
Zaujalo ma to, veď kto sa nepoteší, keď sa po Slnovrate konečne začnú dni predlžovať a noci skracovať, aj keď iba o slepačí krok aj to až na Nový rok. Myslím, že ľudia vždy potrebovali získať novú nádej, ktorá prichádza so svetlom. A preto sa mi tento zvyk zdá veľmi zaujímavý.
Podľa wiki a iných zdrojov, ľudia v západnej a severnej Európe, ale aj na Balkáne (Srbsko, Chorvátsko), za starých čias privliekli domov najväčšie poleno, aké našli, zišla sa okolo neho celá rodina a priatelia, spievali sa koledy, odriekali modlitby, obetovalo sa mu trochu jedla a vína. Potom sa zapálilo, trieskami starostlivo zachovanými z minuloročného polena, a horelo celú noc. Ľudia s ním spálili všetky svoje chyby, zlé rozhodnutia a všetko ostatné, čo bolo treba naprávať, aby v novom roku mohli začať odznovu a bez chýb a nákladu z minulosti. Zároveň mali uchované triesky poskytovať celej rodine ochranu po celý rok.
Keď už postupne začali z domov miznúť veľké krby a kozuby, vymysleli Francúzi, kto iný, koláč s názvom bûche de Noël, ktorý Vianočné poleno symbolizuje a rodina si ho môže podeliť pri sviatočnom stole.

Na Vianočné poleno budeme potrebovať:
na cesto:
6 vajíčok
6 lyžíc hrubej múky
6 lyžíc vody
5 lyžíc práškového cukru a lyžica vanilkového
kakao
na krém:
150 gr kvalitnej čokolády
250 gr práškového cukru
225 gr zmäknutého masla
Rúru vyhrejeme na 180°C.
Oddelíme bielka od žĺtkov, z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlého penista, pridáme 6 lyžíc vody a dôkladne vyšľaháme. Zašľaháme 2 lyžice kakaa (nemusíme použiť, na budúci rok urobím cesto svetlé, bude pekne kontrastovať s čokoládovým krémom). Potom postupne zašľahávame striedavo múku a sneh.
Vylejeme na veľký plech vyložený vymasteným papierom na pečenie (z vymasteného pôjde lepšie dolu). Upečieme (cca 15 minút).
Na krém necháme dôkladne zmäknúť maslo. Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom (alebo v mikrovlnke). Vyšľaháme mäkké maslo a cukor, potom zašľaháme čokoládu.
Asi dve tretiny krému natrieme na vychladnuté cesto, pomocou papiera zrolujeme. Zbytkom krému natrieme roládu aj na povrchu. Končeky môžeme zrezať a použiť ako ďalšie konáre. Urobíme vzor kôry stromu vidličkou.
Necháme stuhnúť v chladničke. Pri podávaní môžeme ešte pocukrovať - zasnežiť poleno (aj keď cukru je v kréme už viac ako dosť).
Zjeme a myslíme na všetky svoje chyby, ktoré chceme v budúcom roku napraviť.
No comments:
Post a Comment