Apr 14, 2011

Mrkvový útok

Opäť je tu čas, keď sa zahľadíme do zrkadla a zistíme, že zimné pneumatiky sa neúnosne nafúkli. A prišiel prvý jarný, ba čo jarný - priamo letný deň, zatiaľ len ten jeden jediný, ale nemali sme si čo obliecť, lebo všetko sa zúfalo zmrsklo a nenacpeme sa do toho ani za cenu zadržania dychu na pol dňa. Navyše tu máme jarné pôsty, duchovné a telesné, rôzne detoxikácie a očistné hladovky, keď si na svoje prídu všetci tí Bukovskí a ďalší poradcovia zdravého životného štýlu so svojimi zelermi, pohánkami a prosom.
A tak sa snažíme urobiť nejaký kompromis medzi svojou koláčovou závislosťou, víkendovou chuťou na sladké raňajky a znovunájdeným (a čoskoro opäť strateným) zdravým životom. A spomenieme si na mrkvový koláč.
S mrkvovým koláčom máme bohaté životné skúsenosti. Zvykla ho piecť babička, ktorá veľmi nefandila kuchynským váham, odmerkám a ďalším pomôckam domácich pekárok a cukrárok a preferovala mieru od oka ("lebo dobrá gazdinka to musí mať v oku"). K nemiestnej srande širokého okruhu kamarátov, ktorí babičkinmu mrkvovému koláču nesmierne fandili.
Lenže hneď ako vyrastieme z detských tráum, prekonáme predsudky a prekusneme dávnu hanbu, vyskúšame ho upiecť sami, zistíme, že mrkvový koláč je fajná záležitosť. Mrkva ho odľahčí a osladí.
A navyše nám poskytne priestor pre kreatívny rozlet, ktorým raz-dva opustíme všetky svoje zdravoživotné predsavzatia.
Ale začína to dobre. Vyberieme samé zdravé suroviny:
4 vajíčka
200 gr hnedého cukru a lyžica vanilkového cukru
300 ml oleja
300 gr celozrnnej múky
600 gr nastrúhanej mrkvy
120 gr najemno nasekaných vlašských orechov
lyžička sódy bikarbony
štipka soli
môžeme pridať aj sušené ovocie, napríklad brusnice alebo nasekanú čokoládu

Mrkvu očistíme a nastrúhame (dá sa aj v mixéri), orechy nasekáme (aj to sa dá mixérom).
Rúru predhrejeme na 170°C.
Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami. Za stáleho miešania pomaly prilejeme olej. Zamiešame mrkvu, orechy, múku, sódu bikarbonu a soľ. Zamiešame sneh. Ak chceme pridať ďalšie dobroty, napríklad sušené brusnice, urobíme to teraz. Dobre premiešame.
Plech vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.
Ak máme zrovna náladu použiť krásnu formu na bábovku po babičke, kľudne môžeme. (Na obrázku je koláč z bábovkovej formy ale z polovičnej dávky cesta). To nás môže inšpirovať k ďalšej spomienke z detstva - dvojfarebnej bábovke, a tak si polovicu cesta môžeme nechať a zamiešať do nej kakao.
Ak na experimenty náladu nemáme, cesto prosto vylejeme na plech, strčíme do trúby a upečieme - asi za 40 minút.
Koláč by sa dal potrieť rôznymi krémami. Ale keďže máme zdravú chvíľku, obmedzíme sa len na citrónovú polevu. Aby bol koláč vláčnejší a šťavnatejší, môžeme ho popichať špajdlou a poliať šťavou z polovice citróna a 50 gramov cukru, ktoré spolu povaríme, až kým sa cukor nerozpustí. Šťava pekne prelezie celým koláčom a dodá mu príjemnú sladko-kyslú šťavnatosť.
Pozveme kamarátov z detstva, aby konečne zistili, ako chutí naozajstný mrkvový koláč a my si vylepšíme rodinné pekárske skóre.

No comments:

Post a Comment