Apr 21, 2011

Baránok kto ťa stvoril?

William Blake: Beránek /The Lamb/

Beránku, kdo tě stvořil?
Víš vůbec, kdo tě stvořil?
Žít ti dal a napást se

u potoka na louce?
Oblékl tě radostí
z jemné vlny nejhustší?
Dal ti hlas, jímž hlaholí
šťastně všechna údolí?

Beránku, kdo tě stvořil?
Beránku, víš vůbec, kdo tě stvořil?

Beránku, já povím ti,
Beránku, já povím ti:
Používá jméno tvé,
sám si říká beránek.

Nezná pýchu, nezná hněv,
stal se malým děťátkem.
Dítě já, ty beránek -
jeho jméno nosíme.

Beránku, buď požehnán!
Beránku, buď požehnán!

Na jednoduchú otázku, jednoduchá odpoveď: veľkonočného baránka si stvoríme sami, bo si ho upečieme. A to takto:
Na cesto budeme potrebovať
400 g polohrubej múky
50 g práškového cukru + lyžicu vanilkového
štipku soli
kocku droždia
150-200 ml vlažného mlieka
1 vajce
(alebo svoj obľúbený recept na kysnuté cesto, čo nás mamka alebo stará mamka naučili)

Náplň:
250 ml mlieka
25 g hnedého cukru
2 PL medu
nastrúhaná kôra z 2 citrónov (biocitróny, už bežne dostať v tesku alebo bile, alebo dôkladne vydrhnuté citróny pod teplou vodou)
200 g mletého maku
- prípadne môžeme urobiť aj tvarohového alebo orechového, podľa osobných preferencií)

1 vajce na potretie
1 hrozienko na oko
Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.

Rúru predhrejeme na 180°C.
Pripravíme si kvások - asi deci mlieka mierne zohrejeme, nie prevaríme (nesmie páliť namočený prst). Rozdrobíme doňho droždie, prihodíme lyžicu cukru. Počkáme kým vybehne niekde v teple prikryté.
Premiešame múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Prilejeme vybehnutý kvások. Zapracujeme vajíčko, pridáme zvyšok mlieka. Dôkladne vymiesime. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Ešte raz premiesime.
Medzitým si pripravíme náplň - mlieko s medom, cukrom a citrónovou kôrou zohrejeme. Odstavíme, pridáme mak, dobre rozmiešame. Necháme vychladnúť.
Z vykysnutého cesta odoberieme tretinu. Zbytok rozvaľkáme. Potrieme makovou náplňou (ako na klasický závin). Zrolujeme, nakrájame na kolieska cca 2 cm hrubé. Poukladáme na vymastený plech do tvaru barančeka, zo zbytku cesta urobíme hlavičku, nohy a chvost.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme (cca 30-40 minút).

Beránku, buď požehnán!
Beránku, buď požehnán!

No comments:

Post a Comment