Apr 28, 2010

Buchta do koča i do voza

Svet sa mení a dynamicky vyvíja. Vezmime si napríklad také buchty. Už to dávno nie sú len rozkysnuté bledule s pripáleným vrškom, ktorými sa človek musí pracne prehrýzť, aby sa dopátral k nejakému chutnému alebo aspoň požívateľnému vnútru. Také čo neboli súce na nič lepšie, len na to, aby si ich nejaký Jano vzal, trebárs na cestu, keď sa už konečne zdvihol z prípecku.
Ej veru nie. Dnešné buchty sú moderné, vyparádené, rozmanité, prekvapivé, všestranné, držia proste prst na pulze doby. Neobmedzujú sa iba na Janov z prípecku, súce sú ku každému bez rozdielu, nestratia sa vo svete, vyznajú sa v tlačenici a všade zapadnú.

A aby sme len tak do vetra netárali, empiricky sme naše tvrdenia dokázali. Zobrali sme dobre vypečenú buchtu a strávili s ňou víkend. Pekne sme si vyskúšali či je súca, či sa nezľakne, či nestratí, či necúvne pred ťažkosťami.
Napečieme si ju takto:

Na modernú buchtu do koča aj do voza potrebujeme:
4 vajíčka
1 hrnček krupicového cukru (ja som dala pol hrnčeka hnedého cukru, nemám rada príliš sladké)
2 hrnčeky polohrubej múky (môžeme použiť aj celozrnnú alebo časť takej časť onakej)
1 prášok do pečiva (alebo sódu bikarbonu)
1/2 lyžičky mletej škorice
1 lyžicu kakaa kvalitného, žiadne granko (alebo aj viac ak máme radi čokoládové)
1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
4 hrnčeky olúpaných a na kocky pokrájaných jabĺk (alebo iného ovocia podľa chuti, ja som použila ananás, jeden celý menší, trošku v rume máčaný)
hrsť nasekaných vlašských orechov
hrsť sušených sliviek, opláchnutých a nasekaných (alebo iného ovocia podľa chuti, napríklad hrozienka, ešte lepšie sú namočené v rume)
Na parádnu posýpku (nemusí byť):
50 gramov nasekanej vysokopercentnej čokolády
50 gramov nasekaných orechov - akýchkoľvek: vlašských, mandlí, orechovej zmesi zabudnutej od poslednej oslavy
lyžičku mletej škorice
cukor ak máme radi fakt sladké (ja som vôbec nepoužila)

Trúbu vyhrejeme na 180°C. Vyšľaháme cukor a vajíčka. Pridáme múku, kypriaci prášok, škoricu, kakao, olej, poriadne premiešame. Zapracujeme ovocie, sušené ovocie a orechy. Husté cesto rozotrieme do formy 20x20 cm dobre vymastenej alebo vyloženej papierom na pečenie (lepšie, ľahšie sa vyberá). Navrch nasypeme posýpku, trošku zatlačíme do cesta. Pečieme asi 30 minút. Hneď ako sa prestane lepiť na špáradlo, vyberieme z pece a s papierom aj z plechu. Musí zostať vláčna.

A veru sa ukázalo, že je to naozaj parťáčka do koča aj do voza.
Do práce bola ako ďas, aj sa vedela uvoľniť pri pivku, aj pri vínku sa vedela správať.


Do mesta sa vedela vyparádiť, aj na vidieku si užila jednoduchý život.



Do koča sadla, na hrad sa odviezla, do voza na turistiku, aj do vozňa na cestách súca bola.



Bola dobrá na raňajky obyčajné, raňajky slávnostné, ba aj na pekný večer sa osvedčila (aj keď to už bola trošku rozbitá po náročnom víkende).


Je to maximálne flexibilná buchta. Nebojte sa kombinovať svoje obľúbené druhy ovocia a orechov a brať ju kam len chcete, znesie všetko.

No comments:

Post a Comment