Nov 28, 2010

Pomaly pečený vták

(Hus. Vlastne kačica. Ba vlastne husokačica - proste taký mutant)

Firemné husaciny sa už stali pevnou súčasťou biznis folklóru. Poznáme to všetci. Účasť je dobrovoľne povinná. Šéf, ktorý nikdy nebol srdečný a žoviálny, sa snaží tváriť srdečne a žoviálne. Kolegyne, ktoré sa nemôžu ani vystáť, na seba hádžu široké zubaté úsmevy a v duchu fixujú každé slovo, pohyb a sústo nepriateľskej strany, aby ich potom mohli dopodrobna rozniesť v krúžku svojho tábora. Firemné drbny fixujú úplne všetko, aby to na druhý deň mohli dopodrobna rozniesť po celej firme.
Zo začiatku sa všetci ostýchajú, ale so stúpajúcou hladinou alkoholu stúpa aj roztopašnosť a uvoľnenosť. Nakoniec sa všetci opijú a hrajú tradičné spoločenské hry ako Sexuálny úlet s kolegom, Potykanie si so šéfom a kolegami, ale na druhý deň si nepamätáme s ktorými a keď príde k najhoršiemu, je tu aj Vymieňanie tričiek.
Na druhý deň má šéf dobrý pocit ako utužil kolektív a všetci ostatní dobrý pocit, že túto akciu si nebudú musieť zopakovať skôr ako o rok.
Ak vám takúto zverinu vaša firma neplatí, môžete byť iba radi. A urobiť si ju doma a po svojom a pozvať si na ňu iba ľudí, s ktorými naozaj chcete tráviť svoj voľný čas.

Naservírovať im môžete napríklad pomaly pečenú hus. Alebo kačicu. Alebo kríženca husokačicu (to si nevymýšľam, naozaj sme to jedli. A z biochovu.) Pomalé pečenie zaručí, že mäso bude urobené našťavnato a úplne do mäkkúčka, takže bude samo odchádzať od kosti.
Začneme večer predtým, ako budeme vtáka podávať. Náš mal asi 4.5 kila. Dôkladne ho zo všetkých strán aj zvnútra osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Korením nešetríme. Podlejeme trochou vody a pečieme v zakrytom pekáči. Predtým než ideme spať, zapneme rúru na 80°C. Na tejto teplote necháme piecť celú noc, cca 10 hodín. Pozor, moderné elektrické rúry majú poistku, ktorá rúru po 6 hodinách automaticky vypne. Ak takú máme, nastavíme si budík, aby sme rúru mohli znovu zapnúť.
Pred spaním zaženieme chmúrne predstavy vyhoreného bytu, keby náhodou prehorel nejaký káblik, domu vyhodeného do povetria alebo podobné katastrofické predstavy, ako to len my ženy mávame, a radšej si predstavujeme ten skvelý, šťavnatý, delikátny obed alebo večeru.
Ak sme dali vtáka piecť napríklad o 10 večer, o ôsmej ráno raníčko vstaneme, s radosťou zistíme, že sme nevyhoreli, ani nevybuchli, ale zato vták si nočný pobyt v trúbe vychutnal a pustil množstvo masti.
Zvýšime teplotu na 120°C a zakryté necháme piecť ešte 2.5 hodiny.

Po uplynutí tejto doby môžeme pozbierať vytečenú masť a ak chceme vtáka servírovať na obed, odokryjeme pekáč a necháme ho ešte pekne zvrchu aj zospodu opiecť dochrumkava - asi 1.5 hodiny. Hojne podlievame výpekom. Môžeme aj poprepichovať, aby ešte pustil nejakú masť.
Kto má rád hyd na sladko, môže hodinu pred dopečením potrieť povrch medom, premiešaným s troškou výpeku.
Nakoniec máme dokonale prepečené mäso samo odpadávajúce od kosti, s chrumkavou kožtičkou.
Naporcujeme. Podávame s lokšami, kyslou alebo sladkou orestovanou kapustou. Červené vínko je osvedčený a vhodný nápoj k tomuto pokrmu.
Bavíme sa voľne, neviazane a podľa svojho gusta.

4 comments:

  1. aha, moje tricko v best supporting role.

    ReplyDelete
  2. este stale je tazke uverit tej historke

    ReplyDelete
  3. mam fotoz. ale sa bojim, ze by si ich vycapila dagde, tak nic nebude.

    ReplyDelete