Oct 10, 2010

Do kuchyne mašíruj, lososa si pošíruj

O svojej Odysei k rybám a späť som sa tu už rozpisovala. Áno, už uznávam, že ryba sa dá jesť a zašla som až tak ďaleko, že si ju niekedy urobím aj doma. Najmä odkedy som zistila, že filety z morských rýb sa dajú pripravovať jednoducho, rýchlo a bez väčšej námahy.
Nedávno som dostala chuť na nejakú ľahkú, chutnú rybičku a tak som si spomenula na ten malý rybací obchodík na trhu, kam som už stokrát chcela zájsť. Je svetový - majú tam chladené filety z morských rýb a potvor, na aké si len pomyslíte, v mrazáku toho nájdete ešte viac. Ulovila som si tam krásnu veľkú chladenú filetu z lososa a milý a ochotný predavač mi z nej odstránil aj kožu, aby som si náhodou svojimi ľavými rukami a obyčajne tupými kuchynskými nožmi neprivodila nejakú ujmu. Potom som si spomenula na gravlaxa, ktorého raz kamarátka doniesla zo Švédska a cestou som ešte zakúpila dve viazaničky kôpru. Sú na svete kňouraji, ktorí kôpor inak nenazvú len zaprdená zelenina (precedené pohrdlivo medzi zubami). Aj oni však museli uznať, že kombinácia losos a kôpor k sebe dokonale ladí, keď sme konzumovali švédskeho gravlaxa (losos naložený v soli a kôpre) doneseného priamo zo štokholmskej IKEA.

Zalistovala som v Nigellinej expresnej kuchárke, a našla recept, ktorý som presne potrebovala: švédsky losos s kôprom varený metódou podobnou pošírovaniu.
Nigella na to použila celého lososa, ktorému odsekla hlavu a chvost. Mne stačila jedna fileta (cca 500 gr), rozdelená na dve porcie.
Jednu celú viazaničku kôpru som rozložila na dno väčšej panvice (treba použiť nejakú s pokrievkou alebo prikryť alobalom). Naň som položila lososie filety osolené a okorenené čiernym korením z oboch strán, ktoré som poprikrývala druhou viazaničkou kôpru. Okolo môžeme pridať dve mladé cibuľky a prihodiť lyžičku hnedého cukru. Všetko zalejeme vodou, tak aby to bolo celé ponorené.
Necháme pomaly zovrieť a potom ešte prikryté variť tesne pod bodom varu cca 10 minút. Potom filety obrátime a necháme prikryté vo vode až kým nevychladne. Ak pripravujeme na obed, urobíme to skoro ráno a kým sa vrátime z nedeľnej omše, alebo si pozrieme všetky obľúbené predobedné seriály, máme hotovo.
Podávame na šaláte s omáčkou, ktorú si pripravíme z 2 lyžíc dijonskej horčice, lyžičky hnedého cukru, 200 ml kyslej smotany, 2 lyžíc vínneho octu (ja som namiesto neho použila citrónovú šťavu), môžeme pridať aj trošku nasekaného kôpru.

No comments:

Post a Comment