Mar 27, 2011

Koláč z Bretónska

Koláč, ktorý si dnes upečieme, pochádza z Bretónska, takej tej časti Francúzska čo vyčnieva do mora na pobreží kanálu La Manche a čo sa mňa týka, bola známa hlavne tým, že tam žili Kelti. Bretónsky slivkový koláč sa volá Far, obsahuje sušené slivky a vyznačuje sa zvláštnou mokrou a vláčnou konzistenciou - niečo medzi našou suchou bublaninou (pomerne ďaleko od nej) a krémom (napríklad ako v krémeši). Podľa vzorky ochutnávačov, ľuďom, ktorí milujú krémové a superkrémové koláče, príliš nechutil, ale ľuďom zvyknutým na naše bublaniny a buchty, chutil výnimočne.
Podľa ingrediencií, ktoré sú v ňom použité, musí byť Bretónsko "zemí, která oplývá mlékem a strdím".
Túto frázu som sa naučila z platne Hurvínkovy staré pověsti české, ktorú som ako dieťa milovala a počula som ju aspoň tisíckrát. Príslušný dialóg znel asi takto:
Spejbl: Za starých časů země česká oplývala mlékem a strdím
Hurvínek: Čím že oplývala?
Spejbl: Mlékem a strdím!
Hurvínek: To že mlékem to chápu a proč strdíš, tati?
Spejbl: Ale já nestrdím pořád. Strdí se říkalo medu. Oplývala mlékem a strdím - mlékem a medem.

Strdenie bokom, na koláč Far budeme potrebovať:
6 vajíčok
250 gramov jemného krupicového cukru plus lyžicu pravého vanilkového cukru
250 gramov polohrubej múky
130 gramov slaného masla alebo obyčajné maslo a lyžička soli
1 liter plnotučného mlieka
2 lyžice tuzemského rumu
120 gramov vykôstkovaných sušených sliviek (mne sa toto množstvo vzhľadom na množstvo ostatných ingrediencií zdá málo, použila som celý 200 gramový balíček) - môžeme ich vopred namočiť do rumu, aspoň cez noc

Najprv prevaríme mlieko a po častiach do neho zamiešame kúsky masla. Kúsok masla si necháme na vymazanie formy. Keď je všetko maslo rozpustené a na povrchu sa robia bubliny, odstavíme zo sporáka a prilejeme rum. Necháme vychladnúť.
Do veľkej misy rozklepeme všetky vajíčka, prešľaháme, Postupne prisýpame cukry a pritom stále šľaháme metlou alebo mixérom. Potom šľaháme mixérom až do svetložlta a do penista.
Vychladnuté mlieko s maslom a rumom pomaly prilievame tenkým pramienkom za stáleho šľahania do vajíčkovej hmoty. Opäť chvíľku šľaháme mixérom, až máme našľahanú, napenenú hmotu, ktorá mne pripomínala vtáčie mlieko (to na čo sme v škôlke hovorili fujfuj).
Po malých častiach pridávame múku a dôkladne zašľaháme. Na konci máme hutnú ale stále tekutú hmotu. Ešte chvíľku prevzdušňujeme metlou alebo mixérom. Necháme 5 minút odpočívať.
Rúru zapneme na 200°C. Hlbší pekáč, cca 25x35 cm, dôkladne vymažeme maslom (nepoužijeme otváracie a dvojdielne formy, cesto je tekuté).
Na dno rovnomerne rozložíme slivky, ak boli namočené, predtým scedíme. Cesto najprv nalejeme pomedzi slivky (ja som použila polievkovú naberačku, cesto je naozaj veľmi tekuté). Potom pomaly a opatrne dolejeme zvyšok, aby sa slivky nepoposúvali. Pekáč by nemal byť plný až po okraj, koláč ešte bude rásť.
Pečieme asi 70 až 80 minút. V polovici pečenia teplotu znížime o 20°C. Po upečení necháme ešte asi päť minút vo vypnutej trúbe. Potom vyberieme, necháme vychladnúť. Nakrájame na rezy.

No comments:

Post a Comment