Oct 4, 2010

Blondína z Londýna

Určite ich všetci poznáte - je ich neúrekom. Vtipy o blondínach. Poniektorých z nás pobavia a rozosmejú, iní ich kritizujú a zatracujú. Ale viete vôbec, prečo si tak radi robíme z plavovlások srandu?

Blond vlasy sa považujú za atraktívne a sexy už oddávna. Nejedna plavá ženská hriva dokázala vyvolať v mužoch hriešne myšlienky a rozprúdiť im krv. Dokonca je vraj vedecky dokázané, že pri pohľade na zvodné plavovlásky strácajú muži aj rozum.
Na druhej strane sa plavovlásky mylne považujú za frivolnejšie a menej inteligentné ako tmavovlásky a preto sú vďačným terčom posmechu. Poďakovať sa vraj môžu francúzskej blond kurtizáne menom Rosalie Duthé, ktorá okrem udržiavania spoločenských a iných stykov s urodzeným panstvom ochotne pózovala umelcom v Evinom rúchu. Mala tiež vo zvyku prerušovať konverzáciu siahodlhými pauzami. Parížania ju preto považovali nielen za nemravnicu, ale aj hlupaňu, neschopnú súvislého prejavu. Vďaka svojmu nedostatku si úbohá Róžika vyslúžila titul prvej oficiálne zdokumentovanej “blondínky”. Kurtizánou inšpirovaná satira Les Curiosités de la Foire (1775) zabávala Paríž niekoľko týždňov.

Či už vás žarty o blondínkach rozosmejú, alebo nie, ponúkam vám recept na anglické blondies – jednoduché blondínky, ktoré určite nevyjdú na posmech. A prečo blondies? Ich príprava je naozaj veľmi jednoduchá, zvládne ju každý, aj blondínka. Bude to však niečím iným - blondies sú nevlastnými sestrami brownies - majú rovnaký tvar a konzistenciu, líšia sa len farbou. Blondínky totiž neobsahujú kakao.

Na blondínky z Londýna budeme potrebovať:
200g masla
150g kryštálového cukru
2 vajcia
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
250 g múky (v Anglicku používame self-rising - s práškom do pečiva, vy si ho pridajte zvlášť)
150g sušených brusníc
100g nasekanej bielej kvalitnej čokolády
100g posekaných macadamia alebo brazílskych orechov (alebo fifty-fifty)
6 čajovych lyžičiek brusnicového sósu

Pec si predhrejeme na 160 stupňov. Menšiu formu vyložíme papierom na pečenie. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Ručným mixérom vmiešame cukor, potom postupne primiešame vajcia a vanilkový extrakt, múku (zmiešanú s práškom do pečiva), sušené brusnice, čokoládu a oriešky. Celú zmes rovnomerne rozložíme na papier v pekáči a pokvapkáme brusnicovým sósom. Pečieme 40 minút. Teplý koláč jemne postláčame vareškou a necháme vychladnúť. Puntičkárom odporúčam nechať blondínky odpočívať aspoň hodinu, aby cesto sadlo a získalo typickú konzistenciu. Ak nevydržíte, a pustíte sa do koláča skôr (ako ja), bude vyzerať ako bublanina, ale to na chuti vôbec nič nemení. Bon Appétit!


Ozaj, a tento poznáte?

Blondínka sedí u lekára a ten jej vraví: “Napíšem vám recept.”
Pacientka sa začuduje: “Vy tiež rád varíte, pán doktor?”

upiekla a odfotila - duša

No comments:

Post a Comment