Feb 4, 2011

Červíkový koláč

Deti. Včera ešte cucali mlieko a vyžadovali celú našu pozornosť, dnes sa už pomaly rozbiehajú na svoje vlastné pieskoviská, ale ešte vďačne konzumujú naše koláčové výrobky. A zajtra sa ani nenazdáme, budú od nás od hlavu vyššie a najradšej by boli, keby sme im nevenovali žiadnu pozornosť. A namiesto koláčov by celé dni jedli tatarák.
A tak sa ich obľúbeným koláčom môžeme zhrýzať akurát tak sami, okolo druhej nad ránom, keď rozmýšľame, či už prišiel čas odhodiť dôstojnosť a priedstieranú cool pózu a zavolať im na mobil, či sú ešte nažive, alebo ešte počkať či neprídu za chvíľu samé, prípadne či ich neprivedú kamaráti alebo príslušníci.
Dáme si ešte jeden kúsok a počkáme. Aspoň do štvrtej. K červíkom pochybností v hlave, bude vhodný napríklad strúhaný tvarohový koláč, ktorý dietko v detstve obľubovalo. Budeme naň potrebovať:
250 g polohrubej múky
125 g masla, so zmäknutým sa ľahšie pracuje, ale dlhšie trvá kým zas stuhne, aby sa cesto dalo strúhať
1 vajíčko (alebo deci svetlého piva, robíme krehké cesto)
3 lyžice kakaa
plnka:
500 g hrudkovitého tučného tvarohu
3 vajíčka
cukor podľa chuti, ja som použila cca 100 g hnedého a jednu lyžicu vanilkového s pravou vanilkou
ovocie podľa chuti (jahody, ríbezle) - nemusí byť

Na cesto urobíme prstami mrveničku z múky a nakrájaného povoleného masla, pridáme kakao, spojíme vajíčkom (alebo pivom) do pevnej masy. Ak treba, do vajíčkového pridáme lyžicu-dve vlažnej vody, aby sa pekne spojilo.
Zabalené v potravinovej fólii necháme postáť v chladničke, aby maslo stuhlo a dalo sa pekne vaľkať a strúhať - asi polhodinku až hodinku, podľa toho aké mäkké bolo maslo pred spracovaním.
Medzitým si pripravíme plnku, zmiešame tvaroh a vajíčka, docukríme. Ak chceme a máme ovocie po ruke alebo v mrazáku, môžeme použiť, dodá mu to šmrnc.
Stuhnuté cesto rozdelíme na dve časti, väčšiu a menšiu. Väčšiu rozvaľkáme na veľkosť plechu, toto množstvo sa zmestilo na menší plech 20x20 cm, na veľký plech treba zdvojnásobiť ingrediencie.
Na rozvaľkané cesto rozložíme tvarohovú vrstvu. Na ňu nastrúhame zbytok cesta.
Upečieme na 180°C, trvá to cca 40 minút. Upečený je, keď jemne stlačíme povrch a cítime, že je stuhnutý, ked je nedopečený, tvaroh sa poddáva.
Nakoniec sa aj tak poddá, ale to už bude mať tú správnu konzistenciu.


A také to boli dobré deti, keď boli malé. A tvorivé - veď kto iný by vymyslel taký kreatívny názov pre tento koláč, ktorého povrch naozaj pripomína červíky. A všetko popapali, nedrobili. No nič, teraz si už samy musia zjesť, čo si nadrobia. Už sú dospelé.

No comments:

Post a Comment