Moja teta pekávala tento koláč dlhé roky špeciálne na Vianoce. Vždy sa mi páčil ten vtipný nápad ozdobiť ho ako kôru stromu, ale nikdy predtým mi nenapadlo, že tento vtipný dizajn by mohol mať aj hlbšiu symboliku. Až tento rok som naň opäť narazila v Nigellinej vianočnej kuchárke aj so stručnou zmienkou o tom, ako predstavuje drevené poleno, ktoré Severania vliekli nocou, aby ho zapálili a udobrili si tak v čase Slnovratu bohov a navrátili svetlo a slnko. Preto sa po anglicky nazýva Yule Log (sviatočné poleno).
Zaujalo ma to, veď kto sa nepoteší, keď sa po Slnovrate konečne začnú dni predlžovať a noci skracovať, aj keď iba o slepačí krok aj to až na Nový rok. Myslím, že ľudia vždy potrebovali získať novú nádej, ktorá prichádza so svetlom. A preto sa mi tento zvyk zdá veľmi zaujímavý.
Podľa wiki a iných zdrojov, ľudia v západnej a severnej Európe, ale aj na Balkáne (Srbsko, Chorvátsko), za starých čias privliekli domov najväčšie poleno, aké našli, zišla sa okolo neho celá rodina a priatelia, spievali sa koledy, odriekali modlitby, obetovalo sa mu trochu jedla a vína. Potom sa zapálilo, trieskami starostlivo zachovanými z minuloročného polena, a horelo celú noc. Ľudia s ním spálili všetky svoje chyby, zlé rozhodnutia a všetko ostatné, čo bolo treba naprávať, aby v novom roku mohli začať odznovu a bez chýb a nákladu z minulosti. Zároveň mali uchované triesky poskytovať celej rodine ochranu po celý rok.
Keď už postupne začali z domov miznúť veľké krby a kozuby, vymysleli Francúzi, kto iný, koláč s názvom bûche de Noël, ktorý Vianočné poleno symbolizuje a rodina si ho môže podeliť pri sviatočnom stole.
Nielenže je hlboko symbolický, ale aj skvelo chutí a tak sa s ním smelo môžeme podeliť a pripomenúť si túto zaujímavú tradíciu.
Na Vianočné poleno budeme potrebovať:
na cesto:
6 vajíčok
6 lyžíc hrubej múky
6 lyžíc vody
5 lyžíc práškového cukru a lyžica vanilkového
kakao
na krém:
150 gr kvalitnej čokolády
250 gr práškového cukru
225 gr zmäknutého masla
Rúru vyhrejeme na 180°C.
Oddelíme bielka od žĺtkov, z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlého penista, pridáme 6 lyžíc vody a dôkladne vyšľaháme. Zašľaháme 2 lyžice kakaa (nemusíme použiť, na budúci rok urobím cesto svetlé, bude pekne kontrastovať s čokoládovým krémom). Potom postupne zašľahávame striedavo múku a sneh.
Vylejeme na veľký plech vyložený vymasteným papierom na pečenie (z vymasteného pôjde lepšie dolu). Upečieme (cca 15 minút).
Na krém necháme dôkladne zmäknúť maslo. Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom (alebo v mikrovlnke). Vyšľaháme mäkké maslo a cukor, potom zašľaháme čokoládu.
Asi dve tretiny krému natrieme na vychladnuté cesto, pomocou papiera zrolujeme. Zbytkom krému natrieme roládu aj na povrchu. Končeky môžeme zrezať a použiť ako ďalšie konáre. Urobíme vzor kôry stromu vidličkou.
Necháme stuhnúť v chladničke. Pri podávaní môžeme ešte pocukrovať - zasnežiť poleno (aj keď cukru je v kréme už viac ako dosť).
Zjeme a myslíme na všetky svoje chyby, ktoré chceme v budúcom roku napraviť.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment