Feb 24, 2011

Stelesnená sviežosť

Keď je vonku sviežo, ale my sa vôbec sviežo necítime, ba práve naopak, prišiel čas na extra dávku sviežich vitamínov obsiahnutých v najsviežejšom ovocí aké poznáme - v sviežich citrónoch. Osviežia nás pri pečení, keď konečne vyskúšame nové ingrediencie a príchute, osviežia nás pri servírovaní, keď môžeme vymyslieť nové kreatívne spôsoby ako naaranžovať mafin, šľahačku a citrónový krém, a osviežia nás pri jedení, pretože nové svieže ingrediencie nám poskytnú nové svieže chute.

Na citrónové mafiny potrebujeme:
100 gramov masla rozpusteného
šťavu a kôru z 2 biocitrónov (alebo dôkladne vydrhnutých pod teplou vodou)
350 gramov hladkej múky
140 gramov hnedého trstinového cukru
lyžička sódy bikarbony
2 vajíčka
150 ml kyslej smotany alebo creme fraiche
150 gramov citrónového krému - lemon curd (kúpime u Marksa and Spencera alebo si urobíme doma)
šľahačku na podávanie

Rúru predhrejeme na 200°C a mafinovú formu vymažeme maslom či olejom alebo vyložíme papierovými košíčkami.
Zmiešame sypké suroviny - múku, cukor a sódu bikarbonu. Zvlášť vyšľaháme vajíčka, kyslú smotanu či krém freš a citrónový krém. Sypké a mokré suroviny spojíme, dôkladne k nim zamiešame citrónovú šťavu, kôru a rozpustené maslo.
Cesto plníme do formičiek, napĺňame ich maximálne do trištvrtiny, mafiny ešte porastú.
Pečieme 20-25 minút dozlatova a donarastenia.
Podávame so šľahačkou, môžeme do nej primiešať ešte trochu citrónového krému.

Sviežo osviežia citróny svieže.

No comments:

Post a Comment