
A okrem toho je strašne jednoduchý.
Na obrátený slivkový koláč s marcipánom potrebujeme:

25 g trstinového cukru
800 g pevných sliviek, odkôstkovaných a prekrojených na polovicu
100 g marcipánovej hmoty
40 g mletých mandlí
krehké cesto alebo 500 g hotového lístkového cesta
hustá šľahačková smotana alebo kyslá smotana
Ak robíme krehké cesto, urobíme si ho teraz. Múka, maslo, pivo, chladnička.
Pri dopíjaní zbytku pivka odkôstkujeme a rozpolíme slivky.
Rúru predhrejeme na 190 ºC. Na panvici rozpustíme maslo, prisypeme cukor, pridáme lyžicu vody a zahrievame až kým všetko pekne neskaramelizuje. Prihodíme ku karamelu slivky a pomiešame, nech sa v tej dobrote obalia.
Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej slivky s karamelom.
Nakrájame na kocky marcipán a poukladáme do otvorov po kôstkach (alebo len tak halabala pomedzi slivky). Poprášime mletými mandľami.
Cesto rozvaľkáme na veľkosť asi o tri centimetre väčšiu ako je veľkosť koláčovej formy. Prehodíme ho na slivky a pozahŕňame okolo okrajov až ku dnu, aby bolo všetko ovocie prikryté.
Upečieme v rúre cca 30-35 minút - kým nebude cesto dozlatova upečené. Dozlatova sa stalo mojim obľúbeným slovom. A ani spisovné nie je. Ale je také koláčové. Ani tetky Tatinové určite nehovorili dvornou francúzštinou, ale iba francúzštinou z dvora.
Necháme vychladnúť. Potom zakryjeme tanierom, na ktorom ho chceme podávať, opatrne obrátime a vyklopíme. Papier na pečenie odlúpneme.
Podávame so smotanou alebo crème fraiche.

No comments:
Post a Comment