Jun 10, 2010

Jahodový kuglof s mätovým prekvapkom

Ach! Ako málo nám v detstve stačilo k čistému nedeľnému šťastiu - dokonalá mamina dvojfarebná bábovka štedro posnežená práškovým cukrom, na kraji suchšia, v strede trochu vlhkejšia, podávaná s veľkým hrnčekom mlieka. Litre mlieka som pila v detstve, stále mi sľubovali, že mi aj vlastnú kravu kúpia, ale nikdy k tomu neprišlo, asi sme nemali miesto pre jej postieľku. V detstve vám stačia jednoduché vysvetlenia.
A potom v puberte začnete spochybňovať všetky slová a činy svojich rodičov, vrátane pečenia bábovky. Myslíte si, ako ste začali používať svoj rozum, jedným šmahom bábovku odsúdite ako neznesiteľne nudný, suchý a malomeštiacky výrobok a zaprisaháte sa, že vy ju nikdy piecť nebudete.
Ale tú krásnu sklenenú formu po matke stále máte. Pri sťahovaní ste ju nevyhodili, je predsa taká krásna a plná spomienok, ťahá sa s vami životom. Už ste urobili dosť vlastných chýb, aby ste prišli na to, že aj vaši rodičia na ne majú právo. Niektoré omyly sa vám podarí priznať a zistíte, že aj bábovku môžete napiecť, ale po svojom, tak ako vám chutí, aby nebola suchá, pridáte do nej hrsť šťavnatého ovocia a tvaroh a k úplnej dokonalosti ju privediete citrónovo-mätovou polevou. Citrón a mäta je dokonalá kombinácia, spolu s jahodami to výborne ladí. Veď čo už s tou krásnou formou, nenecháte ju načisto zapadnúť prachom.

Na jahodovú bábovku potrebujeme:
3 vajcia
200 g práškového cukru + vanilkový cukor
200 g masla zmäknutého
250 g tvarohu
1, 5 deci mlieka
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžicu rumu
300 g polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva (alebo sódu bikarbonu)
300 g jahôd
tuk a hrubú múku na vymazanie a vysypanie formy

Rúru predhrejeme na 180°C. Formu dobre vymastíme a vysypeme. Ušľaháme tuhý sneh z bielkov. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a zmäknutým maslom dopenista. Pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu, rum a vmiešame časť múky. Nakoniec zľahka pridáme ušľahaný tuhý sneh a múku s práškom do pečiva. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy vylejeme tretinu cesta. Poukladáme polovicu jahôd a dáme ďalšiu tretinu cesta. Opäť dáme jahody a nakoniec poslednú tretinu cesta. (Ak máme mimoriadny záchvat tvorivej inšpirácie, môžeme do poslednej vrstvy pridať veľkú lyžicu kakaa, na znak úcty k matkinej dvojfarebnej bábovke - alebo len tak, že je to dobrota.)
Bábovku vložíme do predhriatej rúry a pomaly upečieme dozlatista - asi 40-50 minút.
Na citrónovo-mätovú polevu zmiešame šťavu z jedného citróna s práškovým cukrom, takým množstvom, aby vznikla hustejšia nie príliš riedka kašička. Pridáme nadrobno posekané mätové lístky z dvoch stoniek odtrhnutých na balkóne. Zamiešame, natrieme na vychladnutý koláč. Necháme stuhnúť v chladničke.

Mimochodom, wiki tvrdí, že prvú bábovku - Gugelhupf- napiekli už Traja králi, keď sa vracali z Betlehema a stavili sa v Alsasku u dobrých ľudí. Na znak vďaky za dobré prijatie u hostiteľov im napiekli koláč v tvare vlastného turbanu.
A wikipedia je vraj prekvapivo dôveryhodný zdroj informácií. Zjem svoju čiapku, ak je to pravda vo všetkých prípadoch.

2 comments:

  1. Som sa v nedeľu pribrala urobiť túto dobrotu, aj sa podarila, len sa pri vyklápaní najprv oddelila spodná časť, kvac, až potom vrchná časť, asi som mala nechať viac pripiecť, ale zjedla sa do slabých dvoch hodiniek.

    ReplyDelete
  2. tipujem ze bolo vela jahod a malo cesta okolo, tak sa to oddelilo a kvaclo. ale ked chutilo tak hadam nevadi :)

    ReplyDelete