Jun 22, 2010

Jahodová škola života

Zdá sa aj vám tento spôsob leta dosť nešťastný? Prvý letný deň za nami a Medard vytrvalo plní plán svojej štyridsaťdnice na stopäťdesiat percent. Pripomína mi to letá, ktoré som strávila vo Veľkej Británii. Jedno z nich zberom jahôd na farme kdesi pri waleských hraniciach. Bolo to krátko po Nežnej, prvá polovica 90. rokov. Za sebou som mala aj šťastné detstvo, aj načisto popletený tínedžerský vek (nehovorím o puberte, tá sa ešte o čosi pretiahla). Bola to moja prvá cesta za hranice, aj za hranice všedných dní. Tvrdá práca pod jarmom prehnitého kapitalistu na jeho jahodovom poli na mňa zapôsobila tak silno, že zo mňa vypadol nasledujúci text (áno, oči vás neklamú, je to napísané na písacom stroji):
Všimnite si hlavne ten ostrý sociálno-kritický podtón namierený ako osteň proti vykorisťovateľom úbohých poľných robotníkov. Veru, sociálne cítenie som mala odjakživa rozvinuté, hlavne keď panská knuta dopadala na môj zohnutý chrbát a odreté kolená.
Každopádne, bola to veľmi poučná skúsenosť. Naučila ma vážiť si ľudí, ktorí sa dokážu uživiť prácou svojich rúk. Čo-to som sa podučila aj o hodnote peňazí, tých ťažko zarobených. A po lete som svinským krokom utekala naspäť domov drať vysokoškolské lavice.
Ťažko zarobené peniaze som potom investovala do cestovania - mesiac sme sa poflakovali po celej Veľkej Británii, vyliezli sme na najvyšší kopec Walesu - Snowdon, navštívili mesto s najdlhším názvom na svete Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysilio-gogogoch, múzeum Beatles a Cavern Club kde kedysi hrávali (medzitým ho zbúrali a zas postavili) v Liverpoole, nádherný národný park Lake District, Edinburgh, lochnesskú príšeru a krásne škótske hory a nakoniec sme strávili pár dní v Londýne. Bol to môj prvý stret s veľkým svetom, úplne odlišným od toho, čo som dovtedy poznala v socialistickej a tesne posoc vlasti. Ľudia sa mi zdali takí neuveriteľne slobodní a istí si svojou slobodou. Odvtedy som si ju začala skutočne vážiť.

Ale jahody som niekoľko rokov nemohla ani cítiť. Našťastie, ten čas je už preč. Jahodovú sezónu si vychutnávam naplno. Napríklad minulý víkend sa niesol v znamení jahodovo-čokoládového koláča. Koncepciou sa trochu podobá na makovo-jahodový zázrak (dolu ochutená piškóta, hore krém s jahodami), aj keď kombinácia jahody-čokoláda nemá v sebe toľko zázračnosti, ale zato je klasická a osvedčená. Čokolády je v ňom hojne - tmavej aj bielej.
Okrem pol kila jahôd budeme ešte potrebovať:
Na cesto:
3 vajíčka
3 lyžice cukru
3 lyžice polohrubej múky
1 lyžica preosiateho kakaa, kvalitného
70 g rozpustenej vysokopercentnej tmavej čokolády
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Na potretie cesta:
- jahodový džem
- lyžicu ovocného likéru alebo tuzemského rumu
Plnka:
200 g mascarpone alebo neochuteného nátierkového masla, napríklad z Bánoviec
200 ml mäkkého tvarohu
200 ml vyšľahanej smotany na šľahanie
150 g cukru
100 g rozpustenej kvalitnej bielej čokolády

Rúru rozohrejeme na 180°C.
Tmavú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, môžeme k nej priliať aj 50 ml šľahačkovej smotany, ktorá nám zostane z krému, budeme mať chutný ganache. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom. Pridáme polohrubú múku s kypriacim práškom, kakao, rozpustenú čokoládu a spolu premiešame. Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie (ja som použila okrúhlu tortovú formu) a vo vyhriatej rúre upečieme - cca 15-20 minút.
Medzitým si pripravíme džem s rumom (alebo likérom, ak chcete). Džem zohrejeme na miernom plameni, aby bol tekutejší, odstavíme a primiešame rum alebo likér. Umyjeme a pokrájame jahody.
Vychladnuté cesto vyberieme z plechu, papier odstránime a vrátime ho späť na plech. Potom ho potrieme rumovým lekvárom a uložíme naň pokrájané jahody.
Pripravíme si plnku: Rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli. Mascarpone alebo nátierkové maslo vymiešame s práškovým cukrom a tvarohom. Primiešame roztopenú bielu čokoládu. Ušľaháme šľahačku. Uistíme sa, že zmes nie je teplá od roztopenej čokolády, po vychladnutí zamiešame šľahačku.
Plnku rovnomerne rozotrieme na jahody. Koláč odložíme do chladničky na pár hodín. Po stuhnutí pokrájame a ozdobíme nakrájanými jahodami.

Keď sa jahodová sezóna pominie, môžeme ho upiecť aj s iným letným ovocím - malinami, čučoriedkami, hádam aj broskyne by sa hodili. Fantázii a chuťovým orgiám sa medze nekladú.

No comments:

Post a Comment