Čo si budeme hovoriť - mať sestru je otrava. Aspoň v detstve sme o tom skalopevne presvedčené, keď nám ten hnusný tvor zaberá miesto v detskej izbičke a v rodičovskom srdci.
Lenže potom vyrastieme, a zistíme, že práve ona je ten človek, ktorý je tu vždy pre nás, keď potrebujeme poradiť, vyplakať sa alebo sa podeliť o nejakú radosť. Poradí s výberom najkrajšej sukničky, odtieňa rúžu aj správneho frajera. Nesprávny výber prvých dvoch skritizuje a netoleruje. Nesprávny výber frajerov skritizuje tiež, ale potom dokáže s nekonečnou trpezlivosťou sledovať ako sa rútime do priepasti a keď konečne dopadneme na dno, je tu pre nás s pripravenými vreckovkami. A nikdy nepovie - ja som ti to hovorila.
Poznáme sa navzájom dokonale - svoje dobré aj zlé vlastnosti, slabosti, vkus. Vieme čo tej druhej urobí radosť. A vieme, aká torta by ju na narodeniny potešila najviac.
Na najlepšiu čokoládovú tortu pre sestru potrebujeme:
200 g tmavej čokolády (aspoň 70% kakaovej hmoty)
200 g masla, nakrájaného + na vymazanie formy
1 lyžička instantnej kávy
170 g hladkej múky preosiatej
1 lyžička sódy bikarbony
100 g cukru muscovado - urobí peknú karamelovú chuť v čokoláde
100 g hnedého cukru
25 g tmavého kakaa holandského typu
3 vajíčka
75 ml (5 lyžíc) cmaru
Plnka a poleva:
200 g bielej čokolády, kvalitnej
200 ml šľahačkovej smotany
2 nátierkové maslá bez príchute
ovocie podľa chuti (napr. černice, maliny, jahody, broskyne) - nemusí byť
Ozdoby:
100 gr čokolády
cukrárske sypané ozdôbky, srdiečka
cukrárska poleva v tubách (s ktorymi sa dá "písať) napr. Dr. Oetker
Kruhovú tortovú formu vymastíme, dno vyložíme papierom na pečenie. Rúru prehrejeme na 160°C.
Čokoládu nalámeme do hrnca, pridáme nasekané maslo a kávu rozpustenú v 120 ml vriacej vody. Zahrievame na miernom plameni nad vodným kúpeľom, až kým sa čokoláda s maslom nerozpustia.
V mise zmiešame preosiatu múku (lepšie preosiať, trochu nadýchne koláč), sódu bikarbonu, cukry a kakao tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. V inej miske prešľaháme vajíčka a cmar.
Rozpustenú vychladnutú čokoládu a vaječnú zmes premiešame so suchými surovinami, aby vznikla hladká, polotekutá zmes.
Nalejeme do formy a pečieme cca hodinu a pol. Keď cesto neuľpieva na špáratku, máme upečené. Ak vznikli na povrchu praskliny, nevadí, poleva ich zakryje.
Necháme vychladnúť, môže trochu klesnúť, vyklopíme z formy.
Po vychladnutí korpus rozrežeme na tri diely, mne sa to podarilo vcelku ľahko niťou.
Bielu čokoládu a smotanu rozpustíme nad parou, dôkladne premiešame, po vychladnutí zmiešame s nátierkovým maslom. Naplníme tortu po vrstvách, do každej pridáme ovocie. Natrieme aj povrch a boky. Uhladíme. Ozdobíme pripravenými čokoládovými ozdôbkami. Posypeme cukrárskym zdobením - nezabudneme hlavne na srdiečka.
Čokoládové motýle a srdiečka si môžeme pripraviť aj deň vopred. Ja som ich vyrobila tak, že som si predkreslila na papier na pečenie motýľové a srdiečkové tvary (obkreslila som ceruzou formičky na vianočné medovníčky). Roztopila som čokoládu nad vodným kúpeľom, naplnila igelitové vrecúško s odstrihnutým rožtekom (stačí fakt malá dierka) a predkreslené tvary som čokoládou vyplnila (vyfarbila). Stačí tenká vrstva čokolády. Odložila som do chladničky stuhnúť, potom išli ľahko od papiera odlúpnuť.
Ak ich chceme posypať cukrárskym zdobením, urobíme to hneď po nakreslení, kým nie je čokoláda stuhnutá, alebo dáme na chvíľku (fakt krátko) do horúcej trúby, aby čokoláda trochu povolila. Nasypeme, necháme opäť stuhnúť, zdobenie sa dobre prilepí. Môžeme aj pokresliť cukrárskymi farbami - na stuhnutej čokoláde.
Sestre netreba často ďakovať. Viete totiž, že ona vie, že vy viete, že ona vie - no proste obe viete, že tu jedna pre druhú vždy budete, nech sa deje čokoľvek. A keď má narodeniny, bez váhania strávite dva dni v kuchyni, aby ste jej upiekli motýľovú dobrotu, presne takú, aká sa jej páči. Táto mala úspech - žiadna diétna ľahkosť, ale plná čokolády tej najlepšej chuti. A ozdobená jej obľúbenými, ručne vyrobenými, motýlikmi. Trošku hravá, trošku infantilná, trošku zábavná a veľmi chutná. Tak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Amen!
ReplyDeleteEste raz dakujem za tu skvelu tortu! Nikdy som lepsiu nejedla.