Dec 16, 2010

Torta pre kočku

Majiteľka mačky. Spoznáte ju podľa toho, že na každom kuse tmavého oblečenia má aspoň desať bielych mačacích chlpov. O svojich mačkách dokáže rozprávať nekonečné hodiny. Ak sa stretnú dve, iné témy pre ne neexistujú. Niekedy sa sťažuje, že má seknuté v krku, lebo na väčšej časti vankúša spala mačka a ona ju nechcela rušiť. Na návšteve u nej máte dojem, že majiteľom jej bytu sú v skutočnosti mačky. Ona je tam len podnájomníkom a slúžkou v jednej osobe. Pritom ju tie beštie chlpaté s prehľadom ignorujú, o vás a ďalších návštevníkoch ani nehovoriac. Človeka zaregistrujú len ak sú hladné. Prípadne potrebujú poškrabkať za uchom. Žiadna láska, žiadna oddanosť či obdiv vám nehrozí.
V pamäti máte dobre uloženú historku o tom, ako sa už u nej pri prudkej alergickej reakcii na mačacie chlpy pridusili dvaja ľudia, z toho jeden frajer a jedna blízka príbuzná. Utešujete sa, že keď začne byť neznesiteľná, aj vy si zaobstaráte nejakú tú alergiu na mačky, aby ste ju už nemuseli navštevovať.
Ale keď vám pri jednej návšteve jedna z tých chlpatých beštií konečne venuje svoju vzácnu pozornosť, a milostivo vám dovolí ju poškrabkať na bruchu, hlasno pri tom pradie a vy získate pocit, že ste najzaujímavejší a najlepší človek na svete, pochopíte ju. Aspoň trošku. Na tých päť minút, kým beštia neodbehne za nejakou lepšou robotou.

Maková tortička pre kočku
5 vajec
150 gr hnedého cukru (alebo aj menej, maková náplň tiež obsahuje cukor)
šťava a kôra z polovice citróna
štipka soli
200 gramov mletého maku / makovej náplne
100 gramov hladkej múky
lyžička sódy bikarbony
Plnka:
500 ml mlieka
2 balíčky vanilkového pudingu
150 gramov masla
100 gramov cukru (alebo podľa chuti)
150 ml hustej kyslej smotany alebo creme fraise
balíček želatíny
(1 biela čokoláda, ale nemusí byť)

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 180°C.
Ušľaháme sneh z bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne primiešame ostatné suroviny. Ak je cesto príliš husté, rozriedime vodou. Nakoniec zľahka zamiešame sneh.
Pečieme cca 45 minút. Vyskúšame zapichnutým špáradlom či je hotovo. Vyberieme, necháme úplne vychladnúť.
Vyrobíme krém: v 150 ml mlieka rozmiešame dva vanilkové pudingy a cukor. Zvyšné mlieko a nasekané maslo pomaly zahrejeme na miernom ohni. Keď sa varí, pridáme vymiešanú zmes a uvaríme hustý puding. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Primiešame kyslú smotanu a roztopenú vychladnutú čokoládu. Ak treba použijeme aj želatínu, ak je krém dosť hustý, nemusíme.
Tortu prekrojíme napoly niťou alebo dlhým nožom. Naplníme plnkou, priklopíme, natrieme aj navrchu a na krajoch.
Nakreslíme si alebo na internete vyhľadáme obrysy mačky na papier, vystrihneme si šablónu (vnútro bude prázdne, ostatnú iba okraje). Priložíme na tortu hneď po natretí krému a vysypeme makom kým krém nestuhne, aby sa lepšie prilepil. Papierovú šablónu odstránime, pokocháme sa a necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa.


Nemusíme ju pochopiť. Ale ak jej upečieme parádnu tortu, bude vedieť, že ju máme radi aj s jej úchylkou. A to bude stačiť.

No comments:

Post a Comment