Aj tetkám Tatinovým by slivky, pardón, slinky tiekli
Napínavý príbeh s dobrým koncom o tom, ako sa tetkám Tatinovým podarilo všetko, aj koláč, na dobré obrátiť sme tu už mali. A máme ho tu zas, keďže na túto všestrannú klasiku sa hodí najmä jesenné ovocie: jablká, hrušky - alebo slivky. Tiež nie je na škodu pravidelne si pripomínať, že každý zdanlivý nepodarok či neúspech sa vždy môže na dobré obrátiť. Treba tento koláč piecť pravidelne, dodáme si tým okrem vynikajúcej chuti aj trochu tej nádeje, že nie je všetko také zvrátené a nezvrátiteľné ako sme si mysleli.
A okrem toho je strašne jednoduchý.
Na obrátený slivkový koláč s marcipánom potrebujeme:
25 g masla
25 g trstinového cukru
800 g pevných sliviek, odkôstkovaných a prekrojených na polovicu
100 g marcipánovej hmoty
40 g mletých mandlí
krehké cesto alebo 500 g hotového lístkového cesta
hustá šľahačková smotana alebo kyslá smotana
Ak robíme krehké cesto, urobíme si ho teraz. Múka, maslo, pivo, chladnička.
Pri dopíjaní zbytku pivka odkôstkujeme a rozpolíme slivky.
Rúru predhrejeme na 190 ºC. Na panvici rozpustíme maslo, prisypeme cukor, pridáme lyžicu vody a zahrievame až kým všetko pekne neskaramelizuje. Prihodíme ku karamelu slivky a pomiešame, nech sa v tej dobrote obalia.
Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej slivky s karamelom.
Nakrájame na kocky marcipán a poukladáme do otvorov po kôstkach (alebo len tak halabala pomedzi slivky). Poprášime mletými mandľami.
Cesto rozvaľkáme na veľkosť asi o tri centimetre väčšiu ako je veľkosť koláčovej formy. Prehodíme ho na slivky a pozahŕňame okolo okrajov až ku dnu, aby bolo všetko ovocie prikryté.
Upečieme v rúre cca 30-35 minút - kým nebude cesto dozlatova upečené. Dozlatova sa stalo mojim obľúbeným slovom. A ani spisovné nie je. Ale je také koláčové. Ani tetky Tatinové určite nehovorili dvornou francúzštinou, ale iba francúzštinou z dvora.
Necháme vychladnúť. Potom zakryjeme tanierom, na ktorom ho chceme podávať, opatrne obrátime a vyklopíme. Papier na pečenie odlúpneme.
Podávame so smotanou alebo crème fraiche.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment