Mar 31, 2010

Ako Sissi cisárovná k receptu na sladké šťastie prišla

Ej veru bola to veľká sláva. Vlajky viali, korzety vŕzgali, široké sukne sa vlnili, šable sa blýskali v slnečných lúčoch, vysoké účesy sa kymácali, napomádované bajúzy sa leskli, zvedavci sa zbiehali zoširoka-zďaleka. Už ste to počuli? V peštianskom Mestskom parku sa koná Krajinská všeobecná výstava! To najlepšie z celej monarchie sa tam vystavuje!

A nezabudnite zabehnúť k Dobosovi! Tam si len brucho napracete. Jaj veru, gúľať sa odtiaľ budete. Raj na zemi ten jeho veľkohostinec. Čo ten tam má dobrôt. Syry od výmyslu sveta, až hen z Francie dovezené. A koláčov. A ešte akých - samé novinky tam ukazuje. A taký jeden nový vymyslel. Ba šepká sa, že samotná Sissi s cisárom ho tam prví ochutnávali. Vraj len tak vidličku oblizovala. "Lecker!" - vyhlásila potom a žiadala si recept. "Nagyon finom!" dodala ešte diplomaticky. A dostala ho, veru, dostala. Nikomu inému ho nedal a ešte ju zaprisahal, nech ho za nič na svete ani živej duši neprezrádza. Veru také tajnosti s ním robí ani čo by to bol poklad zlatý.
(foto: Dobošov veľkohostinec na Krajinskej výstave. Viac fotiek v tejto parádnej galérii.)
Júúúj ale či je to len dobrota, to vám vravím. Takie divy ten Dobos József [:doboš jóžef:] vypeká, o akých sme tu ani nechyrovali. Nie aby pekne šľahačku šľahal, krémy smotanové a vajcové miešal, on vám čokoládu s maslom roztápa! No či to dakto dakedy slýchal?! To ho tí Francúzáci naučili, paskudy fičúrske. A on sa tu s tým predvádza. A na verejnosti. No čo je on dáky Gordon Ramsay našej doby abo kieho! A viete čo sa ešte povráva? Vraj si dal špeciálnu škatuľu na ten koláč vyrobiť a po svete ho pôjde ukazovať ako dáku púťovú atrakciu! No na kieho ancijáša! No ale ja len tak podávam ako som dostala.

Jozef Doboš bol naskutku kuchárskou celebritou svojej doby. Slávnu cestu on podnikol so svojím novým koláčikom, ktorý po ňom dostal meno Dobošova torta, celú Európu s ním precestoval. A to aj vďaka tomu, že vymyslel taký koláč, čo sa tak rýchlo nepokazil, ako iné vtedy bežné šľahačkové a krémové zákusky. Dlho bol recept tajný. Našťastie, na sklonku života daroval recept budapeštianskej Obchodnej komore cukrárov a medovnikárov a tak sa nám zachoval do dnešných dní.

Môj doboškový recept pochádza od tety Júlie, ktorá síce nebola v učení u Doboša, ani u Gerbauda, ale zato piekla dobošku svojmu synovi na každé narodeniny, takže je v nej rovnaký majster ako bol sám József. Na dobošove rezy potrebujeme:
Na korpus:
7 vajec
150 gramov práškového cukru
160 gramov hrubej múky
Na papier na pečenie si nakreslíme 6-7 kruhov, z ktorých budeme mať jednotlivé vrstvy korpusu. Musíme piecť každú vrstvu zvlášť. (Ja som použila na obkreslenie tanier s priemerom 26 cm, z uvedeného množstva surovín mi vyšlo 7 vrstiev piškótového cesta.)
Rúru zapneme na 200°C.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky a cukor vymiešame do peny, opatrne zašľaháme múku. Primiešame sneh poľahky lyžicou, aby cesto zostalo nadýchané.
Z cesta nanášame tenkú vrstvu na predkreslené kruhy na pečúcom papieri, môže aj presahovať okraje predkresleného kruhu, aj tak bude čapatý a nakoniec ho budeme napekno orezávať. Rýchlo upečieme vo vyhriatej rúre - každý trvá cca 7 minút.
Opakujeme, kým máme cesto (viď foto).
Necháme vychladnúť. Kým chladne, urobíme si plnku:
180 gramov cukru
200 gramov čokolády
250 gramov masla
3 celé vajcia
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, vymiešame s cukrom a vajciami. Ak sme škudlili na kvalite čokolády a máme ju málo čokoládovú, pridáme kakao. Necháme vychladnúť a postupne primiešavame zmäknuté maslo.
Natierame na jednotlivé vrstvy korpusu, vrchná vrstva musí byť cestová. Navrch priložíme tanier a pekne orežeme, nech sú okraje zarovnané.
Ak nám zostal krém, môžeme použiť aj na polevu, potrieme ním celý vrch a boky torty, ak nezostal, použijeme ďalšiu roztopenú čokoládu s maslom. Necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa.


Úchylky a odchýlky od originálneho receptu:
- Dobos používal navrch karamelovú polevu (lepšie konzervuje celý koláč): 150 gr kockacukor necháme skaramelizovať na panvici a polievame.
- Originálny recept obsahuje maslo aj v ceste korpusu. Podľa mňa je piškótové cesto bez masla ľahšie a nadýchanejšie a lepšie sa "napije" čokoládovej plnky, takže maslo je tam vcelku zbytočné.
- Plnka sa robila z kakaového masla. Len si ho u nás skúste zohnať (Áno Kltko, ja viem že ty to dokážeš, ale o nikom inom okrem teba neviem).
- Najpravejšia dobos torta má mať 5 vrstiev. "Pět? Není to málo Jozefe Doboši?" pýtam sa.

Ako dobre, že József nakoniec ten recept pustil. Je to geniálne, ľahké a iba trošku pracné. A keď budete mať šťastie, medzi prvými ochutnávačmi budú také celebrity ako vaši najlepší priatelia.
A keď budete mať špeciálne šťastie, budete medzi nich patriť aj vy. Ale to je celkom iná story.

3 comments:

  1. diese konigliche torte war nur fur uns gemacht! wie beehrt sind wir! danke! war uns ein vergnugen! kosonom sipen!

    ReplyDelete
  2. Eljen Dobos Jozsef C., eljen a dobos torta, eljen Liliana!

    ReplyDelete
  3. koszi jancsi es franziska! :)

    inak ponimam cim dalej vaznejsie podozrenie, ci to C. v strede mena Jozef C. Dobos neznamena cimrman nahodou :D

    ReplyDelete