Apr 3, 2011

Na vlnách

Na jar podliehame všelijakým druhom vlnenia. Môžu nás zaplavovať vlny hormónov z jarných vášní, keď všetko pučí a kvitne a raší a začína nový život. Spomenieme si aj na vlny endorfínov, keď sa nám podarí znovuobjaviť radosť z pohybu. A keď si urobíme jarný výlet k Dunaju, možno si spomenieme aj na Dunajské vlny.
Tento koláč vraj pochádza z Nemecka, presnejšie z Bavorska, kade Dunaj preteká a môžeme tomu veriť, pretože obsahuje Kirchen (čerešne). Okrem toho sa pekne vlní a je plný masla, vanilky a čokolády, takže nič pre našu jarnú očistnú dietu, Ale zato jazýček si zavlní pardón zavrní od blaha.

Na Dunajské vlny budeme potrebovať:
zavárané alebo mrazené čerešne či višne, najlepšie vykôstkované
250 gramov mäkkého masla a nejaké na vymazanie plechu
150 gramov cukru a lyžica vanilkového cukru
štipka soli
6 vajec
400 gramov hladkej múky
lyžička sódy bikarbony
4 lyžice mlieka
2 lyžice kvalitného kakaa
2 lyžice rumu

Na krém:
1 vanilkový puding
pol litra mlieka
lyžica cukru
200 gramov mäkkého masla
50 gramov práškového cukru

Na polevu
1 kvalitná vysokopercentná čokoláda
100 gramov masla
1 dcl šľahačkovej smotany

Rúru predhrejeme na 180°C. Maslo vymiešame s cukrom a soľou do peny, pridáme žĺtky a múku so sódou bikarbonou. Pridáme sneh ušľahaný z bielkov. Nakoniec pridáme mlieko, tak aby bolo cesto dosť vláčne na roztieranie na plech. Polovicu cesta rozotrieme na vymastený plech. Do druhej polovice primiešame kakao a rum a nanesieme v druhej vrstve na svetlé cesto. Treba to robiť postupne a lyžicou, tak sa nám podarí efekt dunajských vĺn. Navrch rozložíme čerešne alebo višne a jemne zatlačíme. Pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť.
Puding a lyžicu cukru vymiešame s trochou mlieka (podľa návodu na obale). Zbytok mlieka prevaríme, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Maslo a cukor rozmiešame do peny po lyžiciach postupne zamiešame vychladnutý puding. Natrieme na vychladnutý koláč. Necháme stuhnúť v chladničke.
Čokoládu roztopíme s maslom, primiešame smotanu. Natrieme na stuhnutý koláč, opäť necháme stuhnúť. Keď máme dočista stuhnuté, nakrájame na rezy a podávame.

No comments:

Post a Comment