Jan 31, 2011

Karamelová útecha

Ako ľudia, ktorí našli zaľúbenie v dobrom jedle a Naozajstných Potravinách, máme pri novoročnom chudnutí veľký problém. Odmietame jesť nízkotučné jogurty bez chuti, namiesto toho si na raňajky aj tak dáme svoj obľúbený hustý od Hollandie alebo smotanový s čiernymi ríbezľami z teska. Do rizota si namiesto masla síce dáme šťavu z najlepšieho domáceho slepačieho vývaru, ale pozbieranú zhora, kde je najviac tuku, ktorého sme sa potrebovali pri čistení vývaru zbaviť. Proste žiadne kompromisy.
A keďže (zatiaľ) nemáme na to, aby sme raňajkovali, obedovali aj večerali kaviár, držíme sa svojho osvedčeného receptu na chudnutie. Nevzdávame sa dobrého jedla, iba obmedzíme množstvo, vyberieme si z neho to ľahšie, konzumujeme ho v menších porciách a pravidelne. A cvičíme.
No a kým sa k tomu cvičeniu dostaneme, urobíme si niečo motivačné, zdravé, ale zase nie až tak moc, aby nám to nechutilo.

Domácu müsli tyčinku s jablkom a karamelom.
Budeme na ňu potrebovať:
300 gr jabĺk, ošúpaných a pokrájaných na kocky, najlepšie Granny Smith alebo iných kyslejších
400 gr konzervu sladeného kondenzovaného mlieka
200 gr ovsených vločiek
2 lyžičky mletej škorice
na posýpku:
300 gr mrazeného (alebo čerstvého) malého ovocia, napríklad černice, červené ovocie
55 gr ovsených vločiek
20 gr masla nakrájaného
55 gr opražených mandľových lupienkov
grécky alebo iný hustý biely jogurt na podávanie

Neotvorenú konzervu kondenzovaného mlieka dáme do hrnca s vodou, zalejeme tak, aby bola ponorená. Necháme variť asi 2,5 hodiny. Lepšie je otáčať, aby mlieko skaramelizovalo rovnomerne. Ak hladina vody klesne, treba doliať horúcu vodu, aby konzerva bola neustále ponorená. Po vychladnutí otvoríme a máme mliečny karamel.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Jablká ošúpeme, odjadríme a nakrájame na kocky. Lepšie je použiť kyslejšie jablká, napríklad Granny Smith, pekne to kontrastuje so sladkosťou karamelu. Dáme ich do hrnca a zalejeme asi 6 lyžicami vody. Povaríme 5-6 minút, aby zmäkli. Potom scedíme a rozmixujeme alebo pretlačíme lisom na zemiaky.
Jablká, ovsené vločky a 2/3 karamelu zmiešame, ochutíme škoricou.
Formu 18x28 vyložíme papierom na pečenie a dáme do nej asi dve tretiny zmesi. Lyžicou ju rozotrieme na hladkú rovnomernú vrstvu. Na ňu dáme ovocíčko a opäť rovnomerne rozhodíme. Zbytok karamelu našľaháme a pokvapkáme ním ovocie.
Pripravíme si posýpku, ktorá vôbec nie je sypká. Do zbytku jablkovo-karamelovej zmesi dáme 55 gramov ovsených vločiek a dobre premiešame. Pridáme nakrájané maslo a zapracujeme ho prstami. Na záver primiešame mandľové lupienky.
Túto zmes rozprestrieme na ovocíčko a mierne pritlačíme, aby sa všetky vrstvy spojili.
Pečieme 25-30 minút dozlatova. Po vychladnutí nakrájame na rezy.
Vychutnáme zaliate lyžicou hustého bieleho jogurtu.

No comments:

Post a Comment