Jan 24, 2011

Vyhoďte laudanum, vynašla som iný všeliek


Že papaver somniferum (mali sme ten somnus = spánok uviesť aj v slovenskom druhovom názve, ale my nie, my ho voláme mak siaty) je veľmi obľúbenou prísadou oboch autoriek tohoto blogu je zrejmé. Fajnové jazyky jednoducho inak nedajú. Mak síce vo vianočnej mytológii znamená dostatok, ba až hojnosť pre užívateľa, no moje špecializovanie sa na objavovanie objaveného má za následok posolstvo, s ktorým sa musím podeliť. Existuje maková roláda, ktorá funguje ako laudanum. Laudanum namiešal svojho času Paracelsus a pozostávalo z 90% vína a 10% ópia. Začiatkom 20. storočia sa tento nápoj stal hitom, fungoval ako liek na bolesť, nespavosť, depresie, sám Paracelsus si myslel, že sa tým dostal bližšie k odhaleniu tajomstva nesmrteľnosti. Nuž, odpustime mu ten blud, ja som však presvedčená o tom, že roláda, o ktorej píšem, sa nesmrteľnou stane. Po dlhodobom bádaní a testovaní na príbuzenstve a užšej susedskej obci si dovoľujem prehlásiť, že zaháňa mrzké myšlienky, rozťahuje kútiky úst a odhaľuje makové zuby, čo má za následok zas len úsmev, vylepšuje pachute, dajú sa ňou podplatiť deti, lieči depky, spíte po nej ako v mede. Ani žilou si netreba púšťať.

Na cesto je potreba
3 vajcia
80 g krupicového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
60 g hladkej múky
40 g mletého maku
Žĺtky s polovicou krupicového cukru a s vanilkovým cukrom si vymiešame do peny, zo zvyšku cukru a bielkov stvoríme hustý sneh. Obe hmoty zľahka spojíme, pridáme citrónovú kôru, múku a mak. Cesto rozotrieme na dobre vymastený plech, alebo si ho rovno vystelieme papierom na pečenie, aby sa nám cesto po upečení dobre rolovalo. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, cca 8 minút. Po upečení a miernom vychladnutí cesto preklopíme a zrolujeme. Necháme vychladnúť úplne. Popri tom zvládneme plnku.

Pripravíme si

150 g masla
80 g práš. cukru
2 balíčky vanilkového cukru
200 g tvarohu
ríbezľový, egrešový, alebo iný pikantný džem
práškový cukor na posypanie

Všetky prísady by mali byť rovnakej, najlepšie izbovej teploty, aby sa nám s nimi dobre narábalo. Maslo spojíme s cukrom práškovým, potom vanilkovým, pridáme tvaroh. Cesto natrieme najprv džemom dľa vlastného výberu, potom tvarohovou plnkou a celé zrolujeme. Posypeme práškovým cukrom, zabalíme do alobalu a necháme dve hodiny v chladničke stuhnúť.

Mak má ešte jednu závideniahodnú pridanú hodnotu. Zabraňuje zlým duchom navštíviť váš príbytok. Stačí, keď na okenicu vysypete dostatočné množstvo makových zrniečok a duchovia majú vraj tendenciu všetky tie zrniečka najprv zrátať a až potom vojsť. Musia to však stihnúť do polnoci, inak stopka. Neskúšala som to, ale plánujem vysypať za vrecko maku na šéfov stolík. Ten vie totiž neomylne zaňuchať, kedy sa v kancelárii servírujú dobroty, ale sám ešte nikdy nič k dobru nedal. Takže nabudúce bude odrátavať zrniečka, alebo sa vykúpi publikáciou Mastering the Art of French Cooking od Julie Child. Tak či onak, bude to ešte zaujímavé.

No comments:

Post a Comment