Mar 6, 2011

Pozdrav z Jaffy

Všimli ste si niekedy tie sladkosti, ktoré predáva tesko a volajú sa jaffa cakes? Piškóta, na nej trochu džemu a celé je to zaliate čokoládou.
Tak tento koláč nie je ono. Ale už je mi jasné, prečo sa tak volajú.
Jaffa je starobylé prístavné mesto v Izraeli, kde rastú najlepšie pomaranče na svete - sladučké a takmer bez kôstok. Majú oválny tvar a hrubú kožu, ktorá sa ľahko šúpe.
No, to je vlastne jedno. Tie tesko sladkosti sa volajú jaffa cakes, lebo pôvodne boli vyrábané iba s pomarančovou marmeládou.
Tento koláč s nimi nemá spoločné nič. Iba tie pomaranče. A čokoládu. A piškótový základ.

Na pomarančovo-čokoládový piškótovo-pudingový koláč priam ako z Jaffy budeme potrebovať:
100 gramov rozpusteného masla plus trochu na vymazanie formy
250 gramov hladkej múky
lyžička sódy bikarbony alebo prášku do pečiva
140 gramov hnedého krupicového cukru
75 gramov kakaa
kôra a šťava z jedného pomaranča (najlepšie v biokvalite - predáva tesko alebo dobre vydrhnutého pod teplou vodou)
štipka soli
3 vajíčka
150 ml mlieka
150 gramov kvalitnej čokolády s pomarančom, nalámanej alebo nasekanej
200 gramov hnedého cukru
300 ml vriacej vody alebo zohriateho mlieka
šľahačka alebo zmrzlina na podávanie
Hlbokú zapekaciu misu v objeme 2 litre vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 180°C.
V jednej mise zmiešame sypké suroviny: múk, sódu bikarbonu alebo kypriaci prášok, cukor, 50 gramov kakaa, nastrúhanú pomarančovú kôru a štipku soli. V inej mise prešľaháme vajíčka, pomarančovú šťavu, rozpustené maslo a mlieko. Tekutú zmes nalejeme do sypkej a premiešame na hladké cesto. Zamiešame kúsky čokolády. Prelejeme do zapekacej misy.
Zo zostávajúcich surovín urobíme kakavko: cukor a kakao zalejeme horúcou vodou (v pôvodnom recepte je uvedená voda, ja som použila mlieko). Dôkladne rozmiešame a nalejeme na cesto. Je to čudné ale urobí to veľmi fajnú omáčku na celom koláči.
O 30 minút v trúbe sa nám navrchu urobí pevná kôrka a pod ňou bude ešte rozpustená hustá čokoládová omáčka. Naberáme na taniere do každej porcie aj pevné aj tekuté, servírujeme so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Alebo tlačíme lyžicou priamo z plechu.
Ak nám niečo zostane aj do ďalšieho dňa, bude to už trochu stuhnutejšie (viď. foto). Ale stále výborné.

No comments:

Post a Comment