Jun 19, 2010

Šibi ryby, bylinkové ryby, kus lososa od udice

Ryby nepatria medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Môj brat je rybár a s veľkým nadšením svoje úlovky pravidelne pripravuje a servíruje pri všetkých rodinných obedoch. Svojho času som trvala na tom, že si ryby neprosím a nech mi pripravia niečo iné. Časom som začala opatrne ochutnávať a s veľkým sebazaprením preparovať kostičky z rôznych kaprov, šťúk, zubáčov a iných potvor zo slovenských a českých riek a rybníkov. Definitívne som otočila až vo chvíli, keď sa brat vybral na rybačku do Škandinávie a doniesol odtiaľ tri plné mrazáky morských tresiek. Táto dobrota ma konečne presvedčila, že aj ryby sú požívateľné a dokonca veľmi lahodné jedlo. (Pre mňa prosím morské a bez kostí.)
Kto nechce na tanieri rybu ani vidieť, môže ju napríklad schovať pod bylinkovú perinu.
Lososa s bylinkovou krustou
si urobíme takto:
4 filety z lososa
2 plátky toustového chleba
4 lyžice strúhaného parmezánu
2 lyžice petržlenu
1 lyžica bazalky
4 lístky šalvie, nasekané
1 rozdrvený strúčik cesnaku
2 lyžičky strúhanej kôry z citrónu (biocitrón alebo dôkladne vydrhnutý citrón)
3 lyžice olivového oleja
soľ a korenie

Toustový chlieb rozmixujeme s parmezánom, bylinkami, cesnakom a citrónovou kôrou (ak nechceme použiť chlieb, môžeme namiesto tejto zmesi použiť bazalkové alebo petržlenové pesto, ktoré má podobné zloženie, navyše máme bonus - namiesto toustového chleba bez chuti máme oriešky. Na obrázku je recept s použitým bazalkovým pestom).
Rúru predhrejeme na 180°C.
Lososové filety osolíme, okoreníme a položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pokvapkáme 1 lyžicou oleja a navrch rozložíme bylinkovú zmes, ktorú ľahko pritlačíme dlaňou alebo lyžicou. Pokvapkáme zbytkom oleja.
Pečieme 10 minút, aby losos ostal ešte vovnútri šťavnatý.
Podávať môžeme napríklad s pečenými zemiakmi.

No comments:

Post a Comment