Ako malá som milovala historky o veľkých rodinných Vianociach u mojich starých rodičov, kde sa vždy zišlo všetkých ich sedem dospelých detí, niektorí už aj s mladými rodinami. Zvlášť obľúbené historky boli tie o katastrofách, napríklad ako vybuchla šľahačková bombička a všetci boli postriekaní plnotučnou smotanou. Starej mame sa zaryla aj do vrások na tvári. Inokedy sa zas priženený zaťko chcel vytiahnuť a doniesol nový foťák, nemal však blesk. Namontovali preto veľmi silnú žiarovku do lampy, ktorú však elektrická sieť neuniesla a tak žiarovka vybuchla a posiala všetkých a všetko úlomkami skla.
Historky o katastrofách sú síce najvďačnejšie na rozprávanie, každý však ocení skôr pokojné sviatky. Keď sa všetci opäť zídu, posedia pri jednom stole, ženy vypekajú a vyvárajú a chlapi chodia do špajzky kontrolovať, či už stuhla poleva, pretože na vedľajšej polici je odložená pálenka. Aj to je naša rodinná historka a koláč, na ktorom poleva tuhla boli žerbó rezy. Pozná ich každý člen našej širokej rodiny. A kto na ne náhodou medzičasom zabudne, rýchlo si spomenie. A každý kto ich spozná, ich zvyčajne rýchlo zaradí do svojho vianočného koláčového repertoára.
Na žerbó rezy budeme potrebovať:
450 gr hrubej múky
300 gr masla
2 lyžice cukru
pol kocky droždia
3 lyžice mlieka
1 celé vajíčko a jeden žĺtok
ríbezľový lekvár tety Júlie alebo inej obľúbenej značky
200 gr orechov pomletých alebo najemno nasekaných
150 gr cukru, môže byť aj hnedý, množstvo prispôsobíme podľa chuti
lyžica vanilkového cukru
1 čokoládu a maslo na čokoládovú polevu
Suroviny vyberieme z chladničky nejaký čas pred pečením, musia mať izbovú teplotu. Droždie rozmiešame v mlieku, ktoré môžeme zohriať, aby bolo vlažné ale nie horúce. Do múky posekáme maslo, pridáme 2 lyžice cukru, droždie s mliekom, vajíčko a žĺtok, zamiesime cesto (je to ako krehké cesto s pridaným droždím). Orechy pomelieme alebo posekáme, zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Ak je lekvár príliš stuhnutý, môžeme ho zohriať, prípadne doliať trochu tuzemáku, urobí dobrú arómu, aj keď sa pri pečení vyparí.
Cesto rozdelíme na tri časti. Rúru rozohrejeme na 180°C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu, pomocou valčeka prenesieme. Potrieme polovicou lekváru, posypeme polovicou orechov. Opakujeme. Posledná vrstva je cesto. Upečieme doružova.
Po vychladnutí potrieme čokoládovou polevou (čokoláda a maslo rozpustené). Hviezdime na každom predvianočnom večierku.
Na tradíciách sa mi páči ešte jedna vec - môžeme si vytvárať vlastné. Keď nás nebavia rodinné Vianoce, keď je každý na každého nervózny, pri stole je napätá atmosféra a servíruje sa jedlo, ktoré nemáme radi, je čas sa osamostatniť a zmeniť to. Vymyslieť si vlastné sviatky, s ľuďmi, ktorých milujeme, sme s nimi radi a uvaríme si jedlo, ktoré nám naozaj chutí. Platí to aj o koláčikoch. Netreba vypekať medovníky, ktoré nikto neje a v apríli sa konečne odvážime ich vyhodiť, len kvôli pocitu, že sa to patrí.
Tento rok som mala pomerne drsný stret s vianočným číslom môjho obľúbeného časopisu o varení a jednoducho som MUSELA vyskúšať niekoľko druhov úplne nových vianočných koláčikov. Jeden z nich slávil taký obrovský úspech na všetkých doterajších vianočných večierkoch, že ho sem uverejňujem. Jednak mám pocit, že recept je taký dobrý, že ho treba šíriť. A potom - nechce sa mi ho písať každému žiadateľovi do mailu zvlášť. Jednoduchšie bude poslať odkaz.
A vôbec ľudia - pečte si ho sami, tretiu dávku už robiť nebudem. Možno.
Na krémové koláčiky budeme potrebovať:
cesto:
210 gr hladkej múky
140 gr mletých orechov, vlašských alebo lieskových
70 gr práškového cukru
140 gr masla
lyžica kvalitného kakaa
2 žĺtky
nastrúhanú citrónovú kôru
krém:
1 salko (sladené)
250 gr masla
čokoládová poleva: čokoláda a maslo (na obrázku je použitá tmavá aj biela čokoláda, ale biela byť nemusí, aj keď tá s prídavkom whisky bola hodne populárna)
Pripravíme si salko, budeme ho potrebovať na polevu - zatvorenú konzervu ponoríme do hrnca s vodou a varíme tri hodiny. Salko tým skaramelizuje. Necháme vychladnúť kým použijeme.
Suroviny na cesto zmiešame, necháme trošku odpočinúť v chladničke, kým stuhne a bude sa dať lepšie vaľkať (aspoň polhodinku). Rozvaľkáme na tenko, vykrajujeme tvary aké sa nám páčia. Ja som použila formičky na medovníčky - ovál, mesiačik a formičku neurčitého tvaru, ktorý sa najviac podobá na písmeno Z.
Ak sa chceme nechať uniesť kreativitou, môžeme cesto rozdeliť na dve časti a pridať kakao len do jednej a potom farebne kombinovať s rôznofarebnými plnkami a polevami. Ale to naozaj nie je nutné.
Upečieme doružova na 180°.
Na krém vymiešame uvarené skaramelizované salko a maslo. Opäť môžeme do časti pridať kakao (mne osobne to chutí viac). Ak chceme mať hodne veselé sviatky a veľký úspech na oslavách, pridáme do krému aj zo dve lyžice obľúbeného alkoholu (tuzemák, whisky, burbón, vaječný likér). Krém naplníme do cukrárskeho sáčku a ozdobíme upečené koláčiky.
Necháme stuhnúť v chladničke. Nakoniec ponamáčame v čokoládovej poleve (opäť možno vylepšiť čímsi zaujímavým s percentami). Fakt budete za hviezdu. A takto jednoducho.
Prajem všetkým šťastné, veselé a chutné sviatky!
No comments:
Post a Comment