortovú formu vypláchneme studenou vodou.
Vyložíme vrstvou piškót, postriekame tuzemským rumom (ak chceme použiť), zalejeme tretinou jablkovej zmesi. Rovnako postupujeme pri ďalších vrstvách.
V torte na obrázku som do strednej vrstvy jablkového krému použila čerešne naložené v rume a vykôstkované. Krém je načerveno zafarbený troškou šťavy, v ktorej boli čerešne naložené.
Necháme stuhnúť v chladničke. Opatrne vyklopíme z formy.
Ak chceme použiť čokoládovú polevu, vo vodnom kúpeli rozmiešame čokoládu so šľahačkovou smotanou. Potrieme tortu.
Podávame s ušľahanou šľahačkou (nemusí byť).
Ak sa chceme vytiahnuť ešte viac, môžeme koláč tematicky poliať jablkovicou, alebo akýmkoľvek iným vysokopercentným alkoholom a trošku oflambovať.
Váš jablkový fanúšik vás za takto vytunovaný koláč bude zbožňovať. Ak má dosť rozumu, možno sa dožijete aj komplimentu, že tento koláč je lepší ako od mamičky. A možno vám dokonca odpustí, že ten notebook, na ktorý si šetríte, bude mať značku Lenovo a červenú farbu (alebo inú podľa vášho vlastného výberu).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment